Last news in Fakti

28 Март, 2022 17:12 2 804 6

КПКОНПИ подхвана общински съветник

  • кпконпи-
  • общински съветник-
  • янко янков

Наложена му е глоба в размер на 15 000 лева

КПКОНПИ подхвана общински съветник - 1
Снимка: БГНЕС

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за двама общински съветници – в Общински съвет-Стара Загора и в Общински съвет – Хисаря. Производствата срещу двамата са започнали по сигнали. Наложена им е глоба в общ размер на 20 000 лв.

По отношение на Янко Янков – общински съветник в Стара Загора (мандат 2019-2023 г.), е установено, че той е реализирал три броя конфликт на интереси. Участвал е в гласувания в Общински съвет (ОбС) – Стара Загора, на 14.09.2020 г., на 24.09.2020 г. и на 29.10.2020 г., като е внесъл и подкрепил решения за намаляване на таксите и премахване на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи. По този начин той е реализирал облага за свързано с него лице – неговата майка, която е едноличен собственик на капитала и управител на рекламна агенция. Правилното и законосъобразно поведение би било Янков да си направи самоотвод при изпълнение на служебните си задължения в трите случая, които касаят фирмата на свързаното с него лице и обуславят наличието на частен интерес. Наложена му е глоба в размер на 15 000 лв.

На същото заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за Бойко Гавраилов, общински съветник в Хисаря (мандат 2019-2023 г.), който е и председател на Постоянната комисия по икономика, бюджет, финанси, антикорупция и конфликт на интереси в ОбС. На 17.06.2021 г. той е гласувал „за“ отлагане на обсъждането на доклад за несъвместимост на друг общински съветник.

В хода на проверката е установено, че Гавраилов и другият общински съветник са имали общи дружества от 2005 г. и по този начин е налице трайна икономическа зависимост между двамата, което ги прави свързани лица по смисъла на закона. Упражнявайки правото си на глас, вместо да се самоотведе от конкретното гласуване, Гаврилов реализира конфликт на интереси в частен интерес за свързано с него лице. По този начин се поставя под въпрос безпристрастното и обективно упражняване на правомощията му. Наложена му е глоба в размер на 5 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей не се накрадоха

    14 0 Отговор
    Тези гербаджии! Пускайте поне Белене да чукат и камъни по годинка да им дойде акъла в гербаджийските тикви!
  • 2 Комшия

    6 0 Отговор
    Лъвовете защо лижат герба. Странно лого.
  • 3 То голямото

    4 0 Отговор
    подхваща не ?!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    герб крадяха и крадът да им приседнедано
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ще заметът всичко защото за мильони няма закони за кокошка няма прошка с пари в РАЯ без пари покрай РАЯ
  • 6 Оракула

    0 0 Отговор
    Бойко Гавраилов е Председателя на ГЕРБ ,
    Другия хубавец е Атанас " Калинката",
    и двамата са за един и същи адрес!
    Вече 15 години тези и десетина около тях,
    ползват Общиа Хисаря
    като лична каса , когато има трябват пари !
    КПКОМПИ, ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕ,
    ВСИЧКИ СИГНАЛИ , ГЛОБАТА ОТ 5000 ЛЕВА ,
    Е НЕЩО,
    КАТО
    ПОДИГРАВКА С ПРАВЪСЪДИЕТО!

    ТУК ИМА И ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС ЗЕМЕДЕЛСКИ СУБСИДИЙ,
    ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ!