Last news in Fakti

29 Декември, 2023 17:46 4 596 39

49 години от "Кървавата Коледа"

  • убийство-
  • разстрел-
  • студентски град-
  • бранимир делчев

У нас е извършена една от най-кървавите и зловещи касапници, при която загиват 8 човека, а повече от 10 други са ранени

Малко преди новата 1975 г. в Студентския град в столицата е извършено едно от най-масовите убийства у нас. Макар в онези времена комунистическият режим да не толерира празнуването на Рождество Христово, то събитията от нощта на 25 декември 1974 г. остават в историята като "Кървавата Коледа“, припомня в. "Телеграф"

По-цял свят има такива явления по време на най-светлите християнски празници, понякога психично болни и нестабилни хора използват момента, за да предизвикат ужасяващи кървави събития. България не е изключение. Преди 49 години в коледния ден на 1974 г. у нас е извършена една от най-кървавите и зловещи касапници, при която загиват 8 човека, а други повече от 10 са ранени.

Любов

Жестокото престъпление е извършено в студентските общежития в столичния квартал "Дървеница“, а загиналите са млади хора, дошли от цялата страна и от чужбина да завършат висшето си образование. Вместо заветната диплома обаче те получават куршуми от полудял непълнолетен. Виновник за кървавата Коледа е 17-годишният ученик Бранимир Делчев, а причините и мотивите за извършеното от него престъпление и до днес все още така и не са доизяснени. По-късно пред разследващите той ще твърди, че отишъл в общежитията да търси своята братовчедка, в която тайно бил влюбен.

Комунист

Според убиеца той се определя като праведен комунист, а момичето му изневерявало с "врагове на народната власт“. Преди да се отправи към студентските общежития, Бранимир заедно със свои приятели ходил на кино, където гледали филма "Кръстникът“. Вероятно сюжетът на филма е отключил у него желанието да изиграе ролята на мафиот и да сее смърт. След филма ученикът се върнал вкъщи, запасал пистолета на баща си, три кутии с общо 75 патрона и един туристически нож и се отправил към Студентския град. За това, че вече е бил "влязъл яко във филма“ и че се вживявал в ролята на гангстер и мафиот, говори фактът, че по пътя Делчев като опитен шпионин няколко пъти сменял трамваите и автобусите.

Кървавата касапница в една от стаите на общежитието.

Пъзел

В студентските блокове имало портиер, но в празничния ден очевидно пропускателният режим ще е бил "през пръсти“ и 17-годишният Бранимир успява без проблеми да влезе в един от блоковете. Какво се случва в следващите минути, е трудно да се опише в детайли. По-късно криминалистите ще подреждат пъзела парченце по парченце според разказите на очевидците, спасили се като по чудо. Едва минал покрай портиерната на входа, Делчев вади пистолета и се отправя към първата попаднала пред очите му врата, която отваря.

В стаята живеят студенти от Виетнам, които по това време празнуват рожден ден. Бранимир вади пистолета и кървавата касапница започва. Някои от азиатците успяват да напуснат стаята и хукват по коридора, преследвани от килъра, който хладнокръвно дърпа спусъка срещу всеки, изпречил се на пътя му. Сред жертвите е и бременна студентка с приятеля си. Когато патроните в пистолета свършват, стрелецът спира само за секунди, колкото за да зареди, и продължава да си търси мишени като в компютърна игра.

Милиция

Трудно е да се каже кой спира вакханалията на развихрилия се умопобъркан ученик. Според една от версиите това е студентът Стоян Агов, който успява да се приближи до убиеца в момента, когато той презарежда. Хвърля се към него и успява да избие пистолета от ръката му, но секунда преди това килърът стреля и куршумът улучва Стоян в гърдите. Той обаче успява да хване през тялото убиеца и опитва да го събори на земята. Тогава убиецът вади ножа и го забива в гърба му. На помощ на Агов се притича друг студент - Исмет Север, но и той е ранен с ножа. Примерът на двамата младежи е последван и от други притекли се на помощ. Скоро килърът е тръшнат на земята. А минути по-късно в общежитието идват и органите на народната милиция, които щракват белезниците на Бранислав и го откарват в най-близкото районно управление.

Кратко

Случилото се в Студентския град днес би било сензационна новина, тема №1 за медиите в продължение на дни. Експерти щяха да обикалят сутрешните блокове на телевизиите, мнения на различни капацитети щяха да пълнят социалните мрежи. Тогава обаче България е народна република зад желязната завеса. За кървавата вакханалия има кратко информационно съобщение от 2-3 изречения. В него се казва, че психично неустойчив младеж е извършил нападение в едно от общежитията и има жертви. И нищо повече. Случаят потъва в мъглата на информационното затъмнение, характерно за онази епоха.

Бай Тошо разпоредил разстрел

Масовото убийство, извършено от 17-годишния Бранимир Делчев, по тогавашното българско законодателство е престъпление, което се наказва със смърт. Убиецът обаче е син на партиен кадър, директор на ДСО "Стара планина, държавна компания в областта на дърводобива и обработването. Младежът е обявен за невменяем и е спасен от съдебен процес и смъртно наказание. Изпратен е за лечение в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. По пътя обаче Бранимир е убит, като според милиционерите това се случва при опит за бягство. Повече от ясно е, че това бягство е инсценирано. Според слуховете лично Тодор Живков дал указания убиецът да не стигне до психиатрията, пише "Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По това време

    47 6 Отговор
    бях студент в София. Младежът беше шизофреник, майка му също. Такива хора трябва да се лекуват в лечебни заведения, и да живеят в санаториуми.

    Коментиран от #4, #21

  • 2 Сила

    23 20 Отговор
    Айде бе, това Сорос нещо го е подучил, некое НПО му е промило мозъка на момчето, може западни либерали и ДЖЕНДЪРИ да са го водили на ПРАЙДА.......
  • 3 ХАХАХА

    75 31 Отговор
    По добре такъв като бай Тошо ,по добре отколкото цялата смрад ,която управлява България!
  • 4 ХАХАХА

    54 15 Отговор

    До коментар #1 от "По това време":

    Върви го обяснявай на чалгасоросоидното поколение ! Те сегашните и без шизофрения се избиват ,ама е демократично !
  • 5 Бащата

    38 5 Отговор
    дЕректор през соца , с пищов ( за чий му е бил не ми е ясно) , който сигурно е държал където му падне , едва ли е бил съден ! Хубав син възпитал !

    Коментиран от #8

  • 6 Румен Американеца

    43 4 Отговор
    Като деца бяхме съседи. Отраснахме в двора на Графа и Канала (това е в центъра на София, за незапознатите). Бранимир от дете си беше психар, докато близнакът му Делян беше нормален. Никой не се учуди като разбрахме какво е направил.

    Коментиран от #7, #25

  • 7 И вие

    24 24 Отговор

    До коментар #6 от "Румен Американеца":

    ли сте били в национализиран апартамент , като семейството на убиеца ?

    Коментиран от #13

  • 8 ХАХАХА

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "Бащата":

    Ама колко си убеден ,че е истина ,а ? Не са ли ти казали е всички тогавашни директори са двуглави ! Гледай Васето ухото какъв убавец е след като стана демократ ,него тата му не го е , а направо демократ се е родил! ХАХАХА

    Коментиран от #9

  • 9 Мозък

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    за една глава нямаха , та чак за две ли ?

    Коментиран от #11

  • 10 НАБЛЮДАТЕЛ

    20 7 Отговор
    Е, сегашното софийско кметче е от по късното поколение другари. Не си цапат ръцете. Има си гавази за такива случаи. И не забравяйте , че доходите на един гавазин доста превишават средната работна заплата
  • 11 ХАХАХА

    46 25 Отговор

    До коментар #9 от "Мозък":

    Сериозно ? Имаха много повече мозък от бунаците наложени от 35 години насам . Ако нямаха България нямаше да е 9 милиона,нямаше да има индустрия ,като сега с 6 милиона от които 2 милиона братчеди и не ми излизай с остарели опор ки ,че виж те българите хукнали през глава навън щото тука било затвор. Хукнаха българите, защото де що имаше заводи ,кооперативни стопанства селянинът с колелото и черния от драгалевци унищожиха по заповед на престъпниците от ФАЩ!

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Най - черния

    21 35 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    и престъпен период в историята на България - под червен ботуш и с шумкари, атентатори , убийци и грабители на власт !

    Коментиран от #16

  • 13 Сила

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "И вие":

    Хи, хи, хи....добро попадение
  • 14 бай Тошо

    33 12 Отговор
    е бил мъдър човек.
  • 15 Сила

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    Прррррррр, убреееееее......
    Не моеш се запреш бре, намали малко слюнката....

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 патето Яки

    21 13 Отговор
    Ма Марийке какви ги съчиняваш за 17 годишен ----- праведен комунист"....врагове на народната власт“----. То си е убийство от ревност ---гаджето му се люби с батковци студенти.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Яни

    6 15 Отговор

    До коментар #16 от "ХАХАХА":

    Бегай при путин бре офлюв. Познавам поне 16 лекари от авганистан и сирия. Явно си недоказал се кадър на БКП.

    Коментиран от #20

  • 20 ХАХАХА

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Яни":

    И аз бе и аз , познавам лекари ,че и инжинери познавам илитерат ниеден ,те затова австрииците от това ,че евроганьовците демократи сълзи ронят за висококвалифицирани кадри ,ще изпратят да задоволят щенията на женка ти и другите женки около тебе ! ХАХАХА
  • 21 И аз дъм шизофреник

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "По това време":

    Такива хора не трябвя да се лекуват ами деректно растрел
  • 22 Перо

    11 6 Отговор
    Много джендърска украса има в статията! Явно е редактирана от бивш номенклатурчик и настоящ отявлен “демократ” от ПП/ДБ/ГЕРБ. Още употребява старите клишета “врагове на народната власт” и т.н. Това си беше чист случай на психично болен младеж и властта не е имала никакво отношение. Поради липса на сегашната корупция в съдебната власт, лудия беше веднага задържан и въдворен в лудница към затвора. Никой не знае, да е бил убит, камо ли бай Тошо да се е занимавал със случая.
  • 23 Срам!

    1 3 Отговор
    И кой фактолог сметна годините от кървавата Коледа? Я да се посъветва с един калкулатор!
  • 24 боко

    13 2 Отговор
    Имаше правосъдие,а не като сега в парламента да се карат и псуват и да гласуват за тъпи промени в конституцията бокл----е евроатлантически
  • 25 Перо

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Румен Американеца":

    Ами тогава каква ревност, какви 5 лв.? Студентските общежития бяха тогава само за студенти от провинцията, от което следва, че не е имал лудия никаква приятелка, още повече, че той е разстрелвал хора в случайно попаднала му стая! От всичко започнаха да правят джендърска пропаганда и да лъжат на поразия!
  • 26 Лудия касапин

    10 15 Отговор
    В джендърска Америка щеше да е седнал на електрическия стол или да е до живот, ама тук нали е праведен комунист и баща му е шеф на държавно предприятие и става невменяем. А за престъплението два-три реда, после при Бай Тошо било спокойно,ами спокойно ще е,като не ти казват нищо как да знаеш има ли няма ли престъпност.
  • 27 Циник

    24 3 Отговор
    "Според убиеца той се определя като праведен комунист, а момичето му изневерявало с "врагове на народната власт“ - поредната идиотска партенка. Вие може ли една статия да пуснете без за нещо да са ви криви комунистите или Путин?

    Коментиран от #37

  • 28 Мъдрият

    5 5 Отговор
    Не бях чувал за тая трагедия!

    Явно са я потулили и не са я отразили, което беше естествено за онова време!

    Мога само да кажа:

    Бог да прости загиналите! Амин!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Спецназ

    14 0 Отговор
    Паметник на милиционера, дето му отключил белезниците и му викнал "Бегай на зиг-заг!!" ::))
  • 33 666

    13 0 Отговор
    Много правилно са направили. А сега след 5 години е на вън и пак невинни жертви.

    Коментиран от #35

  • 34 Исмет Север

    2 9 Отговор
    И пак помак и турчин спасяват животите на българите
  • 35 999

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "666":

    Браво на бай Тодор.
  • 36 Перо

    5 0 Отговор
    Под името “Кървавата Коледа” е известен друг трагичен случай и авторката трябва да знае за избиването на маса българи в Македония през февруари 1945 г. А този случай го отбелязаха с един ред в криминалните хроники на последната страница на вестниците! Тогава новините и писаниците не започваха и не свършваха задължително с лошо, ако няма в БГ, от чужбина! И сега, на връх Нова година ли трябва да се прави джендърска пропаганда, от отдавна забравени криминални случаи!
  • 37 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Циник":

    Сегашната джендърска и тролска селяния не знае, че убиеца е от София, живеещ на ул. Граф Игнатиев и бул. Евлоги Георгиев, а в студентските общежития живееха задължително само студенти от провинцията! Освен това, той случайно е избрал една стая и е започнал да стреля на поразия. Просто това беше дело на психично болен, човек, без никаква приятелка там! Джендърията го описва като праведен комунист, а пубера беше на 16-17 г.
  • 38 1234

    1 0 Отговор
    "За кървавата вакханалия има кратко информационно съобщение от 2-3 изречения. В него се казва, че психично неустойчив младеж е извършил нападение в едно от общежитията и има жертви. И нищо повече. "

    Напълно достатъчно. Няма нникакво информационно затъмнение и желязна завеса...
  • 39 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    И как точно това хлапе е било "праведен комунист"? Що за глупости? Шашав пубер, дето хептен прещракал гледайки Кръстника. Демек филмът е какво? Комунистическо влияние? Май обратното....
    И какво мрънкате за информационно затъмнение едва ли не - съобщение има, без драми, патаклами и всички ненужни глупости от всякакви некадърни по темата псевдоексперти като днес....
    Очистен по време на "бягство" е приемливо - няма смисъл да го хрантутиш на гърба на народа. Нито ще съживи убитите, нито ще стане свестен.