Last news in Fakti

8 Май, 2014 10:08 1 098 0

Мащабна операция срещу наркомафията в САЩ

  • дрога-
  • синтетична-
  • мащабна операция-
  • сащ

Задържани са повече от 150 души, конфискувани са 20 милиона долара

Мащабна операция срещу наркомафията в САЩ - 1
Снимка: AP/БТА

Американската полиция проведе мащабна операция срещу наркомафията в 29 щата, съобщиха от ДЕА.

Задържани са повече от 150 души. Федералните и щатските правоохранителни органи са задържали стотици хиляди опаковани и готови за продажба дози синтетична дрога. Конфискувани са били повече от 20 милиона долара в брой и в активи.

Според разследващите следите водят към страни от Близкия изток - Йемен, Йордания, Сирия и Ливан и други.

Това е втора фаза на операцията наречена Synergy. Тя започна през декември 2012 г., когато бяха арестувани повече от 227 души и конфискувани повече от 60 милиона долара в брой и имущество.

През последните пет години, ДЕА е идентифицирала между 200 и 300 нови дизайнерски наркотици от осем различни структурни класове, по-голямата част от които са произведени в Китай.

Синтетичната дрога е по-мощна и опасна от марихуаната, посочват от агенцията. Наркотикът се търгува под формата на етерични масла, соли за баня, препарати за почистване на бижута или торове за растения.

В интернет, както и в малки магазини синтетичната дрога се продава под най-разнородни имена, сред които "Spice", "К2", "Blaze" и "Red Dawn X".

Синтетичната дрога предизвиква голяма зависимост, повръщания, загуба на съзнание, халюцинации, тахикардия и други проблеми със здравето и има сериозно последици за органите, предупреждават от ДЕА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА