Last news in Fakti

2 Юли, 2023 17:38 2 524 11

Психиатър: Мотивът на Северин за убийството на Виктория беше неясен

  • престъпен ум-
  • северин-
  • убийство

Как се прави диагноза на престъпния ум?

Психиатър: Мотивът на Северин за убийството на Виктория беше неясен - 1
Снимка: Нова ТВ

Как се прави диагноза на престъпния ум. За това разказват медиците от единственото у нас психиатрично отделение зад решетките. Убийци, изнасилвачи и рецидивисти са сред техните пациенти, а лекарите имат сложната задача да преценят - кой е за подсъдимата скамейка и кой не може да търпи наказателна отговорност, а напротив - трябва да бъде освидетелстван.

Преди малко повече от пет години поредният семеен скандал завършва фатално за съпруга на Виолета Софрониева. 54-годишната жена твърди, че е действала при неизбежна самоотбрана.

Тя смята, че не само тя е виновна. „Понякога стават такива неща, където не ги е, несъзнателно, инцидент, където не е мислел, че така ще стане. Просто за момента се е случило”, каза тя, предава NOVA.

Днес Виолета е санитар в болницата на затвора в Ловеч. „Аз съм с примерно поведение, нямам нито едно нарушение - не съм такъв човек, с клюки, интриги да се занимавам, в Спешното работех, но след инцидента нямаше как да се върна там на работа и работех готвач”, каза тя.

След три години в Сливенския затвор, Виолета е преместена в Ловеч, за да бъде по-близо до децата си. „Аз като бях в Сливен им казвах какво се случва. Как има някои неграмотни и не могат да четат - отидем в столовата, те не могат да прочетат менюто на дъската”, разказа Виолета и обясни, че тя е писала обясненията на неграмотните затворници.

Объркани души, погубени илюзии и разпилени надежди наблюдава вече 20 години психиатърът д-р Пламен Гарвански. Зад решетките на ловешкия затвор е чул разказите на хиляди пациенти.

„Трябва да се пипа с кадифени ръкавици, за да не се допусне, защото и най-малката грешка…да не вкараме някой нормален, ненормален човек в затвора, или нормален да го изкараме, че е психично болен”, разказа д-р Пламен Гарвански - психиатър в болницата. Той обясни, че иска да вникне по-дълбоко в душевността, в мотивите за деянието, какво е накарало човекът да го извърши, какви са, каква е неговата житейска съдба и какво е провокирало тези негови прояви.

През годините д-р Гарвански е чул разказите за немислими жестокости, на които хората са способни. И все още има какво да го изненада.

„Този груб примитивизъм, нежеланието за съдействие, нехайното отношение - това е по-често срещано при хора, които вече веднъж са минали през тази система, които вече са свикнали със ситуацията в затвора, познават до детайли цялата обстановка, ред, дисциплина и затова могат да си позволят тия волности. Но когато човек е извършил някакво деяние за първи път, да ви кажа честно, наистина изпада в едно съжаление”, каза д-р Гарвански.

През 2011 година експертиза, изготвена от д-р Гарвански и колегите му, остави 22-годишния Христо Сечински, по прякор Кобрата, на подсъдимата скамейка. Той получи 30-годишна присъда за убийството на 11-годишния Пресиян от Шумен. След скандал за 30 стотинки, Сечински 15 пъти наръгал с нож малкото момче.

„Мотив, едно чисто и просто детинско скарване, и кой е по-голям…но като се има предвид, че по принцип си беше една инфантилна личност, още от рождение и се запознахме с медицинската документация, която имахме за него, той си е бил по-изостанал в умственото развитие една дисхармонична личностна структура и те обикновено реагират по-примитивно”, каза д-р Пламен Гарвански.

В края на април 2019 година Русенският окръжен съд даде 30 години „лишаване от свобода” на Северин Красимиров. 21-годишният мъж изнасили и уби по особено жесток начин журналистката Виктория Маринова от Русе.

"Мотивът на Северин беше доста странен и неясен. И някак си нямахме обяснение за цялото деяние, което е извършил. Да, тук при нас показа съжаление, имаше дори уплаха, защото попадайки на такова място, съвсем нормално, и то за първи път, но струва ми се, че, как да кажа - не мога да бъда точно конкретен, но не вярвам да е изпитвал някакво съжаление поне към момента на извършване на деянието. Поне това е моето мнение. След деянието - да, наблюдаваха се такива моменти - на паника, на притеснение, на уплаха. Даже имаше момент, в който се опитваше едни такива защитни стратегии да прилага. Но към момента на деянието тази жестокост, която беше, или с което ние бяхме запознати, не вярвам да е имало някакво съжаление”, каза д-р Гарвански.

И макар съдбата му професионално да е свързана с болните човешки души, психиатърът категорично отказва да ги нарича луди хора. „Това си е обида. И мен наистина това сериозно ме дразни, защото психично болните - луд, просто категорично казвам, че това не го приемам..психично болните са хора като всички нас”, обясни психологът.

Според него жените са малко по-цивилизовани. „Така, от случаите, които имам, така, от практиката ми трябва да ви кажа честно, че жените по-често посягат към ножа. Обикновено се случва след някакви такива битови, семейни проблеми, кавги, или някакви ревностни прояви и се прибягва до отровата все по-малко, повече, минават на хладните оръжия".

Общо 530 души са зад решетките на затвора в Ловеч. От тях 40 са в специализираното психиатрично отделение.

Според главен инспектор Николай Стайков - временно преназначен на длъжността началник на Затвора - гр. Ловеч, където има отделение за жени, настанени в психиатрията. Охраната е от мъже. Там вече спецификата на тяхното състояние предизвиква нуждата от намеса.

И след като години наред са слушали за жестокостите, на които са способни човешките същества и са стигали до най-черните нюанси на болните души, лекарите от единственото у нас психиатрично отделение зад решетките не изключват и държавата като цяло да има нужда от лечение. Защото, смятат те, поведението на основни институции у нас трудно би се определило като „разумно”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    Сега Северин Надеждов Сигурно ще го пуснат а по Времето на Соца убийците получаваха смъртно наказание

    Коментиран от #11

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    Разберете го циганите не могат да се Интегрират по Селата е страшно от Тях те се имат за Недосегаими то и в Уикипедия го Пише цигани Значи Недосегаеми
  • 3 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Еее какво им като всички нас след като са психично болни и във всеки един момент мозъка може да даде на късо ? Най обичам такива взаимно изключващи се съждения.

    Коментиран от #5

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    убийците не се Променят
  • 5 Моля

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Моля не всички психо болни са убийци
  • 6 Град Русе

    16 0 Отговор
    а Северин Надеждов който уби Журналистката от Русе сИГУРНО ЩЕ СЕ ИЗМЪКНЕ защото ги Пазят от Бхк Нпотата Евро рома
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От Запад дойде

    17 2 Отговор
    тази отвратително лицемерна"толерантност" към Злото.Затова с искрено злорадство гледам това,което се случва във Франция!
  • 9 който разбрал разбрал

    2 0 Отговор
    ааа не мотива ( да се признае )е много повече от ясен…
  • 10 Цензура

    11 0 Отговор
    Какъв смисъл да се търсят ЧОВЕШКИ мотиви за звeрството на един хъхpeшки нерез? Такива трябва да се унищoжават физически като чyмни бaцили !!! За тях животът на хората няма никаква стойност, тогава ние защо треперим над техния?
  • 11 Друг не беше ли убиеца?

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тоз ром не го ли измислиха в процеса на прикриване?Слушаи в нета колыо китаеца.Бегето май стана опасно място на планетата,а?