Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 16:28 1 193 1

На съд за "Хайл Хитлер" и "Фюрерът винаги е прав"

  • неонацисти-
  • австрия-
  • дело

В Австрия неонацистката пропаганда се смята за престъпление

На съд за "Хайл Хитлер" и "Фюрерът винаги е прав" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем души бяха осъдени от австрийски съд за неонацистка дейност, съобщи Би Би Си. Членовете на групировката „Обект 21“ бяха обвинени в опит за „възстановяване на връзките с националсоциализма“. Това в Австрия се смята за престъпен акт от 1947 г. насам.

Според свидетели, обвиняемите са издигали лозунги като „Фюрерът винаги е прав“ по време на своите срещи в град Воклабрук.

Австрия е завладяна от нацистка Германия през 1938 г. и се смята за една от най-засегнатите страни от престъпленията на Третия райх. Впоследствие на територията й е забранено да се правят изявления, възхваляващи нацисткия режим и разпространяването на материали, пропагандиращи хитлеризма.

На съдебни записи се вижда как обвиняемите крещят „Хайл Хитлер“ по време на процеса.
Според местните власти тяхната клубна квартира в град Воклабрук е изцяло облепена с нацистки флагове и пропагандни плакати.

Двамата основни лидери на организацията получиха присъди съответно от 4 и 6 години, които те вече заявиха, че ще обжалват. Другите са били осъдени да излежат зад решетките период между 18 и 30 месеца.

Всички 7 обвиняеми, които са на възраст между 23 и 33 години, пледираха, че са невинни.

Според местната полиция „Обект 21“ е групировка, тероризираща населението в Северна Австрия. Нейните членове са замесени в сделки с трафик на наркотици, търговия с оръжие и склоняване към проституция. Те са били под наблюдение от 2009 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
    в интерес на истината някой неща трябва да се променат но ще им дойде времето