Last news in Fakti

2 Юни, 2015 15:45 4 530 0

Печат на цар Симеон Велики влиза в НИМ

  • печат-
  • симеон велики-
  • ним

Той е намерен случайно край Златната църква в Преслав при изкопни работи

Печат на цар Симеон Велики (893-927 г.) влиза в Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея.

Той е намерен случайно край Златната църква в Преслав при изкопни работи и добросъвестно е предаден от откривателя му в НИМ.

„Такива находки (печати на български царе) се откриват веднъж на десет години”, каза директорът на НИМ проф.Божидар Димитров.

Печатът е изработен от олово и е с отлично запазени изображения. От едната страна е изобразен  царят с боен шлем и има надпис „Архонт Симеон”, а на другата страна -  Христос  Пантократор (Вседържител) с надпис „Господи, пази архонта на българите Симеон”.

С подобен тип печати цар Симеон е скрепявал укази, заповеди и административни писма. Тъй като те се пишат от краснописци, печата удостоверява, че заповедта, указа или писмото действително е от царя.

Цар Симеон Велики има два вида печати. Първият тип е от периода 893-917 г., наричан още „архонтски период на цар Симеон Велики” и втория след битката при Ахелой в 917 г., когато взема титула „василевс” (император, б.а.) на българи и ромеи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА