Last news in Fakti

29 Януари, 2024 15:08 4 640 12

Съдът в Добрич отне 521 коли от мъж и съпругата му

  • съд-
  • добрич-
  • коли-
  • автомобили

Искът е заради установено значително несъответствие в имуществото от октомври 2009 г. до октомври 2019 г.

Окръжният съд в Добрич постанови решение, с което отнема в полза на държавата незаконно придобито имущество - 521 леки автомобила с обща пазарна стойност 1 320 600 лева. Имуществото се отнема от мъж с инициали Е.В., от четири контролирани от него търговски дружества и от жената, с която се намира във фактическо съжителство.

Производството в Окръжния съд е образувано по искова молба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/.

Искът е заради установено значително несъответствие в имуществото на мъжа в периода от октомври 2009 г. до октомври 2019 г. Проверката е започнала, след постъпило уведомление в Комисията от Районна прокуратура - Добрич за привличането на ответника Е.В. като обвиняем по досъдебно производство за извършено престъпление – измама. Съгласно законовите разпоредби наличието на обвинение за това престъпление е основание за образуване на проверка от страна на Комисията, която обхваща 10-годишен период назад, считано от датата на започването ѝ. Впоследствие с влязла в сила присъда мъжът е бил признат за виновен в извършването на деянието.

Ответниците са оспорили исковете като неоснователни.

След като обсъди съображенията на страните, събраните по делото доказателства и заключенията на изготвените експертизи, съдът намери за установено, че е налице несъответствие между нетните доходи на ответниците и стойността на притежаваното от тях в края на проверявания период имущество. Установеното несъответствие е значително по смисъла на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като многократно надхвърля допустимата разлика от 150 000 лева.

По делото не е установено ответниците да са разполагали със законни средства за придобиването на автомобилите, за които са предявени исковите претенции. По делото няма доказателства за извършвана от което и да било от четирите търговски дружества стопанска дейност и реализиране на приходи от такава, отбелязва още съдът.

С решението на Окръжния съд в полза на държавата от Е.В. и контролираните от него търговски дружества се отнемат 519 автомобила, а от жената, с която съжителства – 2 автомобила.

Съдът отхвърли направеното искане от ответника Е.В. да бъде отнета и сума в общ размер на 10 100 лв., представляваща пазарната стойност на други 5 леки автомобила, които са били продадени след края на проверявания период, тъй като паричните средства от отчуждаването им към датата на предявяване на исковата молба не са налични.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Дочев

    31 7 Отговор
    Тук нещо не е наред. Някой отмъщава на този човек или не си е платил в полицията и прокуратурата.

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Динко

    34 2 Отговор
    Този автоморги ли е държал?

    Коментиран от #11

  • 3 Наред е, Дочев.

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Дочев":

    Освен ако не докажеш, че и Окръжният съд в Добрич е подкупен.
  • 4 Зорка

    19 0 Отговор
    Или е подставено лице от скъпата боя
  • 5 Гост

    15 0 Отговор
    Е този е бил автоманияк
  • 6 Тома

    9 4 Отговор
    Е.В. да не е от герб а.
  • 7 Селянин

    31 1 Отговор
    Че почти всяка автокъща е за същата история, ако погледнеш документите.
  • 8 ХАХАХА

    11 2 Отговор
    Абе на тоя тези автомОбили да не са в депо за скрап? Какви са тези смешки ?
  • 9 Да,да

    15 0 Отговор
    Че те всички "търговци" на автомобили са като този.
  • 10 Шопо

    7 0 Отговор
    Възможно е колите да са в Румъния.
  • 11 Шилинга

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Динко":

    Определено 521 коли по 1267 евро всяка хахахаха
    Туй сигур са хиперавтомобили хахахаха
  • 12 Аз съм прост като Бочко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Дочев":

    И ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА ОТВОРКО! ДОКОГА ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ НА ПОДКУПНИ ПРОКУРОРИ И ПОЛИЦАИ, А ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ИМ ИЗКАРВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ И ЕКСТРИТЕ И НА ФИНАЛА С ДВОЙНИ НА НАШИТЕ ПЕНСИИ? ПОСЛЕ РЕВЕТЕ-ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, ВСИЧКИ СА МАСКАРИ!!!