Last news in Fakti

30 Януари, 2014 13:44 1 281 0

8 години затвор за бивш чиновник заради "Военното НДК"

  • 8 години-
  • затвор-
  • бивш-
  • чиновник-
  • военното ндк

Софийският военен съд произнесе тежка осъдителна присъда срещу Иван Георгиев Иванов - бивш главен секретар на Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация” при Министерството на отбраната по т.нар. „Дело за военното НДК”.

Иван Иванов беше изправен пред съда през 2013 г. по обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура-София с две обвинения. Едното е за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, защото като упълномощено длъжностно лице сключил от името на Министерство на отбраната договор за проектиране на стойност над 400 000,00 лв. с търговско дружество от София, а при изпълнението на договора, не упражнил правото си на контрол и приел без забележки изготвения проект със съществени недостатъци.

От приемането на този некачествен проект са последвали щети за Министерството на отбраната в особено големи размери на стойност  повече от 40 000,00 лева.

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка, представляваща особено тежък случай, защото като упълномощено длъжностно лице в нарушение на Закона за обществените поръчки съзнателно сключил неизгоден договор за строителство с търговско дружество от София и от това е произлязла значителна вреда за Министерството на отбраната в размер повече от  10 500 000,00 лева.

След обвинителната реч на прокурора и пледоариите на защитата, състав на военния съд наложи на Иван Иванов ефективно наказание 8 години лишаване от свобода и го лиши от правото да заема ръководна или отчетническа длъжност за срок от 10 години.

Съдът уважи гражданския иск на Министерството на отбраната за повече от 11 500 000,00 лева и осъди подсъдимия за направените разноски по наказателното производство на стойност около 41 000,00 лева. Присъдата не е влязла в сила.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА