10 Октомври, 2022 11:27 2 311 10

Обвинените за побоя над хижаря от Своге: Той ни подгони с резачка

  • хижар-
  • своге-
  • побой

Беше неадекватен и с пенясала уста ни заплаши, че ще ни убие

Обвинените за побоя над хижаря от Своге: Той ни подгони с резачка - 1

Взаимни обвинения в заплахи и насилие между хижар и група от почиващи на хижа „Лескова“. След като Даниел Младенов разказа, че е нападнат от група мъже днес те обясниха своята версия за случилото се.

Компания приятели се качва на хижа „Лескова“ на 2 октомври, за да ползват барбекюто до хижата. Твърдят, че малко по-късно са изгонени оттам, а след сигнал до МВР - и задържани за 24 часа, припомня actualno.com.

„Oтидохме на въпросната хижа, говорихме с вероятния собственик. Той първо не беше гостоприемен, но след няколко приказки обсъдихме, че ние сме отраснали там. Те са отишли преди година и нещо на въпросната хижа и човекът се примири и ни пусна. Ние с нищо не сме го натискали. Беше доста негативно настроен: "Напуснете, това е частен имот, вие нямате работа тук" и ние му казахме: Това е туристическа хижа, ние сме идвали тук много пъти. След два часа и половина се появи синът му със запален моторен трион, т.нар. резачка и ни заплаши, че ще ни избие, защото сме в частен имот. Задържаха само водачите на моторните превозни средства. Въпросният господин във видимо неадекватно състояние твърди, че ние сме нанесли побой, почупили сме хижата, което аз лично присъстващ твърдя, че не е вярно“, заяви задържаният Людмил Дачев по БТВ.

„Първо искам да кажа, че ние не сме се крили, дори аз доброволно се предадох в полицията. Няма да го направим, защото не се чувстваме виновни. Искаме този човек да понесе всякаква отговорност и наказание за това, което ни причини. Най-важното искаме той да понесе своите последствия, защото той направи опит за убийство. Накара 14 души да се почувстват застрашени за своя живот. Този човек пристигна, появи се от нищото, обезумял, хиперактивен с побеляло лице, тотално неадекватен. Смятаме, че беше на някакви наркотици. Той се втурна към едно от момчетата с резачката. Само бързата, адекватна и смела реакция на един от нашите приятели предотврати ситуацията да завърши по най-добрия начин, а не с фатален край“, заяви Димитър Томов, задържан.

Младежите твърдят, че след инцидента стопанинът на хижата е отворил дарителска сметка с мотива, че събира пари, за да възстанови щетите. Полицията съобщава, че не е открила разрушения на мястото с изключение на два счупени прозореца.

След инцидента стопанинът на хижата е настанен в болница „Пирогов“ с комоцио и охлузвания по тялото.

„Биха ни с различни видове тояги, с юмруци заплашваха, че ще ни бият и ще ни изселват. Забелязахме, че липсваше резачка, която имахме. Откраднаха ми телефона, докато ги заснемах, за да имам доказателство директно какво се случва с тях. Счупиха косачката за косене на ливадата“, каза на 4 октомври хижарят Даниел Младенов.

Младежите категорично отричат. Имат и съмнения в медицинските документи на Младенов. Цялата компания описва вечерта като филм на ужасите.

„В момента, в който ние се качихме на хижата, всички се запознахме с баща му. Всичко беше напълно нормално, една приятна неделна обстановка в гората. Настанихме се, всичко беше нормално. Нямаше абсолютно никаква предпоставка да стават проблеми“, заяви Преслава Ценова.

Минути преди спречкването един от мъжете си тръгва от хижата и по пътя се среща със стопанина. Твърди, че е бил заплашван и описва състоянието му като неадекватно.

„С един мой приятел си тръгнахме малко по-рано с джипа и на около 500 метра от хижата засичаме въпросния господин с неговия джип. Слиза със запалена резачка и тръгва към нас и крещеше: "Ще ви убия, ще ви заколя. Кой заплашва баща ми". Беше видимо неадекватен с пенясала уста. Попитахме какво се случва, какво става, той не ни обясни“, казва Юлиян Тодоров.

В хода на разследването МВР установява, че показанията на Младенов съществено се разминават с фактите.

Позиция на ОДМВР - София: На 2 октомври в РУ - Своге бе подаден сигнал, а впоследствие и заявителски материал за възникнало пререкание между собствениците на хижа в Стара планина и група лица. Съобщено било, че стопаните на обекта са били заплашени със саморазправа и нападнати, единият от тях е получил множество удари по тялото. Заявено било също така повреждане и липса на различни вещи от хижата. В хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са констатирани съществени противоречия между информацията, подадена от пострадалия, и изяснената фактическа обстановка.

МВР съобщи, че полицаите, които не са реагирали на сигнала навреме, са с дисциплинарни наказания. Впоследствие пострадалият хижар отказа коментар. От прокуратурата обясниха, че по случая е образувано досъдебно производство, предстоят и още разпити.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха, хаааа…

    27 2 Отговор
    Мен що не ме гонят с резачка? Ако е вярно, значи е имало защо. Никой не върши нищо, просто така, айде въз.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Емили

    19 0 Отговор
    Мен ме потгониха с нaдървeн.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смях

    9 1 Отговор
    Какви са тия слабаци 14 души? Преди 2 години с моите хора Даниел го спукахме от бой и го заключихме в тоалетната да изтрезнява! На сутринта беше спокоен като агънце!
  • 6 гост

    7 2 Отговор
    не съм вещ в правните норми, но ако е частна собственност с нотариален акт за парцела земя и някой ти влезе, започне да ти използва барбекюто и откаже да напусне след предупреждение от твоя страна, това как се тълкува? да, ако има ограда ще е по-ясно, но все пак е хижа. хижарят какво право има над земята в случая? някак си това, че си ходил преди, след смяна на собственност дава ли ти право да ходиш пак против желанието на собственника? вероятно и този с резачката е бъгав, но в случая си има полиция за непозволено влизане, не е ли така?
  • 7 Врачежани

    4 0 Отговор
    Тия кви са боклуци ...
  • 8 абе

    5 0 Отговор
    мале добре ,че не е хванал гатеро
  • 9 Мирослав

    6 0 Отговор
    14 човека се почувствали със застрашени живот от един единствен човек. Ха-ха-ха. Поне да бяха съшили някаква по-правдоподобна история. Мисля, че по няколко месеца принудителен труд ще се отрази добре на всичките четиринадесет. Плюс полицаите, които са отказали съдействие.
  • 10 Циник

    1 0 Отговор
    Цар Соломон щеше мъдро да реши, че на всички участници боят им е бил малко и да предпише утроена доза.