Last news in Fakti

13 Януари, 2023 16:12 4 899 71

Повдигнати са обвинения на четирима по случая Nexo, при обиските са открити картини на Дали и Пикасо

  • четирима-
  • обвинения-
  • компанията nexo

Казусът е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб, каза главният прокурор

Повдигнати са обвинения на четирима по случая Nexo, при обиските са открити картини на Дали и Пикасо - 1
Снимка: БГНЕС

Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката Nexo. Това съобщи на пресконференция в петък директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. На всички обвиняеми - български граждани, е наложена забрана да напускат България, въпреки че не е ясно дали те са у нас към момента. На подведените под отговорност са назначени данъчни ревизии, както и на свързани с тях физически и юридически лица, информират от Нова телевизия.

Те са заподозрени в участие в организирана престъпна група, която функционирала от началото на 2018 г. до вчерашния ден и извършвала дейността си на Каймановите острови, във Великобритания, България и Швейцария. Един от обвиняемите е сочен за ръководител на групата.

„Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", поясни Сарафов.

„Група компании са обединени под името Nexo. Дейността ѝ се ръководи от българското дружество "Ен Ди Ес", заяви Светослав Василев, ръководител на Отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Той каза още, че в хода на разследването са открити трансакции към "лице, уличено в терористична дейност от израелските тайни служби - палестинска терористична групировка".

Говорителят на главния прокурор - Сийка Милева, пък съобщи, че има информация за провела се преди около шест месеца среща в Министерството на финансите между служители на дружества, занимаващи се с криптовалута. Разговора организирал лично бивш финансов министър. Тогава идеята била да се договори как през една от големите системи за разплащане у нас да може да се плаща и с криптовалута и как тя да бъде обменяна в пари. Цялата тази информация разследващите получили от свидетел. До момента са разпитани 20 души, като някои от тях са изразили опасения за сигурността си и ще бъдат включени в програма за защита на свидетелите.

"Има данни, че обвиняемите разполагат с изключително големи финансови възможности - скъпи имоти в Дубай, Бахамите, Карибите, както и яхти. От един от претърсените вчера домове бяха иззети 35 картини на велики художници. Сред тях имаше платна на Пикасо и Салвадор Дали. Произведенията ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви Милева.

„Благодаря на всички колеги, които работят от няколко месеца по случая „Nexo”. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Гешев подчерта, че по казуса нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си партньори.

„Този случай е доста сложен и разчитаме на съдействие, включително и на експертна помощ. В бъдеще вероятно ни предстои още по-сложна работа. Имаме капацитета да се справим, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени”, допълни Гешев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    106 22 Отговор
    Криптовалутите са замислени изначално , като огромна измама ! Но могат да ви лъжат само измамниците от САЩ ! Който ги конкурира , е престъпник !!!

    Коментиран от #6, #49

  • 2 12340

    38 43 Отговор
    И на Тома Биков.. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб”, заяви главният прокурор Иван Гешев.
  • 3 Пет

    55 39 Отговор
    години със затворени очи и уши , сега "активни" ! Хеле с медиите !
  • 4 Казусът

    65 43 Отговор
    бил уникален , шкафчета "не" ?

    Коментиран от #58

  • 5 Чекмеджиев

    53 47 Отговор
    Всичко води към Банкя .

    Коментиран от #9

  • 6 Образовай се по темата

    68 19 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Нарича се блокчейн технология и е реален бизнес с огромни печалби. Всички нови игри ,Найк,Старбъкс,мастъркард итн разработват НФТ и говорим за пазар за десетки милиарди на година. Това е само началото а това че разни крадци се възползват от технологията е друг въпрос.

    Коментиран от #29, #30

  • 7 Извод

    51 47 Отговор
    Смешна мутренска държава с подкрепата на съдебната система и държавните институций ! Жална ви майка българи за поколения напред ако сикаджията и прокурора мафиот бъдат оставени да дерибействат !
  • 8 Псевдоним

    60 5 Отговор
    Мафията пак се хвана гуша за гуша.
  • 9 Ама

    51 37 Отговор

    До коментар #5 от "Чекмеджиев":

    смяташ ли , че той не е знаял за тази пералня на милиарди толкова години и е бил прескочен ? Това е абсурдно !

    Коментиран от #15

  • 10 Дачев Бор

    50 34 Отговор
    И кои са тези бе? Имена? Той не знаел дали са в България, ама им повдигнал обвинения. Така и на Аладин може да повдигне обвинение.
  • 11 Хайде пак пушилка

    38 41 Отговор
    Около най-смелата и неподкупна българска прокуратура! Що ни занимаваш с глупости бе Гешефффф!На кой от народа му пука за Нексо???!!!№
  • 12 хихихихи плачете ли козяци жълтопаважни?

    55 22 Отговор
    лъжехарвардските мошеници се оказаха много ниска топка за тиквата и съвсем лигично за малко повече година през яки компромати ще си гиопитоми и направи най-верните сии послушни kyчки в парламента и после на бунището при останалите патерици заедно с kучитe от дебеее
  • 13 Сто

    23 36 Отговор
    милиарда (!!!) извъртяли в София и добре , че преди цели 4 - 5 месеца американците ги известиха , та и те сега разбрали ? Виж ми окото !
  • 14 Бyxай, Гешоооооо!!!

    52 21 Отговор
    Щом козяците вият на умряло, зачи това е добре за българите! Един път да свършиш нещо полезно срещу прокопиевите мафиотчета.
  • 15 БСП на Бунището

    52 19 Отговор

    До коментар #9 от "Ама":

    Ми нали за тва го махнаха ББ с Протести бе - точно за да го елиминират и да си сложат техни хора ...Със сто милиарда долара можеш да правиш квото си поискаш...

    Коментиран от #21

  • 16 Шака Zулу

    37 33 Отговор
    КАЗУСА Е СЛЕДНИЯ,НЯКОЛКО ВИСШИ ПРОКУРОРИ РЕШИЛИ ДА ПОКРИЯТ И ИЗПЕРАТ ГОЛЯМА СУМА ПАРИ ЧРЕЗ КРИПТО ВАЛУТИТЕ,НО ЗА ТЯХНАПОЧУДА ПАЗАРА ТРЪГНАЛ В ИБРАТНА ПОСОКА И НАШТЕ ЮНАЦИ ИНКАСИРАЛИ ГОЛЕМИ ЗАГУБИ И ЗАТОВА ИМ ЩУКНАЛО ,ЧЕ МОЖЕ ДА НАКАЖАТ И ОЩАВЯТ БРОКЕРА КОЙТО НЯМА ВИНА ЗА ПОЗИЦИИТЕ КОИТО ИЗБИРА КЛИЕНТА.ТЕ ЗАТОВА КАЗУСА Е ИНТЕРЕСЕН ЗА ТЯХ ПОНЕЖЕ НЕ ОБИЧАТ ДА ГУБЯТ.ОТ ТОЗИ ЦИРК НИЩИЧКО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ,ДОРИ ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ.

    Коментиран от #18

  • 17 Чичо Тони

    30 31 Отговор
    Какво стана с онази шумна акция с IT компанията дето разбиваше защитите на НАП и сие и след това им предлагаше помощ да подобрят тези защити? Само питам за един приятел.
  • 18 Айде мааа

    46 15 Отговор

    До коментар #16 от "Шака Zулу":

    Няма да се косиш, моето момиче, на Кокорчо ще му е таман в затвора с лилавите лaнги.
  • 19 Браво!

    17 30 Отговор
    Не остана и един здрав глупомера в каскетурата! Тия изпочупиха всичко!
  • 20 6788

    23 26 Отговор
    Циркаджий , сега се сетихте че нямало лиценз
  • 21 Можеш

    23 22 Отговор

    До коментар #15 от "БСП на Бунището":

    ли да смяташ и да броиш до пет ? Та всичко това се е развивало пред очите и властването на Бою ! Сто милиарда се въртят в София , че и без лиценз , а той не разбрал , ли ? Разправяй ги тия приказки на шапката си !

    Коментиран от #22, #66

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Истината

    15 24 Отговор
    Нищо и половина и приказки от некадърни и незапознати с материята ,това са тези бастуни с
    милиционерско мислене от миналия век .За тях всяко нововъведение от наши дни ,е странно и престъпно .Но живеем в дигитални времена ,а те в аналоговия минал свят! Никакви престъпление няма ,просто искат да покажат в кавички на обществото ни ,че видиш ли -разкрития големи правят ,ха .Глупости за остарели мозъци ! Поради тази си глупотия ,страната ни ще бъде осъдена в Страсбург ,пак! Нека тъпаците извършили тази грешка да заплатят .
  • 24 Минев

    24 23 Отговор
    Ако не беше тъжно щеше да е смешно.
    германците ги пратили да разбият кол центрове измамници, те отишли да обират биткойни от Нексо щото имали 94 милиарда.
    За Гешев е престъпление някой да има пари и да не си плаща данък спокойствие.
  • 25 ГРОБ

    24 24 Отговор
    Махнете торбата с тор, наречена Гешеф.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да попитам

    33 20 Отговор
    Сарафов каза ли откъде са парите на 19 годишния му син, който си купи 4 луксозни апартамента.

    Коментиран от #61

  • 28 Асенчо

    28 8 Отговор
    Гешев оставка, не ни дава да си перем парите !
  • 29 Пич

    36 5 Отговор

    До коментар #6 от "Образовай се по темата":

    Ами , образовал съм се ! И виждам класическа пирамида ! Разбира се , имате пълно право да наричате технологии нещо , зад което не стои нищо !
  • 30 Я ни кажи сега, от какво

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Образовай се по темата":

    Идва огромната печалба в този “бизнес”, каква стока или услуга предлагате?!?
  • 31 Тонев

    11 17 Отговор
    Какъв комунизъм, ще бъдат изети картините. Ама установете първо дали има престъпление, какво е после изземвайте. И какво ще стане с конфискуваната крипто валута? Ще я гепи някой като биткойните и златните моменти на оня с асансьорите
  • 32 Попов

    20 20 Отговор
    похвално усърдие на Каскетурата!..А за случая "Борисов",милионите от магистралите,така наречените "Севън джуджута",случая с Владко Горановия,Божков и всички останали ?....Е,за тех нема ДЕПЕША от "Посолството"..За тех ни прожектират филма "Случаят е преключен,забравете!"../ му другото,доста добър филм../

    Коментиран от #35

  • 33 Томов

    10 17 Отговор
    Май бухалката се развъртя предизборно (и избирателно)!
  • 34 един камион с дърва

    13 18 Отговор
    Гешеф, махай се!!!
  • 35 Каскета и Гроб

    16 15 Отговор

    До коментар #32 от "Попов":

    Викнали са внуците от мафията Гроб на спамят яко в чата.

    Ако пишеш лошо за Гешеф, получаваш много дислайкове, да знаеш.
    ГРОБ се развиват усвояват технологиите, така да се каже.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Абе

    16 5 Отговор

    До коментар #35 от "Каскета и Гроб":

    Като чета кокорляка ви е събрал центаджийчетата да квичита ама щом казваш

    Коментиран от #39, #42

  • 37 Американски продажнициии

    18 4 Отговор

    До коментар #35 от "Каскета и Гроб":

    Мразя ви повече и от гербаджиите!!! Без мадуровките няма парламент и имунитет, чакат ви пандизите!!!

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Румен

    1 5 Отговор
    Браво Катани, заслужаваш си затвора кат мафиот
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Младежи-ГЕРБ

    8 14 Отговор
    Няма значение дали си милярдер или нямаш 5 лева в джоба... Никой не е над закона!!! Е затва Гешев трябва да кара пълен мандат... Досега не сме имали по-адекватен главен прокурор...

    Коментиран от #44, #48

  • 44 Гешев

    9 5 Отговор

    До коментар #43 от "Младежи-ГЕРБ":

    толкова съм адекватен , че не знам коя е Мата Хари
  • 45 Павел

    7 6 Отговор
    Поредните кьорфишеци на потомствения комунистически милиционер Гешев, предназначени да очернят ДБ преди връчването на третия мандат. При което Прокуратурата отдалече си прави угоеорки, че обвиненията са трудно доказуеми к ще се разчита на партньорските служби. Демек, ако не се докаже, партньорските служби са прикрили мафията.
  • 46 гроб е мафия

    12 6 Отговор
    арестувайте изpода с чекмеджето , той и слугата му гешев са основата на упадъка на България
  • 47 Голям купон е тука бря

    9 2 Отговор
    Пеперасчетататролещи опищяват орталъка, инак менторите им нямали нищо общо с измамната криптопирамида.
  • 48 САЩ

    7 5 Отговор

    До коментар #43 от "Младежи-ГЕРБ":

    Чете ли какво казахме за неадекватността и бездействието на човека с каскета относно престъпникът Д. Пеевски ?
  • 49 2+2=4

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Криптовалутата е начин да се избяга от глобалфашизма, от тоталния контрол, слухтене и подчиняване, от цифровият концлагер... Но винаги има възползващи се престъпници. Човекът е творец по образ и подобие - и на Господ, и на Дявола. Кой знае кое е истина, и кое лъжа?
  • 50 Гроб

    7 2 Отговор
    Хахахаха
    В чата има агитатори на партия Гроб.
    Защитници на Гешефф.
  • 51 Видно

    9 3 Отговор
    е отвсякъде, че това е поръчкова акция от политически опоненти. Ама фирмата така хубавичко ще ги осъди , че заради тия некомпетентни милиционери, пак ние ще плащаме. Гешев го тресе страх, защото знае, че е заплаха за националната сигурност по изявления на САЩ.
  • 52 4664

    6 1 Отговор
    Дали, Пикасо...добър вкус. Стига да са оригинали, щото експертизата им като на прикриватурата.

    Коментиран от #71

  • 53 Внимание!

    9 1 Отговор
    Всички инвеститори са във възторг от БГ. Само тук може за секунди да ти отнемат бизнеса и имуществото преди още съда да е отсъдил.
  • 54 Тонев

    5 3 Отговор
    Защо Христо Иванов и Асен Василев не са арестувани? Кажете госин Гешев за кой точно работите? Сега и американците ли ще баламосвате? хванаха ви по бели гащи?

    Коментиран от #60

  • 55 ха ха

    4 3 Отговор
    затова е била битката за махането на Гешев!! Кокорчо добре го е замислил - да осребри криптовалута в реални парични знаци - за което значи толкова настояваше и се пенеше на сложи начело на БНБ Гюров,който да му отвори пещерата Сезам!!
  • 56 Фирмата

    5 0 Отговор
    е дарила пари на ДБ. Фигурират в отчетите пред Сметната палата.
  • 57 Щом изземват

    6 1 Отговор
    Картините значи се повтаря сценария с КТБ. ПОЗНАЙТЕ от КОЙ е поръчката?
  • 58 точно

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Казусът":

    не са съизмерими - все едно да сравниш бурканте с пари в мазето на баба ти със златното Панагюрско съкровище
  • 59 Пеев

    5 1 Отговор
    Не може да се вярва на нашата прокуратура и тя го е доказвала много пъти.
    Не виждам защо да и вярваме и сега.
    Особено като се занимава с неща, от които нищо не разбира.
    Голяма част от обвиненията са супер странни, защото тази фирма извършва тази дейност не от вчера и е странно как чак сега се сетили , че това е противозаконно.
    Колкото до преводите на пари и т.н. ами дори големи финансови институции не могат винаги да знаят получателят престъпник ли е или не и според кой :-)
    Явно е поредната акция дето трябва да вдигне пушилка.
    Иначе делата срещу родни политици и схеми си седят и чакат да им мине давността
  • 60 Люси Дяковска

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тонев":

    Аз ако съм ще те арестувам моментално за тези ти твърдения!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 А на бас

    5 1 Отговор
    Че свиделя на срещата е Александър Ваклин!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 какви картини

    3 1 Отговор
    ще предавате бре? Обвиняемите нали са все още невинни? Има ли решение на съда?
    Аре спрете се малко.
  • 65 Шоу ала ГЕРБ

    2 1 Отговор
    Тома Биков е станал говорител на прокуратурата. По негови твърдения има данни за извършени престъпления. Явно Биков разполага с влияние в прокуратурата.
  • 66 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Можеш":

    Историята почва 2018 та бе ,брояч...Тогава не са сто милиарда....Тази сума е натрупана за Пет години,а тогава ББ го няма вече....Тогава са ПП и другите играчи...Яка " промяна" ни спретнаха....
  • 67 Мдааа

    2 1 Отговор
    Бг прокурватурата провежда всякакви циркове само и само да не разследва бг политиците... и най-вече шефа й - оня шкембестия полуграмотен МЕБЕЛИСТ от Банкя.
  • 68 Художник

    0 0 Отговор
    От цялата работа най-положителния елемент е наличието на творби от световноизвестни творци и в нашата художествена галерия където и простосмъртните люде без клептомански наклонности могат да им се любуват.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Лазо

    2 0 Отговор
    Прокуратурата изпълнява предизборна политическа поръчка на ГЕРБ и мафията. Доказаетлства:
    1. Само в българия обвинените и издирваните нямат имена, те просто са такива - обвинени и издирвани.
    2. Само при съдебните саморазправи на ГЕРБ се включват НАП , ДАНС, Митници и кво ли не.
    3. Кога се запозна съда с материалите по делото, кога им наложи 1 млн. лв. гаранция.
    4. Терористи ще се регистрират ли със собствените си документи и имена, под които ги издирват? Ами не, ще ползват фалшиви документи.
    5. Къде е престъплението да притежваш картини от известни художници?
    6. Как така гракнаха веднага само Слави, известен представител на мафията и ГЕРБ? За торбите с пари от АМ "Хемус" бяха ли толкова активни?
    Сега поне знам, че ще гласувам със сигурност за ПП или за ДБ. Имат си и те кусури доста, но поне не са толкова корупмирани. Да дойдат на власт, да унищожат Организираната престъпна група ГЕРБ.
  • 71 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "4664":

    Може и да са били оригинали, ама после ...