Last news in Fakti

8 Септември, 2014 12:01 2 012 1

Скандал около българския филм за "Оскар"-ите

  • "оскар"-
  • чуждоезичен филм-
  • иван ничев-
  • майя виткова-
  • "виктория"-
  • "българска рапсодия"-
  • филм-
  • конфликт на интереси

Иван Ничев, чиято лента спечели състезанието, е в конфликт на интереси като член на комисията на НСК, смятат конкурентите му

Скандал около българския филм за "Оскар"-ите - 1
Кадър от новия филм на Иван Ничев "Българска рапсодия"

Националният съвет за кино избра “Българска рапсодия” за лента, която ще се бори от името на нашата страна за “Оскар” тази година в категория за чуждоезичен филм. Историята, в която главни герои са български евреи и безспорно би събудила интереса на Американската филмова академия, е под режисурата на Иван Ничев, по сценарий на Юрий Дачев, Иван Ничев и Таня Гранитова.

Творбата е получила от комисията 23 гласа, на второ място е „Виктория“ на Майя Виткова с 12 гласа, на трето и четвърто място са класирани съответно „Отчуждение“ на Милко Лазаров със 7 точки и първият български съспенс „Вила Роза“ на Мартин Макариев с 1 точка.

Изборът на Националния съвет за кино, който е бил таен, веднага предизвика скандал, тъй като в журито, определящо кандидата за чуждоезичен „Оскар“, е и неговият автор Иван Ничев.  Ничев коментира, че не е участвал в гласуването за „Българска рапсодия“, но въпреки това създателите на втората класирана лента, която направи много добро впечатление на фестивала за независимо кино „Сънданс“ в САЩ, са категорични, че той е в явен конфликт на интереси, след като така или иначе е участник в комисията, а негова творба се състезава.

По този повод в събота дори се състоя протест в Борисовата градина. „За пореден път победиха лобито и конфликтът на интереси. Не може националният ни претендент за наградите “Оскар” да бъде избиран от комисия, в която един от 12-те членове да има филм, който се състезава срещу останалите! Не може той просто да излезе от стаята по време на гласуването, а да не излезе от състезанието! Иван Ничев трябваше или да напусне съвета, който гласува, или да напусне състезанието“, заяви Виткова. Режисьорката и нейни колеги ще сигнализират Министерството на културата, че в случая Ничев е в конфликт на интереси и ще настояват пред министър Мартин Иванов изборът да бъде анулиран.

Във филма на Иван Ничев „Българска рапсодия“ се разказва за красивата Шели от Кавала и две момчета, които са безпаметно влюбени в нея. Това са художникът Мони и музикантът от еврейския квартал в София - Жожо. Шели трябва да премине през софийската гара с ешелон депортирани евреи от Егейска Македония и Северна Гърция, споделяйки съдбата на повече от 11 000 свои сънародници. Мони се опитва да я следва, но влакът вече е потеглил към дунавско пристанище, оттам към Виена и лагерите на смъртта. Филмът е копродукция с Израел.

Иван Ничев е създател на много паметни за родното седмо изкуство ленти - "Звезди в косите, сълзи в очите", "Бумеранг", "Черните лебеди", "1952: Иван и Александра", "След края на света", "Пътуване към Йерусалим" и др. В новия му филм главната роля изпълнява младата Анжела Недялкова, позната от "Аве".

“Виктория“ е дебютният филм на Майя Виткова - за събитията преди промените, по времето на Тодор Живков и след тях и за това как те се отразяват в живота на едно момиче с по-особена съдба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    Ами след като в България най-актуални са филмите за български евреи, турци и особено цигани, нямам други очаквания.
    Друго си е да пропагандираш такива европейски "ценности" като п...растия, педофилия и русофобия, там наградата не ти мърда. Жалки, мънички човечета без съвест!