Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 14:22 4 534 48

Искат затвор и уволнение за професора, убивал кучета

  • андрей куртенков-
  • убийство-
  • насилие-
  • животни-
  • кучета

Граждански организации изпратиха отворено писмо до ректора на Лесотехническия университет, където Куртенков е преподавател във Факултета по ветеринарна медицина, катедра "Анатомия, физиология и животновъдни науки"

Искат затвор и уволнение за професора, убивал кучета - 1

Затвор и уволнение на доц. д-р Андрей Куртенков за насилие над животни искат с петиция близо 3 000 души.

Граждански организации изпратиха отворено писмо до ректора на Лесотехническия университет, където Куртенков е преподавател във Факултета по ветеринарна медицина, катедра "Анатомия, физиология и животновъдни науки". Писмото касае дейността му извън университета. Писмото е изпратено и до медиите заедно с файлове от негови коментари във Фейсбук и различни други форуми - как звучат, можете да видите сами:

"Сега ще ви разкажа една история, а всеки един от вас може да прецени дали това, което се случва, е редно или не. Близо 20 години в България един човек разпространява в публичното пространство директни призиви за насилие над животни, подиграва се и обижда всички, които се грижат за животните. Близо 20 години този човек организира и участва в избиването на бездомни животни и публично се хвали с това, в разрез на закони и каквито и да е морални норми", пише природозащитникът Златин Младенски.

По думите му, това може би щеше да е просто поредният случай на подобен човек в България, ако той не е доцент в университет. Всъщност справка в сайта на ЛТУ показва, че Андрей Куртенков е професор.

"Когато по неволя нагазих в калта, наречена лицето "Андрей Куртенков", не можех да повярвам, че това лице не само е на свобода, а то преподава на дневна база във Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет и възпитава млади хора в "ценности и морал". Изгражда и оформя тяхното самосъзнание, за да продължат живота си "успешни" и "образовани"! И въпреки неколкократните ми опити да разбера от тях и от Министерство на образованието защо и по каква причина човек, призоваващ постоянно за насилие и искрено забавляващ се от качването на садистични снимки в публичното пространство, е все още на работа, отговор не получих", допълва Младенски.

Той е прикачил 28 скрийншота от форуми с участието на Куртенков, в това число и обява отпреди 9 г., която вече не е активна и гласи: "Имате проблем с уличните кучета? Дразнят ви, не искате да ги виждате или просто мразите тях и кучерастите, които ги хранят? Не се бавете, обадете се, ние сме ударна група по масово избиване на помиярите. А ето и вариантите, които можем да ви предложим: Отстрелване - 70 лв. на бройка. Отравяне - 50 лв. на бройка. Цената включва и почистването". Даден е телефон (уж) за връзка с професора.

Видно от кореспонденцията между Мартин Янчев от сдружение "М и М помощ за животните" и ректора на ЛТУ чл. кор. проф. Иван Илиев Янчев е поискал и е получил писмен отговор от доц. Куртенков.

В него пише следното (без редакторска намеса):

"За съжаление достоверността на тези имейли аз няма как да кажа каквото и да е, тъй като нямам нито правомощията, нито техническата възможност да я потвърдя (или отхвърля), но предполагам смисълът на писмото е да коментирам достоверността на твърденията, изказвани в тези имейли по мой адрес, което и сега ще направя. Но преди това ще си позволя да Ви обърна внимание, че голяма част от тези твърдения аз няма как да коментирам, просто защото не разбирам до какво се отнасят – напр. в писмо, подписано „Златин Младенски“ за мен се твърди, че аз съм човек – цитирам „който повече от 10 години извършва зверства и тормози цял един квартал в София – кой е този квартал, какви зверства съм извършил и по какъв начин го тормозя, не става ясно и намирам за нелогично от мен да се иска да давам обяснение за такива обвинения. И така.

Верни твърдения:

1. Абсолютно вярно е, че аз съм сторонник на незабавната, безусловна и категорична отмяна на Закона за защита на животните и че имам сайт, който и така се казва – "За отмяна на ЗЗЖ“, в който детайлно и, надявам се, компетентно, съм се опитал да обоснова тази своя гледна точка;

2. Абсолютно вярно е, че твърдя, че методът за борба с глутниците по улиците, популярен като "Кастрирай и върни" (който аз наричам „Кастрирай, върни и угоявай“) води единствено до тяхното увековечаване – гледна точка, която се потвърждава напълно както от нашата, така и от световната практика (историята познава един-единствен такъв успешен опит – Сингапур – страна, с която нямаме нищо общо в нито едно отношение);

3. Абсолютно вярно е, че в своя личен Фейсбук-профил (в който графата за месторабота е празна! – т. е. никога не съм се представял в него като доцент от ЛТУ) нееднократно съм иронизирал хората, приравняващи кучето към човека, включително наричайки ги "кучерасти" – дума, която аз измислих преди повече от десет години и вече е в широка употреба;

4. Абсолютно вярно е, че аз многократно съм опонирал и ще опонирам на Европейската гражданска инициатива, регистрирана в Европейската комисия под номер ECI (2022)000002 Fur Fгее Еuгоре (Европа без кожи), събирането ни подписи за която върви в момента.

Неверни твърдения:

1. Не е вярно, че съм извършвал престъпления по чл. 325а, чл. 325б и чл. 325 в от НК – и съм безкрайно учуден, че сериозно допускате тази възможност и не отхвърляте веднага тези обвинения като безпочвени – много тъжно, след дългогодишната ни съвместна работа, още повече, че би трябвало да Ви е известен факт, че през годините имам ползотворно сътрудничество като вещо лице с органите на съдебната власт и МВР по редица дела, свързани с животни – и моите експертизи винаги са получавали тяхната много висока оценка (надявам се, не само от куртоазия), което определено е допринесло за утвърждаването на доброто име на университета в тези институции;

2. Не е вярно, че съм пускал обява за избиване на бездомни кучета – става въпрос за злонамерено публикувана уж от мое име обява, доколкото си спомням, през 2015-та година, по която още тогава имаше предварителна проверка, но, за съжаление, не беше образувано досъдебно производство, което да установи реалния автор на обявите.

С това считам, че отговорих на всички същностни обвинения (и „обвинения“) към мен в препратените ми имейли, като, разбира се, оставам на разположение за всякакви евентуално възникнали въпроси или доуточнения.

И, в заключение, ще ми разрешите да си позволя една малка препоръка – може би няма да е лошо да припомните на изпратилите ви тези имейли мисълта на Исак Нютон "Не вярвайте на всичко, което сте видели в Интернет“.

Благодаря Ви за коректното отношение във връзка с тази неприятна ситуация и дълбоко съжалявам за възникналите покрай нея дертове за университетското ръководство, а и за редови наши служители, но, в тази връзка, е подходящо да се цитира една друга мисъл – вече съвсем сериозно – Amicus Plato, sed magis amica veritas – оставам все така лоялен и изпълнителен Ваш работник, но няма как да кривя научните истини и обществения интерес, за да не би да вземе да се засегне една или друга нежна душа".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    27 40 Отговор
    КУЧКАРИИИИ
  • 2 сила

    55 44 Отговор
    АМА ТОЯ САДИСТ И ИЗВЕРГ ОЩЕ ЛИ Е ЖИВ........ДИВАШКА ДЪРЖАВА СМЕ........сега ще започнат разни други садисти и изверги да го защитават

    Коментиран от #8

  • 3 д-р Косев

    28 37 Отговор
    Загрижил се за хората нашия ... Същият тъпунгер като тов. Путлер.
  • 4 ц-ц-ц

    39 27 Отговор
    Въдворяването в такива случаи е задължително.
  • 5 555

    50 46 Отговор
    Браво,на ПРОФЕСОРА!

    Коментиран от #10, #11

  • 6 ХАХАХА

    53 48 Отговор
    Напълно подкрепям доцента ли ,професора ли няма значение за кастрирай,върни и угояване. Точно така е виждам песовете тлъсти и как обикалят на места където се предлага улична храна или пред веригите. Не обичам кучета и котки по улиците,които нарушават личното ми пространство ,защото понякога се налага аз да отстъпват пред кучето ,откъде накъде? Н

    Коментиран от #9, #16, #26, #35, #37, #44

  • 7 Чочо

    43 6 Отговор
    А за убиване на хора ......само условни присъди!!!
  • 8 Изверги и садисти

    40 28 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Са такива като тебе,загрижил се за кучетата ,ама като видиш да бият бездомник поне на 112 звъниш ли или гледаш сеир? А хляб или салам купил ли си им. Аман от такива кучезащитници като тебе.

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Яд те е,

    24 12 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    че си амеба, явно. Затова подкрепяш...

    Коментиран от #15

  • 10 ПСИХПОПАТ-САДИСТ

    19 26 Отговор

    До коментар #5 от "555":

    ЗДРАВЕЙ, МНОГО БИХ ИСКАЛ ДА ПРАВЯ С ТАКИВА КАТО ТЕБ, ТОВА КОЕТО ТОЯ Е ПРАВИЛ С КУЧЕТАТА. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ ЛИЧНО?

    Коментиран от #43

  • 11 сила

    26 21 Отговор

    До коментар #5 от "555":

    ТОЗИ ИЗВЕРГ РАЗРЯЗВА И РАЗЧЛЕНЯВА ЖИВИ КУЧЕТА И ГО СНИМА ТОВА И СЕ ХВАЛИ ......а е ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР......искаш ли да те оперира такъв хирург , само си го представи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Псевдоним

    30 16 Отговор
    Кучелюбите умишлено са пуснали обява, за да го дискредитират и да продължи хранилката.
  • 14 д-р Косев

    12 23 Отговор

    До коментар #8 от "Изверги и садисти":

    Едно куче дори никога през живота си да не се е къпало, пак изглежда по-спретнато и цапа по-малко от бездомните пропадналяци.. Нека да оставим еволюцията да работи, хора има предостатъчно, видът няма да се затрие, бъди спокоен. Е, може и да се затрие, ама нема да е защото прошляците не са обгрижвани, а щото медицината много напредна и вече е в състояние години наред да поддържа живота на разни дементиралите старчета по бункерите.
  • 15 ХАХАХА

    29 15 Отговор

    До коментар #9 от "Яд те е,":

    Явно пък ти защо обичаш кучетата повече от хората. На такива се казва човекомразци.

    Коментиран от #42

  • 16 според професора

    25 7 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    единственият успех на формулата "кастрирай, върни, угоявай" в Сингапур е в добавката към формулата в този иначе цивилизован град-държава. Тя е: "кастрирай, върни, угоявай и изяж".
  • 17 Никой

    24 14 Отговор
    Човекът идиот е по страшен от кучето.В повечето случаи кучето ще избяга ,но човека идиот може да причини трагичен край на беззащитния. Човекът идиот е вреден както у дома така и на улицата.По отношението към животните ще познаеш колко е болна и морално деградирала една нация.

    Коментиран от #18

  • 18 сила

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "Никой":

    като четеш коментарите осъзнаваш ли колко БОЛНИ И ДЕГРАДИРАЛИ субекти се подвизават из тази ошмулена територия.....да те е страх да ходиш по улиците.......Радичков имаше един разказ за ПРОСТОТИЯТА , Китодар му направи много култова адаптация
  • 19 Йозеф

    32 22 Отговор
    Браво на Професора, веднъж завинаги трябва да се прочистят улиците от бездомни псета и да заприличаме на бяла държава! Всички откачени и недожулени лелки кучерасти и мъжлета с разнопосочна сексуална ориентация да си прибират в тях уличните кучета, ако толкова много ги обичат.

    Коментиран от #20, #21, #36, #47

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трепете

    11 12 Отговор
    Помярете кат нема държава майнатаим
  • 23 Ментата

    19 8 Отговор
    Едно време имаше виетнамци и нямаше безпризорни кучета и котки. Сега няма виетнамци, но има кучерасти. А уличните животни в градска среда са преди всичко явление породено от недалновидната управленска политика и желанието на всевъзможни НПО-та да подържат прираста на четириноги с цел обогатяване. Дали ще има нужда от тях, от приюти и други формации ако не се множат лаещите?

    Коментиран от #25

  • 24 Смех

    16 11 Отговор
    Е къв е тоя смешник че и професор кастрерано кучета се размножавали е как ше се размножават кастрерани животни бе
  • 25 Име

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ментата":

    Пак глопости и легенди са това
  • 26 Име

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Наеш ли оъде идват бездомните песове и пески от захвърлени от собствениците им в невъзможност за изхранване ситуации и от строежи използвани като пазачи когато се завърши строителството.Тезата ми се потвърждава от наблюдениятя ми показващи че повреме на финансова криза песовете навън нарастват в следствие на обедняване на собствениците а тези вторите от строежите хапят щото са дресирани да пазят обектите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кфйдйфдс

    24 3 Отговор
    Мен не ме е нападало бездомно куче а точно такъв ме нападна дето ги разхождат с каишки. Разхождат с каишки с по 5 метра обсег и няма къде да спортуваш. А и ги разхождат там където хората спортуват. Тъп народ кво да кажа

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Черен ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Йозеф":

    С удоволствие искам да проведем дискусия по темата на живо, може ли да оставиш адрес?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сега...искам нещо да поясня

    13 2 Отговор
    на "защитниците на животни".Кучето е вид животно,и за това говорим за животно! Не може ЧОВЕК да се съди за това че е убил животно!Напомням на неразбралите,че в Азия кучетата са основно меню на хората там!А тук в България има една шепа хора,които получават пари от чужди неправителствени организации и раздуват от мухата слон!Повтарям,кучето е животно,което някъде се яде!Не може Човек да се съди за куче!

    Коментиран от #40

  • 39 Констатираща

    1 1 Отговор
    Такива мними професори и ветеринарни лекари, които са извратени и използват ветеринарните си познания, за да убиват животни, ги познаваме. При нас имаше такъв съсед, който беше ветеринарен лекар, както и синът му, а цена му беше упителка, но целия квартал го ненавиждаше, защото заедно със сина си тровеше кучетата и котките на съседите, обърнете внимание, не само бездомни, даже слагал и отрова за птици. Този извратен ветеринар, почина, убит от сина си при семеен скандал, а синът му почина в затвора. Освен това познавам и други, които убиваха котки и кучета и тормозеха жените си, но всеки от тях почина преждевременно. Така, че дори и да няма възмездие от закона, "Господ бави, но не забравя" Все пак такива типове трябва да се наказват най-жестоко по всички показатели, защото те не са нищо друго освен рецидивисти и трябва да понасят същото наказание, а които са и ветеринари да се линчуват от колегите си. Не трябва обществото ни да търпи такива хора, защото те дават лош пример на другите, а всички знаем, че най-големите престъпници и убийци започват първо с животните. Няма разлика между убиец на животно и човек, защото винаги едното може да прерасне в другото в даден момент и не трябва да се съмняваме в това.
  • 40 Констатираща

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сега...искам нещо да поясня":

    Всеки, който проявява жестокост към живо същество, независимо какво, трябва да се наказва, както и тези, които убиват животни за кожата им. Сега и това е забранено и вече не е на мода облеклото от естествени кожи, с което се кипреха разни кокони, а в чужбина дори не ги обслужвали в ресторантите когато са с такова облекло. Затова има еко кожи, а скоро ще има и лабораторно месо и ще наказват всички, които колят животни, когато му дойде времето. Времената се променят, хората се развиват и стават по-човечни към себеподобните, но и към природата. Няма как да стоим на едно място и да се преравняваме с дивите хора от миналите векове, когато са убивали животни и са носели кожите им, както и да смятаме, че животните са по нисши от нас и не заслужават внимание, защото ако можеха да говорят на нашия език, сигурно щяха да кажат същото за нас и то, в по-голяма степен, защото ние наистина сме най-лошия животински вид и се самоунищожаваме с войни, а и унищожаваме цялата природа. Такива аномалии при животните няма.
  • 41 Констатираща

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Кфйдйфдс":

    Мене също не ме нападат бездомните кучета, защото те са добри, но домашните са опасни когато не се разхождат и възпитават правилно и когато се пускат свободно, особено живеещите в дворове, защото са страхливи и объркани. Кучетата трябва да се извеждат на разходка между хората, още от малки, за да свикнат с всякакви ситуации и хора. Не случайно тези, които се отглеждат за водачи на слепи хора, първо се дават в приемно семейство, за да се социализират като се извеждат и използват обществен транспорт. За тях също се намират такива извратени хора, които създават проблеми в транспорта и на други обществени места, но законът трябва да преследва такива хора, а не бездомните и нещастни животни по вина на хората, а и такива, които ги убиват, изтезават, не се грижат правилно за тях и по този начин създават опасност за околните.
  • 42 ХОРАТА,

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХА":

    КОИТО НЕ ОБИЧАТ ЖИВОТНИ, НЯМА КАК ДА БЪДАТ ОБИЧАНИ, ОСОБЕНО ОТ ДОБРИТЕ, КОИТО ОБИЧАТ ПРИРОДАТА И ЖИВОТНИТЕ, ЗАЩОТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ДОБРИТЕ ХОРА СА ДОБРИ И КЪМ ЖИВОТНИТЕ, ДРУГИТЕ СА ЛИЦЕМЕРНИ И КОВАРНИ ЕГОИСТИ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ САМО ЗА ТЯХ ИМА МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО.
  • 43 ТАКИВА,

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПСИХПОПАТ-САДИСТ":

    Които изтезават и убиват животни, трябва да се наказват по същия начин, за да се пресече такава нечовешка практика.
  • 44 ТАКИВА

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    са хората с комплекси или мания за величие. Те мислят, че всеки трябва да им се прекланя и да им прави път, а те никого да не уважават. Не може такъв човек да е добър и към приятелите си. Той има само приятелства по сметка.
  • 45 ганю

    0 1 Отговор
    Щом е бездомно а крачеща зараза
    извикайте една тумба виетнамци те ще решат проблема демократично
    много върви печено със зелена салата
    да ви е сладко
  • 46 ганю

    0 1 Отговор
    И всички животни са ви за храна
    само едно не яжте месо заедно с душата( т.е с кръвта)
    сгответе го добре защото 80% от болестите влизат с кръвта
  • 47 НИЕ, КОИТО ОБИЧАМЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Йозеф":

    и съжаляввме животните, ги прибираме, дори повече, отколкото имаме възможност, но има хора, които заради модата или за забавление вземат животно, но после го изоставят или го развъждат неконтролируемо в къщи, а после изхвърлят малките на улицата. От там идват проблемите и такива хора трябва да се издирват и санкционират. Виждала съм ги и съм ги разобличавала пред всички, но няма действащ закон срещу тях. Освен това, ако всеки прибере по едно такова животинче от улицата или приют, защото те са много по-добри, по-малко боледуват от чистопородните, по-лесно се възпитават и привързват към човека, а и финансово са по-изгодни, няма да има проблеми за хората, които не понасят животни, а във всеки такъв дом, ще има много приятни емоции и повече здраве, защото животните носят здраве, когато се отглеждат правилно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.