Last news in Fakti

26 Септември, 2022 11:25 2 674 9

Съдът оправда Мирослава Кадурина по дело за над 7 млн. лева

  • мирослава кадурина-
  • съд-
  • присъда-
  • вма

Делото на втора инстанция е насрочено за 2 ноември 2022 г

Съдът оправда Мирослава Кадурина по дело за над 7 млн. лева - 1

Бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата, съобщи „Лекс“. Делото на втора инстанция е насрочено за 2 ноември 2022 г.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма „Дерма прим“ имотна облага. Според обвинението с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Държавното обвинение оспорва извода на Софийския военен съд, че Кадурина не може да бъде съдена за конкретното длъжностно престъпление, поради това, че макар като началник на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на конкретната ѝ дейност ставало ясно, че тя не е с публичен характер.

Прокуратурата не е съгласна и с извода на съда за липса на доказателства по обвинението, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето. В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички на свобода

    36 1 Отговор
    Естествено, че ще я оправдае, те убиеца на Милен Цветков и Семерджиев не осъдиха, та какво остава за тая крадла на 7млн лева....
  • 2 Господ

    23 2 Отговор
    да я съди !
  • 3 Пипи Чорапчето

    24 1 Отговор
    "В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА."
    Когато си чопнал ( или са ти позволили да чопнеш, поради причини от интимно-делови характер;)) 7 милиона, доказателствата не важат - има 7 милиона причини да са нищожни!
  • 4 Макарон

    21 1 Отговор
    Когато властта предадена на държавата не се упражнява в полза на справедливостта, народът трябва да вземе тази властта и да я упражни собственоръчно.
  • 5 Рано са се сетИли

    10 0 Отговор
    10 години крала и после вече след 18 години ни стотинка не е взела. Освен затвор, тая трябва да върне парите съответно спрямо покупателната им стойност по времето на "присвояване", т.е. кражбата. А НикитУ Илиев е по-велик и от Федерико Фелини.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е

    10 0 Отговор
    Майката на смешния ,,режисиор " !? Оправдана !? Смях !!!!
  • 8 Покойния генТонев беше фен и приятел на

    8 0 Отговор
    Борисов и ГЕРБ!! Крадеше с Ортаците под чадъра на ГЕРБ,!
  • 9 Кадурина, Оправдана?? За милиони няма

    0 0 Отговор
    ЗАКОНИ Е КАЗАЛ Народа!!!