1 560 17

За седмица - 5 съдии с отвод по делото срещу прокурорския син от Перник

 • перник-
 • прокурорски син-
 • васил михайлов

Делото е разпределено на случаен принцип

За седмица - 5 съдии с отвод по делото срещу прокурорския син от Перник - 1
Снимка: БГНЕС

За една седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са се отвели от делото на прокурорския син Васил Михайлов, показва проверка на „Лекс“ в системата за случайно разпределение. Мотивът на трима от тях е, че могат да възникнат евентуални съмнения в тяхната безпристрастност и непредубеденост, защото виждат при разпределянето на делото нарушение на Правилника за администрацията на съдилищата (ПАС).

Според ръководството на СРС такова нарушение няма и прецизният прочит на относимите разпоредби е съвсем различен от този, който правят отвелите се съдии. В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт за 8 престъпления, извършени от Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекратява и го праща за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). След като получават делото обаче всички съдии в РС-Перник си правят отвод, като посочват, че познават бащата на Васил Михайлов, който е обвинител в Окръжната прокуратура в града, и са в служебни и лични отношения с него. А това, според съдиите, може да доведе до възникване на съмнения в безпристрастността и обективността им. Магистратите от РС-Перник се обръщат към Върховния касационен съд, за да определи друг равен по степен съд, който да гледа делото.

На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник. Върховните съдии обаче определят, че то вече трябва да се гледа в София, където отначало неправилно е внесен обвинителният акт, но на друго основание и по следните съображения: „Депозираните от всички съдии в Районен съд-Перник отводи са довели до невъзможност за сформиране на съдебен състав в съда, който е местно компетентен да го разгледа. Поради наличието на предпоставките на разпоредбата на чл. 43, т.3 НПК за промяна на местната подсъдност и определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа, то съдът, пред който следва да се образува и който да разгледа прекратеното от Районен съд-Перник дело, следва да бъде Софийски районен съд, явяващ се и близък еднакъв по степен районен съд извън съдебния район на Пернишки окръжен съд“.

След като пристига в СРС, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето „джуркане“ и се пада съдия Петя Петкова, която също си прави отвод. При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Днес и тя се е отвела от делото. Като основание съдиите сочат чл. 29, ал. 2 от НПК, който гласи: „Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“. Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава по същество. А последните три твърдят, че е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС) по отношение на случайното разпределение.

Те визират чл. 80, ал. 9 от ПАС, според който: „След прекратяване на съдебното производство в хипотезите на чл. 42, ал. 2 НПК и чл. 135 АПК (определяне на подсъдност) и на чл. 249 НПК (връщане на делото на прокурора от съдията-докладчик), чл. 288, т. 1 НПК (прекратяване на съдебното производство и изпращане на делото на съответния прокурор) повторно внесеното в съда дело се образува под нов номер и се възлага за разглеждане на първоначалния съдия-докладчик“. Разпоредбата на чл. 42, ал. 2 от НПК гласи: „Когато съдът намери, че делото е подсъдно на друг, равен по степен съд, прекратява съдебното производство и изпраща делото на този съд, а когато намери, че делото е подсъдно на по-горен съд или на военен съд – прекратява съдебното производство и изпраща делото на съответния прокурор„. Т.е. магистратите са на мнение, че делото трябва да отиде при първия докладчик – съдия Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите.

„Лекс“ потърси председателя на СРС Александър Ангелов за коментар на създалата се ситуация. В отговора, подписан от зам.-председателя на съда Мария Дончева, се припомнят фактите, описани по-горе и се казва следното: „Приложимите правни норми към случая са: чл. 36, ал. 1 НПК, който урежда местната подсъдност по наказателни дела, чл. 42, ал. 2 НПК, който предвижда правомощията на съда, когато намери, че делото не му е подсъдно, чл. 43 НПК, който предвижда процедура за изпращане на делото на друг, равен по степен съд, вкл. когато съдът, комуто делото е подсъдно, не може да образува състав, чл. 9, ал. 1 и ал. 2 ЗСВ, които предвиждат принципа на случайния подбор и чл. 80, ал. 9 ПАС, който предвижда изключение от принципа на случайния подбор в хипотезата на чл. 42, ал. 2 НПК„.

От съда обясняват, че в случая, съобразявайки изброените законови разпоредби, зам.-председателят на съда и ръководител на Наказателното отделение Гергана Цонева е приела, че след като делото е изпратено от ВКС на СРС на основание чл. 43, т. 3 НПК, то на основание чл. 9, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ трябва да се разпредели измежду всички съдии от отделението. В отговора се посочва още, че в случая чл. 80, ал. 9 от ПАС е неприложим, доколкото той визира отклонение от правилото за случайно разпределение на делото в хипотезата на чл. 42, ал. 2 НПК, което се обосновава с неправилната преценка на първоначално определения съдия-докладчик за подсъдността на делото.

„В конкретния случай прекратяването на съдебното производство от председателя на 4 състав е било правилно, както изрично е посочил ВКС в своите мотиви и то е било стабилизирано с приемането на делото от РС-Перник по компетентност. Причината за изпращане на делото в Софийския районен съд е различна и тя се свързва с невъзможността РС-Перник да сформира състав поради последвали отводи на всички съдии, което е станало основание по реда на чл. 43, т. 3 от НПК да се търси определянето на друг, равен по степен съд, който да разгледа делото. ВКС е определил СРС по единствен критерий близостта на населените места гр. Перник и гр. София, но не имало пречка да посочи и друг равен по степен съд.

В обобщение разпоредбата на чл. 80, ал. 9 ПАС предвижда изключение от принципа на случайния подбор само за хипотезата на чл. 42, ал. 2 НПК, но не и за тази на чл. 43, т. 3 НПК и същата не следва да се тълкува разширително, тъй като това би довело до нарушение на принципа за случайно разпределение на делата„, посочват от СРС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Гост 89

  39 0 Отговор
  Гарван гарвано око не вади!
 • 2 Той

  25 0 Отговор
  пък син ли отгледал - не ти е работа !
 • 3 Зевс

  45 0 Отговор
  Ами поканете един китайски съдия, делото ще свърши за ден и ще струва 90 стотинки на бащата на това леке.
 • 4 Никой

  49 0 Отговор
  То май в България няма читав съдия.Като им дават бонусите ги гушкат без да си дават отвод. Що ли ви плаща народа и държавата. Който не иска да си върши работата ,на борсата или у тях. Прошляци не ни трябват. Ей, затуй нямаме държава !

 • 5 Пешо от панелката

  46 0 Отговор
  Сичките тия женки като не смеят да гледат делата, да си одат дома и да се научат да прават мусака
 • 6 Иван Дочев

  55 0 Отговор
  Не е ли редно тези 5 съдийки да бъдат....УВОЛНЕНИ?

  =
  Само питам. Ако аз кажа на шефа си, че не мога или не искам да свърша нещо, той няма да ми плати и сигурно ще бъда уволнен. Пет парчета от съда в София отказват да работят, но продължават да получават по 7 000 лева месечно. Интересно....
 • 7 Мим

  47 0 Отговор
  Всички тези съдийки да бъдат извадени от съда,след като си прехвърлят топката,за несправяне с работата.Ако е някой кокошкар веднага ще го опандизят,ама нали е прокурорско синче,няма как.Между другото мъже съдии нямали,че все на жени се дава...

  Коментиран от #16, #17

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Никой

  32 0 Отговор
  Време е и медиите да ги показват в кадро ,не само ченгета ,прокурори и доктори. Те, че се имат за богоизбрана каста,случайни назначения йок, ама и те са хора. Да се вписва в кадровото досие и кариера на куково лято след като не искате да ги освобождавате. Аман от некадърници.
 • 10 ДДРОнег

  31 0 Отговор
  Съдиите ги е страх ли ?!
  Не с али независими ?!
  Или зависят от прокурорите ?!
  Или са обвързани с мафията ?!
  Има нещо гнило в ... България, много гнило има !!!
 • 11 гост

  28 0 Отговор
  Съдия ще се намери така да формулира присъдата , че после синчето да осъди държавата в Хага и отново да е недосегаем. И отново ние ще сме осъдените да му плащаме .
 • 12 Мдааммм

  26 0 Отговор
  Ей туй се нарича общодържавна мафия!Ами кат нема съдия,който да го съди,да го пратят в "джендърския" САЩ,където за всичките тези престъпления комулативно минимум 20 лета у американския бай Ставри.Иначе тук максимум 10 месеца условно с 3 години изпитателен срок.
 • 13 Да изринем Авгиевите обори

  27 0 Отговор
  Толкова много тор и толкова малко чест има правосъдната ни система! ЗАКРИВАЙ!
 • 14 Иван

  16 0 Отговор
  Това значи ли че българския съд е независим или само когато съдим някой циганин че е откраднал кокошка и после сулю и пулю излизат по телевизията да обесняват как решенията на съда трябва да се уважават какъв цирк само
 • 15 Иван

  10 0 Отговор
  Шубето е голям страх! Прокурорски син е това, не е някой глупак!
 • 16 Шофьор

  5 0 Отговор

  До коментар #7 от "Мим":

  Има, ама свирят на шише и футболни срещи, те и жени рефери има, ама по-добре е да бегат от отговорност, прехвърляне на топката по нашенски. Да им е честит празник днес на всички работещи в съдебната система ,а наздраве.
 • 17 Хосни

  0 0 Отговор

  До коментар #7 от "Мим":

  И най-луксозния нощен бардак може да зависи на персонала в съдебната ни система от следствие на горе. По- нагоре са обиграните с възрастта и стигаш до "маман" овъртолена и с политици. Още преди 30 години бандити,мафия,мутри и политици наречени за краткост "бизнесмени" , набутаха децата си да учат право и сега берете плодовете . Цели фамилии владеят правораздаването поне две поколения вече. Затворена полу тайна организация.