Last news in Fakti

7 Май, 2023 18:48 6 340 24

Гурбетчии от Родопите в Нидерландия печелят по €20 000 месечно от ферми за дрога

  • марихуана-
  • дрога-
  • ферми

Няма затвор, а обществено полезен труд в рамките на няколко десетки часа

Родни гурбетчии правят по 50 000 евро от наркотици в Нидерландия. Доходоносен бизнес за хора от родопски села в „ниската земя“, които дори „крадат“ ток, за да е чиста печалбата, разкрива „Родопи voice“.

„Наема се помещение за жилище или за бизнес. После подземният етаж се превръща в плантация на закрито за марихуана. От една реколта печалбата е около 50 000 евро. Задължителен елемент обаче е кражбата на ток. За инсталациите е необходимо електричество в промишлени количества.

Други гастарбайтери от Родопите пък са специализирани в това. Много от тях се препитават именно с подобна дейност. Ако те хванат, присъдите са леки. Няма затвор, а обществено полезен труд в рамките на няколко десетки часа. Обикновено пращат провинилите се във ферми за отглеждане на животни. Така се изпълнява присъдата.

Ако е в България, то затворът в Пазарджик не им мърда, но в Нидерландия е друго, споделя за „Родопи voice“ отлично запознат с порядките на нашенци „от другата страна“.

Визират се гурбетчии от родопски села, заложили на лесните пари.

Огромна печалба в рамките на месеци. Тази схема в Нидерландия работи от години.

Родопчани наемали къщи и ги превръщали в оранжерии за марихуана. Пригаждали помещенията със специални лампи за бърз растеж, използвали и торове, но въпреки, че дрогата е легализирана в Холандия, по този начин те престъпвали закона заради строго регламентираното производство на канабиса в Кралството.

„В рамките на два-три месеца успяват да отгледат реколтата и я продават топтан на свързани с бизнеса. Вадят се десетки хиляди евро. След това напускат жилището и си наемат друго. Страх ги е да не ги спипа полицията. Още повече ги е шубе обаче от албанците и мароканците, които са взели този бизнес в своите ръце. Тогава вече могат и никога да не се приберат в България”, разказват нашенци, живеещи в Нидерландия.

По думите им, голяма част от тружениците по „ръба на бръснача” имат опит с дрогата у дома. Някои от тях дори са с присъди за притежание и разпространение на наркотици в Родопите.

Нашенци дори наемали „служители” от Източна Европа. „Фермерите” получавали по около 20-30 евро на час. Цената на марихуаната пък вървяла спрямо качеството. По легални цени била между 2 и 25 евро за грам.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами тъй де

    18 1 Отговор
    парички за сирене, лук и за хляб трябват...

    Коментиран от #10

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 9 Отговор
    Дротата Погубва Хората
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 10 Отговор
    Има Филм
    Погубени Тинейджърски ДНИ
    и Песен
    Спасение
    На
    Бтр
    Там е Описано
    В сичко
    Дрогата е
    Разруха и Летален Край
  • 4 Ром Бакарди

    10 9 Отговор
    Ми то Хасан, Абдула, Кадир и Мустафа не са аб..да..ли- скивали са кадя са парете и на ляба мекото, и вместу да бачкат по строежите - решили са да са праят на наркос-барони. Утделну чи вав холандиа ут цяла Еуропа ходят разни пиш.ле.ме.та и хай.ма.ни да пафкат трева, да кльопат курабии сас канабис, да смучат, шорат и смъркат наркутици....а алъш вериша е нонстоуп! Туй ако не е баш мурафет да прайш паре-здраве му кажи!

    Коментиран от #6

  • 5 Не на наркотиците

    19 10 Отговор
    Всичко за пари. Играете си с здравето на хората. Те се престрастяват и от там парички докато не си отидат от този свят. Вие нормални ли сте? Защо се занимавате с наркотици? Не можете ли да отглеждате цветя да отглеждате билки и да печелите пари? Но неее дрогата повече носи. Ми заради това този свят за нищо не става. Наркотиците го правят лош. Искате да живеете добре на този свят ми няма как да стане докато световно не се забранят всякакъв вид наркотици и всички нарко дилъри и всички които се занимават с това в затвора. И ще има пари за хората. Същото се отнася за политиците и за мвр шефове и там и те са замесени. Сигурно и президента също. Но нали тез пари ти дават власт сила. Живота е твърде кратък да властваш тук. Днес те има утре те няма. Но нали някой ще ти вземе мястото и ще продължи но никои не е вечен. Никой не може да властва над някой. Затова че мислете в какъв свят ще живеем без наркотици без дрога. И в фитнеса хората използват дроги които уж ги правят яки огромни ма на каква цена. Затова че помислете какъв ще е живота в световен мащаб без наркотици и дроги.

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не на наркотиците":

    Вярно и е е Факт
  • 8 Щом

    8 15 Отговор
    всичко е легално и така е оценен труда им , нищо лошо !
  • 9 Хм...

    8 8 Отговор
    "...но въпреки, че дрогата е легализирана в Холандия,.." - откога пък е ЛЕГАЛИЗИрана? Все си мисля, че е ТОЛЕРИрана, ама може и нещо да ми е убягнало.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не знам

    25 8 Отговор
    Откъде ги копате тези измислици и вярвате ли като ги пишете? Ако толкова лесно се изкарват парите ,те холандците ще бачкат като изоглавени, защото са честни и не искат да крадат ток да не забравяме ,че скоро писаха за тонове марихуана хванати на кораб не си спомням от коя страна ,или холандците имат претенции за прясна консумация? Как може да пълните главите на подрастващите с глупости?
  • 12 Превилегировани

    12 4 Отговор
    За едни може а за други не! Затова ВИНАГИ на милиционера на майкаму.
  • 13 зевзек

    14 2 Отговор
    работиливи родопчани, ще си вдигнат къщи по 3-4 етажа, и ще ги измажат отвътре и отвън, после ще ги оставят на бабите да ги пазят, а те обратно във фермите
  • 14 Калпазанин

    11 2 Отговор
    Аз това го знам отпреди 20-на години даже имам познат който е приготвял "продукцията"
  • 15 Бате земи

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "Не на наркотиците":

    Се образовай на тема трева и тогава пиши.... Гледай как помага на болни хора , колко суровини могат да се произвеждат от конопа ,лекарства,хартия,въжета ,близо 300 видове са , и как хората си правят пари от тия бизнеси ,в САЩ почти всеки известен има собствена марка трева с всичките екстри покрай тях ,тия на които децата ни подражават ....А и няма в историята никой умрял от ТНС , тъй че няма смисъл да се хабиш за тия неща.....весели празници на всички

    Коментиран от #16, #17, #20

  • 16 Не е така

    9 9 Отговор

    До коментар #15 от "Бате земи":

    Чувал съм че като пушиш марихуана че води до шизофрения.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смях

    7 2 Отговор
    Абсолютно същата статия бе побликувана може би година по-рано:)
  • 20 Така е

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бате земи":

    И за дрехи, козметика, едно време а може би и сега правят от конопа чували. И не само това ! А за останалите, наистина се поне малко образовайте какво , кой и защо се употребява, не е само за ""друсане ""!
  • 21 Лиляна

    11 3 Отговор
    Такива кървави пари не наяждат. Рано или късно идва възмездие🌏🌠🪐🎃🚾🧨
  • 22 някой си

    4 2 Отговор
    по схемата на карамнски и самоковеца…
  • 23 Христо

    13 2 Отговор
    Българи, или кандидат - българи. До като не оправят паспортите, да пише кой, какъв-всички ще минават за "българи"...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.