1 Август, 2024 07:44 3 589 14

Подкуп на границата: Гранични полицаи от ГКПП – Кулата са били временно отстранени

  • гранични полицаи-
  • гкпп – кулата-
  • подкуп-
  • корупция

Дирекция „Вътрешна сигурност“ е извършила проверка по случая

Гранични полицаи от ГКПП – Кулата са били временно отстранени от работа във връзка с дисциплинарно разследване, предприето след изтекли видеоклипове в медиите, че си разпределят пари.

Клиповете са разпространени на 10 и 14 май тази година чрез различни медийни канали. На кадрите се виждат служители с униформи на „Гранична полиция“. Твърди се, че разделят получени от подкупи суми. Посочва се, че видеото е заснето тайно на ГКПП – Кулата в 7 ч. на 25 април 2023 г. и било пратено от анонимен източник заедно с други клипове с подобно съдържание.

Това разкри struma.bg.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ е извършила проверка по случая,

а в края на септември 2023 г. материалите са изпратени в прокуратурата. След изтеклите клипове репортер на „Струма“ потърси директора на РДГП – Смолян Ивайло Стоянов, който бе лаконичен, че по случая има дисциплинарна проверка. В рамките на образуваното дисциплинарно производство със заповед на директора на ГДГП Антон Златанов от 17 май са били временно отстранени няколко гранични полицаи от ГПУ – Петрич и разпоредено изземване на служебна карта, личен знак и служебно оръжие.

Сред тях е командирът на отделението на ГКПП – Кулата мл. експерт Георги Н., който е оспорил заповедта пред Административен съд – Благоевград. Тя е отменена с решение на съдия Георги Иванов на 30 юни, което бе публикувано.

В жалбата се посочва, че именно мл. експертът Георги Н. от ГКПП – Кулата заедно с трето лице е подал сигнал за опит за изнудване месец и половина преди временното му отстраняване от работа, който опит е основан на същите обстоятелства, дали основание за образуване на дисциплинарното производство срещу него.

Отбелязва се също, че макар разследване по същите обстоятелства да се води от страна на МВР „повече от година“, то служебното положение на Н. не е било нито повод за отстраняването му от длъжност, нито за започване на наказателно производство.

При издаване на заповедта не е отчетен дългогодишният стаж на Н. в ГДГП, че не е бил наказван или дисциплинарно разследван,

както и че се ползва с безупречно име като служител. С така издадената заповед той бил поставен в ситуация, при която са ограничени негови основни права, гарантирани в Конституцията на Република България, хартата на основните права на Европейския съюз, всеобщата декларация за правата на човека и много други.

От събраните доказателства по делото става ясно, че дисциплинарното производство спрямо граничния полицай е за нарушение на етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. От фактическа страна разследването касае предварително установени данни, според които Георги Н. заедно с други служители разпределят финансови средства с неясен произход, за които може да се предположи, че не им се следват и които са над максимално допустимите финансови средства, носими от служител, и не са декларирани.

При преценката на доказателства съдия Георги Иванов счита, че заповедта на директора на ГД „Гранична полиция“ е немотивирана. Наченки на „мотив“ се съдържа в изразеното становище от юрисконсулта на ГДГП в съдебно заседание от 17.07.2024 г., в което посочва, че целта на мярката е Георги Н. да не въздейства на „колеги“ преди събиране на сведения от тях.

В заповедта обаче не е посочен срокът за отстраняване,

а законът не допуска безсрочно отстраняване, като определя максимални предели. По Закона за МВР при дисциплинарно производство временното отстраняване може да бъде най-много до 3 месеца. С тези мотиви съдия Иванов отменя издадената заповед спрямо Георги Н. като незаконосъобразна и осъжда ГДГП да му плати 910 лв., които е платил на адвоката си.

Решението не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред ВАС. Идентично дело е разгледано и по жалбата за отстраняване на старши граничен полицай Христо В. от ГКПП – Кулата , само че решението е с обратен знак. Съдия Димитър Дубманов, който е гледал делото, счита, че заповедта за остраняването му на 17 май е законосъобразна и отхвърля жалбата. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И къде

    35 0 Отговор
    е новината ? Ежедневие !
  • 2 Контра Банда Банда

    23 0 Отговор
    В отпуска, да изхарчат парите на слънчака, после пак същото.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Брюксел

    24 2 Отговор
    По БГ КППта подкупът е възприет като нещо нормално и е ежедневие. След всяка смяна парите се събират и се разпределят по веригата нагоре (за тиквата и шиши). То затова и не се крият имат си покровители.
    Така е и Алеко го е споменал в разказите си.
  • 5 любител

    21 1 Отговор
    мале каква новина та това е ежедневие но не само по границите а навсякъде където може. нали за това Б-я е на първо място в света по КОРУПЦИЯ на всички нива. особенно с тия темпове на разследване. хахаха.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Град Козлодуй

    18 0 Отговор
    Да но си Имаме Митничарско Село
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 cтpeлoк

    16 0 Отговор
    платен отпуск наша сметка
  • 10 няма да ги уволнят защото може да решат

    16 0 Отговор
    да разкрият цялата престъпна верига как се разпределят подкупите ,България не се бори с корупцията знае се че тя е навсякъде във всички държавни институций

    Коментиран от #13

  • 11 Значи излиза,

    14 0 Отговор
    Ако ти пречат да вземаш подкупи, ти нарушават правата по Конституция и човешките права, а не могат да те накажат, щото ти имаш история без провинения и наказания!
    Невероятна правна логика!

    Коментиран от #14

  • 12 Съда ще ги върне

    9 0 Отговор
    добрия и вечно гладен съд ще ги възстанови на работа, а ние ще им платим неустойките
  • 13 Да да ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "няма да ги уволнят защото може да решат":

    И некои ше му поверва на дивотиите
  • 14 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Значи излиза,":

    Ами като не може да го накажете дайте му медал за добра работа