Last news in Fakti

30 Декември, 2014 13:10 3 102 0

Почина 104-годишната носителка на "Оскар" Луис Рейнър

  • луис рейнър-
  • актриса-
  • оскар

Актрисата е първата, която е получавала наградата в две последователни години

Почина 104-годишната носителка на "Оскар" Луис Рейнър - 1
Снимка: АП/БТА

В Лондон на 104-годишна възраст почина немската актриса и холивудска звезда Луис Рейнър, съобщи Би Би Си.

Рейнър бе една от най-големите звезди в т.нар. „златна ера“ на киното през 30-те години на миналия век. Тя е и първата актриса, която бе удостоена с награда „Оскар“ в две последователни години. Холивудската легенда получи наградата за „най-добра актриса“ за ролите си във филмите „Великият Зигфелд“ през 1936 г. и „Добрата Земя“ през 1937 г. След нея само още четирима актьори са успели да спечелят „Оскар“ в две последователни години. Това са Спенсър Трейси, Катрин Хепбърн, Джейсън Робърдс и Том Ханкс.

Актрисата нашумява с ролите си в няколко немски филма. Рейнър бързо бива забелязана от холивудското студио “MGM” и през 1935 г. започва активно да се снима в американски продукции. Последната си голяма роля в киното прави през 1943 г., след което се мести в Лондон, където периодично се снима в телевизионни продукции.

Тя има два брака, като вторият й съпруг  Робърт Нитъл почина през 1989 г. Двамата бяха женени в продължение на 44 години и имат една дъщеря. Именно Франческа Нитъл Бойър оповести, че актрисата е починала от пневмония в своя дом в Лондон. В специално изявление тя заяви:

„Майка ми беше по-голяма от живота. Тя можеше да очарова и птиците по дърветата. Тези които се запознаваха с нея, никога не я забравяха.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА