20 Януари, 2015 15:38 3 894 0

Геро чупи театрални рекорди

  • герасим георгиев-геро-
  • рей куни-
  • "между два стола"-
  • стотното представление-
  • сливенския театър-
  • театър "открита сцена"-
  • комедия

Стотното представление на най-известната комедия на Рей Куни с Герасим Георгиев в главната роля ще се играе на 23 януари на Открита сцена

Театралната и тв звезда Герасим Георгиев-Геро ще играе за стотен път в най-успешната от 18-те български постановки на най-играната пиеса на Рей Куни - „Между два стола”. За юбилейните представления на пиесата, която го е запалила за театъра като ученик в Русе, актьорът ще раздава награди на публиката и ще се снима с феновете на спектакъла.

Стотното представление на спектакъла ще се състои в Театър „Открита сцена“ (до неотдавна „Сълза и смях”) на 23 януари. 101-вото представление ще бъде в Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, на 27 януари.
В щурата комедия участват и актьорите Вяра Начева, Николина Янчева, Августин Демерджиев, Ивайло Гандев и Димитър Марков. Режисьор е Васил Василев, а сценограф - Милена Стоянова.

Само за 3 години и половина блестящият британски фарс с Геро в главната роля събра 35 000 зрители в 35 града в страната. За пръв път от 32 години Сливенският театър може да се похвали със стотно представление на своя постановка. За последен път такъв рекорд е постигнал спектакълът „Тринадесетият председател” от Азат Абдулин с режисьор Красимир Спасов през 1983 г. След демократичните промени в България и отпадането на организираните посещения на политически “правилни” постановки от цели колективи в малките населени места в страната, малко от извънстоличните театри могат да се похвалят със сто представления на своя постановка. Извън детските спектакли и пътуващите частни трупи, такова постижение на извънстоличен театър е само “Bai Ganyo”от Георги Данаилов с режисьор Петър Какуков в Пловдивския театър, който имаше своето стотно представяне през 2006 г.

Като по-малък град, през последните 30 години най-успешните постановки в Сливен (население под 90 хил.) трудно преминават бариерата от 50 предствления дори на камерна сцена. През този период рекордът отново е на същата комедия на Рей Куни - постановката на Стайко Славов “Между два стола” от 1990 г. достига 60 представления. Това е времето когато фарсовете на Куни се поставят масово във всички български театри, а “Между два стола”е най-касовият от тях и у нас, и в света, още от премиерата си на Уест Енд през 1983 г., където не слиза от сцена 9 години в различни театри под оригиналното си заглавие “Run For Your Wife”.

В началото на 90-те в България поставянето на пиесата, както и на другите опуси на Куни приема епидемични мащаби. През сезон 1990/91 се появяват 14 постановки на „Между два стола“ в театрите в страната, през 1991/92 се появяват още 16 постановки на 5 негови пиеси, а през 1992/93 още 5 нови спектакъла. Името на Куни се превръща в синоним на нискокачествен комерсиален театър т.нар. „халтура“. Всъщност обаче фарсът и ситуационната комедия изискват майсторска режисура и актьорска игра с перфектно чувство за тайминг и точност в изпълнението, надхвърлящи добре усвоеният занаят.

Българският театър няма натрупана традиция в тези жанрове, в които французите и особено британците са виртуозни. Въпреки това пиесите на Рей Куни и Майкъл Фрейн стават любими на българската публика през този перииод и се играят с небивал успех в цялата страна. Спектакълът на Сатиричния театър „Между два стола“  с реж. Илия Добрев сезон 1990 г. достига рекордните 86 предствления на голяма сцена.

Една от постановките на „Между два стола“ в Русенския театър от 1990 г. запалва тогава 16-годишният ученик Герасим Георгиев за театъра и той решава да стане актьор. Години по-късно, когато вече е театрална и тв звезда от предаванията „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“, той приема преложението да изиграе главната роля в същата пиеса, която го е накарала да избере театъра за своя професия.

Ролята на симпатичния таксиметров шофьор Джон Смит с две нищо неподозиращи една за друга съпруги в два различни лондонски кавартала, донася на Геро не само изключителен зрителски успех, но и (изненадващо) първата и засега единствена театрална награда в кариерата му – ежегодната награда „Любимец 13“ на ДТ „Апостол Карамитев“ - Димитровград, посветена на големия български актьор. Геро изпреварва в конкуренцията за 2012 г. Любо Нейков в „Големанов“ и Малин Кръстев в „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“.

От премиерата на 7 юни 2011, „Между два стола“ е зарадвал и разсмял публиката в Сливен, Варна, София, Търговище, Бургас, Пазарджик, Ловеч, Стара Загора, Русе, Габрово, Ямбол, Добрич,Нова Загора, Хасково, Севлиево, Димитровград, Ботевград, Чрвен бряг, Бухово, Несебър, Попово, Силистра, Разград, Луковит, Поморие, Павликени, Свищов, Г.Оряховица, Пловдив, Враца, Шумен, В. Търново, Благоевград, Кърджали, Монтана.

За тези три години и половина екипът на спектакълът е пропътувал хиляди километри из страната. Заради посоянното сглобяване и разглобяване, декорът е ремонтиран основно няколко пъти. По време на репетииците само Герасим Георгиев и Вяра Начева са вече родители, но за стотния спектакъл и актрисата Николина Янчева е вече сгодена, а тримата по-млади колеги на Геро от Сливенския театър вече са бащи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА