Last news in Fakti

15 Юни, 2024 08:35 1 393 16

Строги мерки срещу тротинетките в Кюстендил

  • кюстендил-
  • тротинетки-
  • забрана-
  • деца-
  • обществени места

На децата се забранява да ги карат на обществени места

Строги мерки срещу тротинетките в Кюстендил - 1
Снимка: БГНЕС

Заради зачестилите инциденти с тротинетки, община Кюстендил въвежда строги мерки за използването им. Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби.

Заради зачестилите инциденти с тротинетки, Община Кюстендил въведе строги мерки за употребата им. Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби. Бързо каране, на опасни места и повече от един човек на електрическата тротинетка. Това са само част от нарушенията, уточнява БНТ.

"Без каски, често пъти по двама и повече, колкото е възможно. В тъмните часове, без светлоотразителни елементи", коментира Десислава Цветкова - Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Не малко са и случаите, когато деца под 10-годишна възраст, родителите им дават подобни превозни средства. Редовният случай е, че ръцете, кормилото му е над главата и то държи ръцете така. Не могат", каза Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

На последното си заседание Общинският съвет в Кюстендил прие наредба, с която забрани на децата под 14 години да карат електрически тротинетки, а на младежите до 18 години позволи да се движат само по велоалеите.

"Да си има правила. Както права, така и задължения на всички участници", смята Десислава Цветкова - Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

"Дори и високите цени на горивата не оправдават двама мъже да се возят на електрическа тротинетка. Това в рамките на шегата, но нямат право да се возят по двама човека, нямат право да се возят без светлоотразителни елементи по дрехите. Задължително е да има индивидуалното техническо превозно средство светлина отпред, т.е. фар., да има стопче, да има работещ звънец и работеща спирачка", смята Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил.

Глобите са превантивни и са под сто лева за отделните нарушения, като основната цел е да се предотвратят по-сериозни инциденти. За спазване на наредбата ще следят служителите на общинското звено по охрана.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е, тротинетките

    21 0 Отговор
    трябва да се карат от деца само на двора, ако нямаш двор, на балкона...
  • 2 Мдааа

    18 3 Отговор
    Тротинетките са хитро средство на глобалистите за редуциране на населението не може да им се отрече, че имат попадения.
  • 3 Одипеш

    17 1 Отговор
    В Китай им сложиха ограничение 20км/ч, преди две три години още.

    Коментиран от #4

  • 4 София88

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Одипеш":

    Имат ограничение и в България, но няма кой да го спазва. И не им е мястото на тротоарите и в пешеходните зони. Не е нормално всичко веднъж да е стеснено наполовина заради колелетата и в същото време да се пазиш да не те цапардоса някой летящ скутер с по-висока скорост от тази на колите на 2 метра. То си стана изпитание и ходенето пеша, особено ако си и с дете или с бебе в количка, или за възрастен човек със забавени реакции.
  • 5 редник

    15 1 Отговор
    Браво на община Кюстендил - днес там, утре в цялата страна!

    Време е за курс и изпит върху правилата за движение!
  • 6 Някой

    8 4 Отговор
    "Децата вече нямат право да ги карат на обществени места, а всички останали ще трябва да спазват редица нови правила, за да избегнат глоби." И това как ще се контролира и санкционира. Наливане от пусто в празно Как ще ги спират и глобяват? Пак си карат както и където им дойде

    Коментиран от #15

  • 7 Анонимен

    12 0 Отговор
    Още по-строги трябват!Но все пак е нещо!Да се регулира в цялата страна.Вчера пред моята кола на натоварена улица две момчета ,качили се ва едва ел.тротинетка,кримоличепа между колите и изпитвах ужас какво може да се случи!Спрях,направих колона и им дадох голям аванс!Че полицията се прави,че не ги вижда!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лох Нес

    1 4 Отговор
    Снимка "бгнес" с тпамвайни релси. Някой столичанин да обясни кои номера трамваи хосят до Кюстендил?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зевзек

    5 2 Отговор
    "забрани на децата под 14 години да карат електрически тротинетки, а на младежите до 18 години позволи да се движат само по велоалеите"

    Поне не засяга Емили-тротинетката и нашите козячета - те могат да продължат да си джиткат.
  • 12 'ко ши прайм ся?

    6 0 Отговор
    В търговската мрежа се предлагат, а и по улиците вече често се срещат електрически превозни средства с 3 и 4 колела и с места до 4 пътника, които също третират като тротинетки. Те по какви правила се движат? А в малките населени места и междуселски пътища мотоблоковете с ремаркета без регистрация, но с места за двама или повече пътници?
  • 13 пенсионер от Варна

    6 0 Отговор
    алоу , варненските общински съветници, спите ли дълбок сън?! алоу, кмете ! алоу, градското МВР !!! всички лумпени се качиха на две колела !!!
  • 14 666666

    6 0 Отговор
    Ейййй едно мъдро решение някъде в БГ.
  • 15 TV Бобов дол

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Много лесно , има си общинска полиция . Ел тротинетките на нарушителите се извземат с протокол и се дефинират в някой общински склад . После нарушителите или родителите на нарушителите идват и си прибират тротинетките след заплащане на съответната глоба и такса за складирането !
  • 16 Слави

    0 0 Отговор
    Не може ли,полицаите с BMV-тата да ги контролират.Вервсм,че ще ги стигнат.🤔