Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 19:08 12 101 25

Знаковите убийства на прехода: Доктора отказал да внася дрога?

  • иван тодоров–доктора-
  • дрога-
  • убийство

Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo cтoят наемници косовари

Знаковите убийства на прехода: Доктора отказал да внася дрога? - 1
Снимка: Архив

Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е ликвидиран, защото отказал по неговите канали за нелегален стокообмен да се вкарват наркотици. Това е една от последните версии за причините, довели до разстрела на бившия ветеринарен лекар преди 16 години.

В последните дни преди убийството му, на 22 февруари 2006 г., Доктора влязъл в открит конфликт с албанската мафия.

Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo нa Дoктoрa cтoят наемници косовари и опитите им дa cи приcвoят кoнтрaбaнднитe кaнaли, кoитo дотогава са пoд кoнтрoлa нa Ивaн Тoдoрoв. За смъртта му има и други версии, но нито една не е категорично доказана и случаят попада в графата "Студени досиета“ редом до десетки други поръчкови убийства на прехода.

Тодоров бе разстрелян четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев в София. Това се случи въпреки засилените мерки за сигурност във връзка с визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер и провежданата месеци по-рано мащабна спецоперация на МВР "Респект“. По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждаваше полицаи в Шесто РПУ. Около 14 ч. от засада килърите откриват огън по движещия се по ул. "Червена стена“ черен джип "Порше Кайен“.

Доктора е убит на място, а 37-годишният му шофьор Васил Михайлов е тежко ранен. Убийството е извършено безцеремонно, професионално и пред очите на много хора. В близост се строи модерен бизнесцентър, в който по това време е пълно с работници, които виждат всичко. Те описват стрелците като млади мъже, високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият - с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

Доктора буквално е направен на решето. Около трупа му има над 20 гилзи. В него е стреляно директно, с цел задължително да не оцелее. Джипът е намалил скоростта, защото мястото е под наклон. Точно в този момент откъм страната на Доктора е открита стрелба. По-късно става ясно, че минути преди разстрела по същия маршрут по ул. "Червена стена“ минават кортежите на тогавашните премиер Сергей Станишев и турския президент Ахмет Сезер, които отиват на обяд в бившия японски хотел. След покушението от полицията обявиха, че издирват лек автомобил "Ауди А4“ и двама души. Използвано е автоматично оръжие, вероятно 22-ри калибър.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии, но водеща е свързаната с контролираните от него контрабандни канали, създадени още в годините на социализма. Според тази версия Доктора имал сериозни проблеми с албанските трафиканти и косоварите, които искали да сложат ръка на целия контрол на стокообмена през Балканите от наркотици и оръжие през цигари, които са основен поминък на Доктора.

Оперативно известно е, че Доктора е партньор с прочутия гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът често идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил ортак с убития през 2003 г. Филип Найденов-Фатик. Твърди се, че през 1990-те години той осигурявал каналите за амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е близък с Найденов и всъщност Фатик ги запознава. Доктора обаче отказва да се замесва с дрога. Все пак гъркът става един от най-близките му партньори. С негова помощ бил осигурен пътят на цигарите към Западна Европа. В един момент обаче Йоргос започва да работи с албанците по линия на наркотиците и отношенията му с Доктора рязко се развалят, дори са в открит конфликт. Именно заради тази калимера спецченгета започват разработката "Приятели", която проследява връзките и на Доктора, Константин Димитров–Самоковеца и Йоргос.

Друга версия за поръчителството на убийството на Доктора, която самият той лансира приживе, е свързана с бившия му съдружник и бивш приятел Петър Петров–Амигоса (виж карето). През януари 2012 г. Върховният касационен съд постанови окончателна 3-годишна присъда на Амигоса по делото за контрабанда на цигари и пране на пари за почти 100 млн. лева. Делото в началото се водеше и срещу покойния Иван Тодоров.

Смята се, че натрупаното само от контрабанда на цигари състояние на Доктора възлиза на над 1 милион лева, изпрани през офшорки на Сейшелските острови и Кипър. Парите са наследени от сина му Тодор Тодоров, който е завършил финанси и международно право и живее в Лондон с англичанка.

Преди време английските таблоиди писаха, че 33-годишният днес мъж се е заел със собствено разследване на убийството и инвестира средства за частни детективи. Те са от известна лондонска агенция и вече на няколко пъти са идвали у нас, за да разплетат цялата история. Какви резултати са постигнати към момента, обаче не е известно.

Знае се, че следите на килърите се губят точно сред албанската общност в Лондон. В България с бизнеса и имотите му се разпореждат майката на Тодоров и вдовица на Доктора Велиана Петрова. Семейството притежава три апартамента в центъра на София. Имат още вила в курорта Боровец, два мерцедеса и банкови влогове за около 200 000 лв. Преди 4 години Петрова продаде купената от Доктора вила на покойната Цола Драгойчева.

Бъркат го с тъмнокож при първия атентат

Около 11 ч. на 18 април 2003 г. е направен първият опит за атентат срещу Иван Тодоров–Доктора. Тогава МВР и информационните агенции първоначално обявяват, че на бул. "Цариградско шосе“ в района на полиграфическия комбинат "Димитър Благоев“ има инцидент с "негър“. Към онзи момент все още няма норми за политкоректност у нас и се използва това определение.

Причината е, че човекът, който излиза от взривен мерцедес, е толкова черен от обгарянията, че първоначално дори дошлите в първите няколко минути медици също съобщават по радиостанциите си, че става въпрос за тъмнокож. По-късно е установено, че килърът се е криел в района на несъществуващата вече сграда на бившата сладкарница "Феята“. От там активира с дистанционно бомба, поставена в бясно движещия се брониран мерцедес. Лимузината се блъска в тролей №5 и спира.

Всичко това се разиграва пред ужасените погледи на ученици и техните родители, чакащи на спирката пред полиграфическия комбинат. Бомбата е поставена под дясната предна седалка – там, където обикновено се вози Доктора. Този ден обаче, необичайно за него, той шофира автомобила си, а не шофьорът му Йордан Спаско. Данчо Смъртта, бивш гард на НСО, се вози до него. Смъртта е разкъсан на парчета. Освен временната загуба на слуха Доктора няма други сериозни наранявания.

Като студент продава кифли

Иван Тодоров–Доктора е роден през 1964 г. в Димитровград. Има желание да стане лекар, но не успява да влезе в Медицинския университет и е приет във ветеринарния в Стара Загора. Докато е студент, продава кифли и кисело мляко на щанд в квартална бакалия. Помага и на баща си, който е дърводелец. Тодоров не успява да се дипломира, но прякорът му Доктора остава. Зарязва образованието си в началото на 1990-те и започва да се занимава с частен бизнес, пише "Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това пак точно никой не го знае!

    77 0 Отговор
    По това време имаше много убийства!ликвидираха цялата група на бай Миле!казват че били хора от кръгът на Сик!маджо. бат бойко.разчиствали са територията за техният бизнес 😇

    Коментиран от #11

  • 2 Уж го

    46 0 Отговор
    пазеше НСО поради "загриженост" на държавата , както и много други , които вече са на Оня свят...
  • 3 Зззз

    80 5 Отговор
    Мине,не мине време и отново ни занимавате с бандитите на прехода. Хайде стига ,получиха си това ,което заслужават ,никой не се интересува от тях.

    Коментиран от #22

  • 4 Седесе

    34 5 Отговор
    Дойде Костов и почна да реабилитира лейтанантите си
  • 5 Сатана

    52 0 Отговор
    Е па,Киро Домуза продаваше китайски стоки на Илиянци и от тогава му викат Киро Джапанката.А "Феята" още стърчи,не е паднала.Свърталище е на бездомни и наркомани.

    Коментиран от #14

  • 6 Така

    15 1 Отговор
    Беше
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ганчо

    38 0 Отговор
    Защо не попитате зам,председателката на НС,от квотата на герб? Тя ще ви даде информация по този въпрос. Нали поддържа връзки с албанската мафия, както ни информираха още преди изборите за народни представители за 45-то НС.
  • 9 Лъжливия Бабикян

    25 2 Отговор
    Лошо няма че е гръмнат.
  • 10 Самоковеца

    40 1 Отговор
    Гледай ква ирония. Като малък е продавал кифли, а като пораснал ги е пълнил
  • 11 Селянин

    22 31 Отговор

    До коментар #1 от "Това пак точно никой не го знае!":

    В основана на всички мутри стоят комунисти и след убииства си вземат парите И всички мафиози са продукция на комунисти Хубаво че влезаха в власта че парите им свършиха борисов ги отреза но сега се възраждат

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЧОБАНННИНН ОТ СЕЛО

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана":

    ТО И СЛАВИ ТРИФОНОВ ПОРОДАВАШЕ МАРТИНИЧКИ ПОД ПОДЛЕЗА НА ЕНДЕКА АМА СТАНА ШШШООУУУ --- МЕН--СЕГА--- ВКАРА СВОЙТЕ КАЛИНКИ ВЪВ ВЛАСТА

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да питам

    14 0 Отговор
    Цв. Цв. още ли копа гробове да разследва?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    37 1 Отговор
    Защо искате да ни искарате малоумни.За да бъде човек в България контрабандист от ранга на Доктора и другите такива,то той на 100% е свързан със службите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ko речи

    18 1 Отговор
    Ей, ми той герой бил бе, хора! Ние пък не знаехме! А няма ли книга да напишат за него, песен, филм? .Па и паметник в центъра на София!
    Такива бо.клу.ци и седмица нямаше да виреят при Т.Ж.!
    Шба.на демокрация!

    Коментиран от #24

  • 21 розодендрон

    10 2 Отговор
    Ивaн Тoдoрoв БЕШЕ МНОГО КУЛТУРНО,УСМИХНАТО И РАЗБРАНО МОМЧЕ.
  • 22 А трябва

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    Това което се случва днес, е свързано с това което се е случило вчера!
  • 23 Е и

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "ЧОБАНННИНН ОТ СЕЛО":

    Нещо срамно ли има! Вадил си е парите по честен начин и постигнал много! И за разлика от тия дето ти подхвърлят дребните, помогнал на много хора!
  • 24 дядо

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ko речи":

    Да бе нямало да виреят при Т.Ж., точно по негово време са създадени тези канали от ДС!
  • 25 Сведущ

    0 0 Отговор
    Инсценирана смърт и нова самоличност за Доктора.

    Взривен до отвореност брониран автомобил (какво би било налягането?) - отвътре разкъсан до дреб и убит спътник - а, Доктора месец след това ни драскотина по него. Прострелян във врата и главата без следи от текла кръв -- 100 % прикрито/тайно мероприятие.

    Почива си в мир на сейшелските!