Last news in Fakti

6 Юли, 2023 07:37 9 277 29

Нов вид измама с банкови сметки

  • измама-
  • банкови сметки

Потърпевша останала без 2000 лева, сумата е  изтеглена от два банкомата в София 

Нов вид измама с банкови сметки  - 1
Снимка: БГНЕС

Пари изчезват мистериозно от банковите сметки на нищо неподозиращи хора. В края на миналата седмица напълно е източена разплащателна сметка в сливенски клон на една от големите родни банки. Инцидентът става по обяд, докато клиентът се намирал в клона на банката, за да съобщи, че някой се опитва да направи неоторизиран превод от негово име. Докато касиерът се опитва да се свърже с отдела по поддръжка, парите изчезват. За ситуацията разказват от "Фокус".
Историята започва, когато ден по-рано потърпевшата получава превод от 85 лв. от голяма столична фирма за експресни геодезически услуги. Преводът е извършен вечерта, когато банките вече не работят с клиенти. На другия ден, когато ограбената пътува от работното си място извън града, за да съобщи, че е получила странен превод от непозната фирма, на телефона и започват да пристигат SMS-и от банката с авторизационен код, който да въведе заедно с ПИН-а си, за да оторизира транзакции, за които даже не знае.
Докато се намира в салона на банката и говори със служителите, парите – около 2 000 лв., се изпаряват от сметката ѝ. Потърпевшата веднага подава жалба, както в банковия филиал, така и в полицията. От "Икономическа полиция" реагират веднага. Установено е, че парите са изтеглени веднага от два банкомата в столицата.
Следствието продължава, но докато полицията си върши работата, банката, в която се намира изпразнената сметка, не проявява същото желание за сътрудничество, оплаква се потърпевшата. Първо не обясняват на пострадалата си клиентка, защо не са спрели неоторизираната транзакция, второ как може да се извърши мигновен превод като се заобиколи системата за двуфазна верификация, трето - не са предприети никакви действия, за да се компенсират изчезналите средства.

Пострадалата няколко пъти е питана, дали е сигурна, че сама не е превела средствата си. От банката са отказали да променят статута на сметката и от активна в пасивна. Това би позволило на клиента да тегли пари, но само с дебитна карта, без активно онлайн банкиране.

Следствените действия по случая продължават, а потърпевшата се надява да си възстанови парите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като си глупак, такъв си си

    32 10 Отговор
    Дръжте си парите в банките, за да има какво да папкат тарикатите. Хахахаха

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Перо

    49 0 Отговор
    Пълна некадърност и мързел от страна на банката и полицията! До като умните се наумуват, лудите се налодуват! Ако потърпевшата не е предприемала нищо по чуждото искане за транзакции и не е подала конфиденциална информация за превода, следва да подаде жалба за възстановяване на сумата и ако това не се направи от банката, следва съдебно решение! Времето на превода е фиксирано!

    Коментиран от #4

  • 3 Да да

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Като си глупак, такъв си си":

    но не в български банд/ки
  • 4 Ами така е...!

    29 17 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Полицията ще бездейства,докато не им вдигнат ,,унизително-ниските" заплати...🤔!
  • 5 Гост

    77 0 Отговор
    И коя е банката, отказваща съдействие? Не прикривайте подобни имена. Ставате поддръжници. Хората имат право да знаят, за да се предпазят. Поне така си мислехме, че е при демокрацията, а то....

    Коментиран от #6

  • 6 В демокрацията да

    13 24 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    н не от московски тип

    Коментиран от #23

  • 7 Наблюдател

    22 1 Отговор
    Никакво онлайн. Затова основно правете пасивна сметка и теглете с кредитна карта. Така е много по сигурно. Не, че не може да има мошеничества, но е далеч по трудно.
  • 8 тъп_сайт

    8 9 Отговор
    това Ани Ефремова е пълна трагедия ................

    Коментиран от #9

  • 9 Анонимен

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "тъп_сайт":

    Е, кое му е тъпото? А бе ти да не си от групата източващи банкови карти?
  • 10 Псевдоним

    8 3 Отговор
    Нека да позная, ако направят банките задължителни за използване, държавата ще покрива разликата от такива кражби.
  • 11 Посетител

    36 1 Отговор
    Кажете коя е банката за да се предпазим?
  • 12 След дълги

    28 1 Отговор
    Разправии жената ще си възстанови парите минус 100 лева които банката не иска да покрие.Преди време ми източиха 3000 лева като собственото ми разследване установи че гова става със знанието на човек от банката.

    Коментиран от #13

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "След дълги":

    То не може да стане без Човек от "Банката".След дълги митарства ще достигнете до аксиомата на Старите хора.....Най -сигурни са парите в"римска" банка...
  • 14 ка пут

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Като си глупак, такъв си си":

    ти в плик ли вземаш заплата
  • 15 Българин

    29 1 Отговор
    Банковите сметки се източват с помоща на банковите служители тая държава е такава всеки всекиго ограбва особено държавниците

    Коментиран от #24

  • 16 Тодор Живков

    16 2 Отговор
    Ха ха ха банките обират клиентите си
  • 17 Хакера

    20 0 Отговор
    Ок бандюгите пращат пари да проверят дали IBAна съществува получила е парите значи да. Обаче всичко друго е мътилка в тази статия . Някой е счупил акаунта и ,и има достъп до парола и юзернейм , ок от глупави хора това лесно се взима , по скоро сами си го дават , но какза бога са изтеглени парите от два банкомата , с каква карта от къде пинкод ? И защо е получила известие за потвърждаване на превод от второ устройство , тя подтвърдила ли е превода с получения код ? Парите преведени ли са или са изтеглени , това са два различни процеса! А ако парите са били преведени от нея , защото е подтвърдила чрез телефона си и ги е превела на сметка от която са били изтеглени с карта , то проблема си е лично нейн ....така и не разбрах каква измама е това и как работи

    Коментиран от #22

  • 18 Споко!

    1 7 Отговор
    Банката ще възстанови сумите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 какво само

    14 0 Отговор
    И коя е таз банка бе напишете я даяебафбанката фалшива.
  • 22 Как да се разбере?

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хакера":

    Не може да се обясни,или писано е от неграмотник,тръгнал да отваря очите на хората.
  • 23 А в Бг

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "В демокрацията да":

    има ли московски банки;-)? Като си толкова сведущо - изреди ти caмó откъде са, та да стане ясно тва-онва. Благодаря предварително!
  • 24 Българче

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Държавниците?!? При липса на държава - какви държавници?!?
  • 25 Сттамат Магарето

    5 1 Отговор
    Само кеш .пари в картата веднага ги тегля- като преведат заплатата

    Коментиран от #27

  • 26 Хлъц..

    11 2 Отговор
    Затова само СМС известяване! Както влязат, до 19-15 минути съм пред банкомата.Всичко до кръгла сума.Осттъка
    само ,под десетачка.А на подобни " преводи" изобщо не реагира първосигнално.Елементарен трик, базиращ се на тъпата,ганчовска лакомия.Не ви завиждам на по младите, като ви набутат цифровото евро.Затова е този бесен натиск,да приемем еврото.Сега го приемаме,докато не закачат всички членки на куката.След това,се събират акушерки , санитари и лаборанти в ЕК и разпореждат..
    От еди коя си дата- само цифрово евро.За да ни " предпазват" от тарикатлъци.А обратен път няма! Влязъл си" доброзорно" в еврокошарата.Щом руснака и китаеца въвеждат цифрова валута, познайте какво ни очаква навсякъде.Тотален контрол,а през него - диктатура.Бснкстерска диктатура.Не си законо послушен- блокаж.Не харчиш полученото в определен срок - изчезва.
  • 27 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сттамат Магарето":

    Ще изтеглиш, ако има пари в сметката. Хакерът, може и да те е изпреварил?
  • 28 Най-важно е задкормилното устройство

    4 0 Отговор
    Като ти е празна рубката никой не може да те спаси! Цъкаш у фейсбук и ти изкача че си спечелил айфон само да дадеш номер на карта и кода + данни за логин в интернет банкирането и веднага печелиш преиздаване на карта за твоя сметка и източена сметка - после кой ми се изпусна у гащите. Докато има балъци хакерите ще забогатяват без ден трудов стаж.
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Не е ясно ,що е сторила госпожата, след като получава разни " есемеси" !! Тя е съдействала /волно или неволно/
    и на бандитите и на "неизвестната"банка, за да бъде ограбена !!
    Точно това не се съобщава, не се изяснява. Как да се предпазят хората от подобни хайдут-банки , , като информацията е половинчата и некоректна ???
    Г-жа Ефремова да няма случайно "пръст" в далаверата ?!