1 Юли, 2013 11:06 1 741 0

Двама от джигитите в Катуница с общо 13г. затвор

  • джитите-
  • катуница-
  • затвор-
  • спас христов-
  • георги йорданов

Върховният касационен съд потвърди изцяло присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която бяха осъдени подсъдимите Спас Христов и Георги Йорданов.
Те бяха признати за виновни в това, че на 23.09.2011 г. в с. Катуница при управление на  лек автомобил  "Мерцедес" от Георги Йорданов и товарен автомобил  „Фолксваген ” за Спас Христов са нарушили правилата за движение и Георги Йорданов умишлено е причинил средна телесна повреда на Петър Георгиев, а Спас Христов е причинил средни телесни повреди на Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев - престъпление по чл.342 ал.3 от Наказателния кодекс.
                

За извършеното престъпление подсъдимия Спас Христов беше осъден на седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за срок от десет години.
 

За извършеното престъпление подсъдимия Георги Йорданов беше осъден на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим и лишаване от правото да управлява моторно превозно средство  за срок от девет години.
              

Спас Христов и Георги Йорданов бяха осъдени да заплатят на гражданския ищец Петър Георгиев общо 10 000 лв. за причинените му телесни повреди.
Спас Христов е осъден да заплати на Атанас Васев сумата от 5000 лв. за причинените му телесни повреди.
На 23.09.2011 г. вечерта подсъдимите Христов и Йорданов потеглили, първият с автомобил „Фолксваген”, а вторият с „ Мерцедес ” за с. Катуница. Пътуването било с цел да присъстват на мешере в дома на Кирил Рашков, в което бащите на двамата следвало да вземат участие.
Около 22 часа двата автомобила пристигнали в с. Катуница и се насочили към дома на Кирил Рашков. Приближавайки към района на кръстовището, забелязали, че там се намира голяма група хора от селото, които изразявали протеста си срещу случилото се преди два часа транспортно произшествие, при което била причинена смъртта на техния съселянин Ангел Петров. Последният бил умишлено прегазен от Симеон Йосифов, който гостувал на Кирил Рашков и протестите на събралото се множество били насочени срещу ромската фамилия Рашкови. В района имало и засилено полицейско присъствие с цел опазване на обществения ред и предотвратяване на евентуална саморазправа.

Автомобилите, управлявани от двамата подсъдими не успели да преминат през кръстовището, но въпреки нежеланието на протестиращото множество граждани да ги допусне, не се отказали от намерението си да достигнат до дома на Кирил Рашков и подали рязко сигнали с клаксоните. Тези сигнали допълнително привлекли вниманието на насъбралите се хора и виждайки, че в автомобилите се намират роми, започнали да удрят по автомобилите. През това време полицейските служители се опитвали да преустановят възникналия конфликт.

В един момент Йорданов се опитал да потегли напред, но спрял след около половин метър. Христов предприел маневра „ движение на заден ход ”, след което рязко потеглил напред, преминал покрай автомобила на Йорданов и ускорявайки скоростта си на движение, се врязал в групата от хора, между които се намирали и пострадалите Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев. При тази маневра автомобилът ударил и изкривил една от вратите на „ Мерцедеса ”, като при изкривяването била затисната ръката на полицейския служител Валентин Костов, челно бил ударен и съборен на пътното платно Атанас Васев, а Петър Георгиев бил блъснат и отхвърлен напред. След това Христов продължил движението си напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов. Йорданов блъснал Георгиев, който се намирал пред него паднал на пътното платно.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА