29 Май, 2024 19:26 1 573 14

В склад в Перник бяха открити 200 кг живак и други опасни вещества

  • склад-
  • перник-
  • живак-
  • опасни вещества

В помещението е съхраняван метален живак с чистота 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на двама души, съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник

В склад в Перник бяха открити 200 кг живак и други опасни вещества - 1
Снимка: БНТ

200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества са намерени в помещение на частна фирма в Перник, съобщиха от Районната прокуратура, цитирани от БНТ.
Данните за опасните вещества са постъпили на 22 април 2024 г. в Районната прокуратура на Перник. Образувано е досъдебно производство и са назначени трима прокурори по случая.
В помещението е съхраняван метален живак с чистота 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на двама души, съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник.

"Бяха събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица за извършени, съобразно доказателствата към настоящия момент, от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак с чистота около 99,99%", каза Христофор Рачев - прокурор и говорител на Районна прокуратура - Перник.

"Установеното количество живак в тези складове е било 150 кг. 50 килограма са били изнесени и са намерени от органите на реда извън склада. В тези складове е имало киселини и основи и други отровни и опасни вещества", допълни Теодор Николов - наблюдаващ прокурор.

"Към настоящия момент мога да кажа, че е изцяло елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашили живота и здравето на гражданите на Перник и замърсяване на околната среда", заяви Гергана Малиновска - районен прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    20 1 Отговор
    Какво значи "метален живак", ако не ме лъже паметта живака по принцип си е метал?

    Коментиран от #3, #9, #10, #12

  • 3 Валдес

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Точно
  • 4 ПЕРНИК ВСЕ ПАК

    7 0 Отговор
    Културни ора…с хиляди вицове и какво ли не за тях!
  • 5 хххх

    6 0 Отговор
    Перник – градът на живака.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 за боравене

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тошко":

    и съхранение на редица опасни вещества се изисква лиценз.
    Това намалява риска от инциденти.

    Коментиран от #8

  • 8 Анонимен

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "за боравене":

    Какви лицензи какви 5 лева ??? Ако вкъщи имам 200 килограма амониев нитрат за наторяване на имотите ми какво ??? Амониев нитрат освен тор е също взривно вещество!!! Всяка фирма и магазинче де се продава амониев нитрат трябва да има някакви специални изисквания ли???? Фирмата може просто да е тъгувала с химикали.... освен това живак има във всяка луминесцентна лампа !!! А може и без да знаеш че и ти ползваш луминесцентна лампа и в нея има също капка живак! Ако нямаш и ползваш ЛЕД лампи да знаеш че в тях се използват още по отровни неща и химикали но понеже са капсулирани в безцветни пластмаси се предполага че са уж са по безопасни
  • 9 Живаго

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Живака може да е в разтвор, например, амалгама за зъбна пломба, остаряло приложение...
    Живака може да образува и съединения, например, цинобър... виж българската уики.
    Живака е тежък метал и затова опасен и отровен... Живачните пари са най-отровни...
  • 10 Миномет

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Погледни чистотата на пробата. Някой явно искал да извърши терористичен акт. Не е нужно да има жертви (починали). За мен жертви са и отравянията с живак които имат тежки последствия и усложнения след това. Спомни си инцидента в Бопал Индия. Още има последствия от 1984 година насам. Или Япония след 1945 година още се проявяват проблеми без да включваме Фукошима. А и всички тия вещества са достатъчни за производството на експлозив. Какви лицата на които е било помещението. Дали са били Европейци или Други региони на Света.
  • 11 Искам

    0 0 Отговор
    Следващия път да се Инфомирам за неметалния живак!!!
  • 12 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Верочтно не искат някой да си помисли , че става дума за така наречения "червен живак", който е забранен за притежание и според легендата се използва за "много неща", но дори не е ясно дали съществува или е просто измама. Навремето всеки квартален отворко "продаваше" червен живак за 10-15000 долара килограма, а един литър "метален живак е около 12.3 кг.
    Знае се , че "металния " живак е доста токсичен , а при вдишване на изпарения може и да капалираш окончателно. От няколко години дори не се продават живачни термометри в ЕС. Меря температурата на детето с 3 различни термометъра(всичките много по-неточни от живачните ), събирам сбора и деля на три!

    Коментиран от #13

  • 13 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Знайко":

    Прав си изцяло... едва ли има червен живак, просто филмова измислица.Но вероятно живакът е доста скъп, освен токсичност на парите му, и вероятно по тази причина медицински живачни термометри почти няма, а са с друго вещество.Но въпросът може би е друг, как и от къде се е намерил в този склад

    Коментиран от #14

  • 14 Бай Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "бай Даньо":

    Въпросът е кой завистлив комшия ги е натопил. Нали знаете, в България за едни може, за други не може...