27 Юни, 2022 17:20 1 680 12

Прокуратурата ще протестира присъдата на Боян Расате

  • боян расате-
  • присъда

Софийска градска прокуратура (СГП) не е съгласна с правните изводи на Софийски градски съд (СГС) и ще протестира в законоустановения срок присъдата, с която съдът признава за невиновен подсъдимия

Прокуратурата ще протестира присъдата на Боян Расате - 1

С присъда на Софийски градски съд, постановена на 24.06.2022 г., подсъдимият Боян Расате е признат за невиновен по повдигнатите му обвинения пред съд по внесен от СГП обвинителен акт за престъпление от НК, а именно хулигански действия, извършени с изключителна дързост, както и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Действията на подсъдимия са извършени на 30.10.2021 г. в офис на ЛГБТИ.

Със същата присъда той е признат за виновен по основния състав на престъплението, а именно хулиганство като е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 3000 лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) не е съгласна с правните изводи на Софийски градски съд (СГС) и ще протестира в законоустановения срок присъдата, с която съдът признава за невиновен подсъдимия за престъпления от НК и го призна за виновен в извършване на престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, като го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба в размер на 3 000 лв.

На 06.06.2022 г. Прокуратурата на Република България изпрати в 47-ото Народно събрание експертни предложения за промени в Наказателния кодекс (НК). Част от тях са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза.

Тези престъпления са в противоречие с основните европейски ценности, които прокламират уважение и толерантност към етническото, културното, религиозното и езиковото многообразие и са срещу всяка форма на дискриминация. Целта на експертните предложения е да се гарантират правата на човека, независимо от неговата сексуална ориентация, полова идентичност и др.

Предлага се в съставите за убийство и за телесни повреди да се добавят „хомофобските и трансфобските“ подбуди, да се предвидят квалифицирани състави за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки подбуди. Отправена бе и препоръка за въвеждането на норма в Общата част на НК, съгласно която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се счита за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство.

Изпратените на Народното събрание експертни предложения са изготвени след работни срещи с представители на неправителствени организации в сферата на защитата на правата на ЛГБТИ-общността.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    23 1 Отговор
    Свобода за Расате!
  • 2 Делю Хайдутин

    12 4 Отговор
    Много е смел Расате.Не го ли е страх от Маймунска шарка?

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    2 0 Отговор
    Какво това европейски ценности?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво

    2 0 Отговор
    Нормално. Те какво искат..?? Нищо лошо не е направил човека, че върви срещу не нормалното.. Като държавата не върви трябва някой друг да го направи!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да лежи

    2 0 Отговор
    Много неприятен предател на родината! И аз да кажа евала на Гешефтурата.
  • 12 БПФ

    0 0 Отговор
    Само да попитам - досега колко хъхрешки изpoда са съдени за престъпление от омраза, след извършените от тях стотици и хиляди издевателства и убийства срещу българи - не по други причини, а именно защото са българи? Помните ли Алекс, който бе убит от див хъхpeк за една цигара? Него го съдиха за хулиганство, точно както и Расате, само защото е потрошил свърталището на някакви извpaтенци !!! Явно да си българин, християнен и сексyално нормален човек в България, вече значи да нямаш никакви права !!! И това няма да се промени, докато всички соpoсоидни организации не бъдат поставени извън закона и забранени, а членовете им - нахвърляни в затворите !!!