Last news in Fakti

1 Май, 2015 03:00 884 0

Изтича срока за участие в конкурса за наградата "Христо Г. Данов"

  • христо г. данов-
  • христо данов-
  • участие-
  • конкурса-
  • награда-
  • срок

Наградата се присъжда традиционно ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура

Министерството на културата напомня, че крайният срок за подаване на заявки за участие в обявения от министерството и Община Пловдив конкурс за ежегодната награда "Христо Г. Данов" е до 8 май 2015 г. включително, съобщиха от министерството.

Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Наградата се присъжда традиционно ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на патриарха на българското книгоиздаване – Христо Г. Данов. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Националната награда "Христо Г. Данов" 2015 за принос в българската книжовна култура се присъжда в следните категории:

5.1. Българска художествена литература
5.1.1 Издател
5.1.2 Автор

5.2. Преводна художествена литература
5.2.1 Издател
5.2.2 Преводач

5.3. Хуманитаристика
5.3.1 Издател
5.3.2 Автор/преводач

5.4. Изкуство на книгата
5.4.1 Издател (илюстровани издания)
5.4.2 Издател /художник (дизайн и оформление на книгата)

5.5. Издание за деца
5.5.1 Издател
5.5.2 Автор
5.5.3 Преводач
5.5.4 Художник

5.6. Книгоразпространение

5.7. Представяне на българската книга
5.7.1 Медия/Организация
5.7.2 Автор

5.8. Библиотеки и библиотечно дело
5.8.1 Библиотека
5.8.2 Библиотекар

5.9. Електронно издаване и нови технологии
5.9.1 Организация
5.9.2 Лице

В конкурса за наградата могат да участват физически и юридически лица. За наградата в категории 5.1, 5.2 и 5.3 се кандидатства само с първи издания и нови преводи.

Кандидатите попълват формуляр за участие и предоставят по два екземпляра от изданията, придружени с мотивирано предложение, както и евентуално други материали, представящи тяхната дейност.

Предложения за участие в конкурса могат да внасят и наблюдаващи актуалния книжовен живот критици. След приключване на обявения срок за приемане на кандидатури, списъкът на всички кандидати се обявява на сайта на Министерството на културата. За присъждане на наградите се назначава жури от председател и осем члена – двама представители на Министерството на културата, един представител на Община Пловдив и шест специалисти в областта на книгата и литературата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА