7 Септември, 2015 14:59 1 848 0

Представят филм за големия актьор Андрей Баташов

  • представят-
  • филм-
  • големия-
  • актьор-
  • андрей баташов

Един от истинските начини да живееш е да си

Националният дворец на културата (НДК) ще представи за първи път пред публика биографичния филм за актьора Андрей Баташов “С глава в стената” с премиерна прожекция в кино “Люмиер” на 10 септември от 19:00 ч.

“Това е един от първите филми, който ние подкрепяме, но днес няма да говорим за това какво прави Дворецът, а ще говорим за този филм и за Андрей, защото обществото ни сякаш има проблем с паметта и с това кои хора помним и кои са важните неща, които трябва да останат след нас”, каза на пресконференция днес директорът на Двореца Мирослав Боршош.

“Този филм ни напомня, че сред нас има хора, които са много различни и плащат своята цена за това. Този филм ще напълни очите ви със сълзи, но след надписите просто се усмихнете, защото един от истинските начини да живееш живота си е да си “с глава в стената”, беше посланието на Боршош към зрителите на продукцията.

“Този филм има дълга предистория, предопределена от приятелството ни с Антони Цонев и Андрей Баташов. Филмът е, както за Андрей, така и за цялото театрално поколение, което трябваше да преживее едно страшно цунами, което премина през българската култура и почти я отнесе. Но българският театър се оказа по-жилав от цунамито, заяви сценаристът на филма Велислава Дърева.

Филмът за Андрей Баташов е една метафора - олицетворение на духовния човек в един бездуховен свят, на талантливия човек в една бездарна действителност, в която талантът не е броня и не може да опази човек. Андрей е истински аристократ, не само по произход, но и по дух. Във филма ще видите уникални кадри, които са непознати за широката публика”, допълни Дърева. Тя сподели още, че сценарият е написан само за три денонощия и благодари на всички, които са взели участие в снимките – майка му, студентите му, Стефан Данаилов, Симеон Сакскобургготски, Андрей Слабаков, Иван Лечеви много други популярни лица, колеги и приятели. Велислава Дърева издаде още, че се подготвя и книга за живота на големия актьор, която се очаква да бъде представена навръх Андреевден.

“Хората така и не започнаха да говорят за Андрей Баташов в минало време. Той е останал в паметта им, благодарение на истинското изкуство, което правеше. Това е филм за припомняне на изкуството”, каза режисьорът на биографичната лента Антони Цонев. “Някои хора са възкръснали приживе, защото са възкръснали духовно и Андрей е точно такъв”, категоричен беше той.

На пресконференцията присъстваха много колеги и приятели на Андрей Баташов, сред които студентите от неговия клас Божидар Попчев, Теодора Духовникова, Йоана Буковска, както и доста от студентите на именития ни актьор.

Биографичната лента “С глава в стената” проследява живота и съдбата на една духовна, талантлива и самотна личност в едно безмилостно и жестоко време. За аристократа по произход и благородник по дух, за таланта и саморазрушението. За избора да бъдеш сам на сцената и да превърнеш в блясък на тази самота.

Филмът е документален дебют на Антони Цонев и ни предизвиква да си спомняме за актьорите не само с повод.

”Андрей беше взискателен не само към себе си, но и към публиката" - тези думи във филма отекват, сякаш са парафраза на поздрава в гладиаторските игри, която днес би звучала по-скоро така: “Аве, публико, обречените да те забавляват, те предизвикват!”.

Повече за екипа, реализирал проекта

Антони Цонев е познат на аудиторията като сценарист, продуцент и режисьор на телевизионната документална поредица “Десет парченца надежда”, излъчена по БНТ през 2006 г. Той е и артистичен директор на филмовия фестивал “На източния бряг на Европа” - Велико Търново от създаването му през 2005 г.

Велислава Дърева е име, което не се нуждае от дълго представяне. Сценарист е на поредица документални филми, посветени на Васил Левски. Единият от тях – “Достойно естъ” е удостоен с наградата за най-добър документален филм на Пловдивския кинофестивал за късометражно кино (1985 г.) и с годишната награда на СБФД за най-добър документален филм през същата година.

Сценарист е на документалния филм “Историята на един обесен” за Трайчо Костов. Сценарист е и на документалния филм “Заложници”, посветен на българските медици в Либия. На международния кинофестивал “Золотой витязь” през 2011 г. филмът е удостоен със специалната награда на международното жури. Автор е на литургичната драма “Литургия за Васил Левски, Апостолът ни”, част от златния фонд на БНТ.

Има над 3000 публикации в българския и чуждия печат. Носител е на многобройни награди за публицистика, сред които: Голямата награда “Черноризец храбър”, “Оборище”, Голямата награда на СБЖ.

Павел Павлов е носител на множество престижни награди, сред които: Награда за дебют на режисьора на ХХ фестивал “Златен Ритон” в гр. Пловдив от 2013 г.;Награда за монтаж за “Пролет към отвъдното” за 2012 г.;         І-ва награда за най-добър документален филм на Фестивал на късометражното кино в Трявна през 2007 г.

Повече за Андрей Баташов

Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 г. във Волгоград, Русия. Любопитна подробност е, че актьорът е наследник на известна руска фамилия, произвеждала и доставяла стомана на царския двор от времето на Петър I до края на династията Романови. Друг интересен факт от живота му е, че е рицар на Ордена на тамплиерите. За кратко е и народен представител от листата на НДСВ.

Андрей Баташов има над 40 роли в театъра и киното, многобройни участия в различни български и чужди кино продукции. Учил е в НАТФИЗ, актьор в Народния театър, играл e на най-добрите родни сцени и има 799 изиграни представления в Театър 199. Доцент по актьорско майсторство и режисура. Като режисьор е поставял постановките “Ритъм”, “360 градуса”, “SEXXX” и “Разбираш ли ме правилно?”.

Почина на 29 ноември 2010 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА