Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 17:09 2 029 5

ВКС потвърди присъдите по делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

  • убийство-
  • борисова градина-
  • михаил стоянов

ВКС посочва, че убийството е извършено по хомофобски подбуди. Изведени са въз основа на вярно установените факти, че подсъдимите заедно с други лица нееднократно са се събирали в Борисовата градина, за да нападат и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти

ВКС потвърди присъдите по делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина - 1
Снимка: shutterstock

Върховният касационен съд (ВКС) постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев - за 6 години. Това съобщиха от ВКС.

С решението си ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Настоящото производство бе образувано, след като с решение по к.н.д. № 223/2023 г. на ВКС, инициирано по искане на главния прокурор въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Стоянова с/у България", бе отменено влязлото в сила решение по к.н.д. № 1258/2017 г. на ВКС и е възобновено наказателното производство срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.

На предишната инстанция двамата обвиняеми също бяха признати за виновни за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Тогава Александър Георгиев получи присъда "лишаване от свобода" за 13 години, а на Радослав Кирчев - 4 години и 10 месеца.

ВКС посочва, че убийството е извършено по хомофобски подбуди. Изведени са въз основа на вярно установените факти, че подсъдимите заедно с други лица нееднократно са се събирали в Борисовата градина, за да нападат и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти. Така се е случило и процесната вечер с тази разлика, че подсъдимите не само нанесли жесток побой на пострадалия, но и причинили смъртта му по особено мъчителен за него начин.

Според върховните съдии, изпълнявайки изискванията да отмери законосъобразно и справедливо наказанието, САС правилно не е придал изключителна тежест и значимост на срока на наказателното производство и е изразил несъгласие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство.

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е изпълнил изискванията за законосъобразно и справедливо определяне на наказанието и на двамата подсъдими и няма основание за намеса - било, проявявайки по-голяма снизходителност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване положението на подсъдимите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 2 Отговор
    Браво на великолепното ни правораздаване. Браво за чудесно и най-вече БЪРЗО свършената работа. За има-няма 15 години и правото възтържествува!
    Тоя дето са го осъдили на 15 години, вече може да излиза от ареста, а оня с по-малкото години. да вземе да ни осъди в Страсбург, да му платим некой левец. Да си има пича.

    Коментиран от #5

  • 2 Съдията

    2 2 Отговор
    .... тия ще излязат след 5-6 години...
    Да излезе и...УБИТИЯТ...
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    по Живково Време за убийство даваха смъртна присъда
  • 4 В джендърския

    4 2 Отговор
    запад, когато убийство е извършено поради омраза(расизъм или хомофобия), присъдата е доживот.
  • 5 Шопо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Това не е правосъдие а инквизиция всички доказателства са косвени, няма веществени доказателства, няма самопризнание, няма свидетели.