Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 15:35 2 055 5

Полицията в Нови пазар иззе над 1000 археологически предмета

  • полиция-
  • нови пазар-
  • 1000 археологически предмета

В момент на търсене на културно-исторически ценности е задържан 52-годишен

Полицията в Нови пазар иззе над 1000  археологически предмета - 1
Снимка: МВР

Криминалисти от Нови пазар иззеха над 1000 археологически предмета, съобщиха от МВР. Работата по случая започнала вчера, около 18 часа. Униформените са извършвали обход в малките населени места по време на полицейска операция, когато в землището на село Избул, в района на „Багрянов чифлик“, забелязали мъж, който с помощта на металдетектор търси археологически обекти. При проверка в лек автомобил „Рено Меган“ с шуменска регистрация, са намерени 8 предмета с античен вид и металдетектор. Последвало претърсване в имот в Каспичан, обитаван от 52-годишния от село Мадара. Оттам полицейските служители иззели множество монети - динари, фолиси, акчета – по данни на задържания, както и над 1000 други предмета с вид на антични, парчета от колона и още два маталдетектора.

Експертиза на предметите ще удостовери с точност произхода и датировката им. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура - Шумен. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдю

    3 0 Отговор
    Мъкедонски требе да са!
  • 2 Деций

    9 0 Отговор
    Ани Ефремова,съвет ми е да си потърсиш работа,не се занимавай с несвойствени неща.Не пиши по теми които не разбираш."Търсел с металдетектор археологически обекти", това е върховна глупост!Археологическият обект е терена,той се локализира по остатъците от материална култура(покривна,съдова и подова керамика както и други строителни материали)и се определят неговите граници.То вида на тези материали може да се направи и някаква датировка.Това което се търси с Детектор,са монети и предмети(подвижни паметници на културата) направени от метал.Притежаването на металдетектор не е нарушение или престъпление в България,те са на свободен режим.Престъпление е когато се правят теренни и географски и подводни проучвания с технически средства върху паметници на културата, археологически резервати,защитени зони и в близост до могили,които трябва да са описани в музеите.Темата е доста. обширна.Според закона за паметниците на културата и според НПК има срок за предаване на находките.Според НПК е една седмица а според ЗПК е 14 дни.
  • 3 Деций

    6 0 Отговор
    И монетите не са дИнари,а са Денарий!
  • 4 журналист

    1 0 Отговор
    Как тей не е младия мъж.
  • 5 Фен на Емили със тротинетката

    4 0 Отговор
    Мафията проверява КоКошкарите за нарушения! Няма такава държава