Last news in Fakti

30 Януари, 2024 11:39 991 12

13 години по-късно: Прокуратурата още дири руснаци за взривовете във военни складове

  • прокуратура-
  • руснаци-
  • европейска заповед за арест-
  • взрив-
  • военен склад

Повторното издаване на заповеди се налага заради промяна в закона

13 години по-късно: Прокуратурата още дири руснаци за взривовете във военни складове - 1
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура издаде за втори път европейски заповеди за арест на шестима руски граждани, обвинени за тероризъм у нас.

Предмет на разследването са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България.

Повторното издаване на заповеди се налага заради промяна в закона, обясняват от Софийската градска прокуратура.

Припомняме, че в периода 2011 – 2020 г. у нас станаха поредица от взривове, в които загинаха и служители, а съмненията за външна намеса и диверсия са били винаги на дневен ред.

Поредица от разследвания на „Свободна Европа“ показаха през последните години, че е имало руска намеса в поне няколко взрива на военни складове у нас.

Разследващият сайт The Insider съобщи в края на миналата година, че разполага с пътните листове и изтекла кореспонденция от членове на Отделение 29155 на руското разузнавателно управление.

От тях става ясно, че първата атака в България е извършена именно от членове на руските спецслужби. През ноември 2011 г. отряд на подразделението взривява склад за боеприпаси в Ловнидол, в който има артилерия, предназначена за Грузия, уточни сайтът "Дебати".

Това е първата известна терористична атака, извършена от екипа от наемни убийци и диверсанти, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, български търговец на оръжие в София и ще взривят множество други складове и сгради на територията на НАТО.

При тези операции загинаха или бяха ранени десетки цивилни и се стигна до експулсирането на руски дипломати.

От посочените действия се установява, че България е посещавана от шестима руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности.

Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното, шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм.

Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест, става ясно още от съобщение на прокуратурата.

Съгласно промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в сила от 05.12.2023 г., обаче, издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон.

Затова наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това е внесено искане в Софийски градски съд на основание новата разпоредба на закона за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

Софийският градски съд разрешава издаването на Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми.

Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд, който потвърждава решението на първата инстанция.

В съдебно заседание Софийският апелативен съд е констатирал:

„Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици“, се посочва още в съобщението.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    1 6 Отговор
    ятаците им са тука , във форума

    Коментиран от #2

  • 2 Смешки

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Хахаха
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 незная , но

    1 0 Отговор
    може да намерят някои . Мосад като правят диверсьонни групи слагат така наречените месо хора - от юдейски значение хора за губене . Та работейки в бг с паспорти , са взели амониев нитрат и пиратки и са направили 5-6 големи пиратки . така са избушили големия склад . Тя пенсионерската охрана се надхитрява с хитрост . Та групата е от 15-18 човека за да има превъзходство физическо когато се нуждаят . Нормално е нехванатите да направят други паботи по прикриване на следи и неосъждане на заловените . Лара я отвлякоха Брендо да не пее . Да .
  • 5 Трол

    2 0 Отговор
    Голямо дирене на руснаци е падало, таман за завършването на магистрала "Хемус" ще имаме повдигнато обвинение.
  • 6 Истината

    1 5 Отговор
    Няма по-големи терористи от ватите и техните проксита.
  • 7 Некой си

    2 0 Отговор
    Внушения за пред простолюдието.Бяха взривени от българи.И софиянци и околията помнят друг един такъв взрив.
  • 8 Дааа

    2 0 Отговор
    Когато търсиш на погрешно място, е нормално нищо да не откриеш! По скоро ще намерят имането на Вълчан войвода!
  • 9 сега се досетих за друг

    2 0 Отговор
    руснашки удър . 2008г в Челопечена . Там думна и разтресе блока ни в 4 ч сутринта . просто нещо вършех . пак охраната невидяла, сигурно искра . Ама 8 големи военни склада с барут, Детонатори , противотанкови и морски мини , фугасни самолетни авйо бомби . Всичко във въздуха . Небеше на гебрев . Та така пази държавата . А другите 10 русначета са на фронта бе . хахаха
  • 10 Акула

    0 0 Отговор
    на Трупчета
  • 11 Никой

    1 0 Отговор
    Посочете кое значимо престъпление Прокуратурата е довела до успешна осъдителна присъда. Милите, те не знаят къде им е за
    д
    ника,камо ли да свършат нещо полза роду. Хрантутници на държавна софра.
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    А бе батко "Трол № 5 ", тя АМ "Хемус" ще стане готова в 2124 година, по Никулден – 2024 година !!
    Такива са разчетите – който дойде на власт да може да краде спокойно, мирно и кротко....................