Last news in Fakti

12 Януари, 2015 11:57 1 194 0

Четири бг филма на кинофестивала в Триест

  • кинофестивал-
  • филми-
  • триест-
  • централна и източна европа-
  • "урок"-
  • "виктория"-
  • "чичо тони тримата глупаци и дс"-
  • "последната линейка на софия"-
  • кшищоф зануси

Специален гост на 26-ото издание на форума ще бъде големият полски режисьор Кшищоф Зануси

Четири бг филма на кинофестивала в Триест - 1
Вероника Розати във филма на Зануси "Чуждо тяло", който е сниман частично в Италия

От 16 до 22 януари в италианския град Триест ще се състои 26-ото издание на провеждащия се традиционно там кинофестивал, който представя най-доброто от филмовата продукция на Централна и Източна Европа, съобщи регионалният сайт Udine20.it. След големия интерес към миналогодишното издание на форума, сегашното е удължено с един ден. В програмата, както обикновено, са включени международни конкурси за пълнометражна, късометражна и документална творба, както и специални събития, срещи и мемориални прожекции. Сред гостите на феста тази година ще бъде големият полски режисьор Кшищоф Зануси, който ще представи предпремиерно а 18 януари в Италия най-новия си филм „Чуждо тяло“.

Нашата страна ще се представи с игралните филми „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов (с награди от редица международни фестивали, вкл. и този от Сан Себастиан в Испания), „Виктория“ на Майа Виткова, получил признание на фестивала за независимо кино Сънданс в САЩ, и с документалните „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ на Мина Милева и Весела Казакова и „Последната линейка на София“ на Илиан Метев. Кафкианската ситуация с едва 13-те линейки на българската столица бе показана най-напред на Седмицата на критиката в Кан през 2012 г., същата година спечели и наградата за най-добър документален филм на престижния фестивал в Карлови Вари.

Форумът ще се открие с филма „Две жени“ на руската кинорежисьорка Вера Глаголева, главните роли в който изпълняват две големи международни звезди – британецът Ралф Файнс и французойката Силви Тестю. Лентата представлява пищна костюмна продукция по пиесата на Тургенев „Месец на село“.

Наградите в трите основни конкурса по традиция се присъждат от публиката.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА