Last news in Fakti

12 Септември, 2015 02:00 1 485 0

Кристо и Жан-Клод с първа изложба в България

  • христо явашев-
  • кристо-
  • жан-клод-
  • изложба-
  • галерия-
  • художници-
  • колекция-
  • творчество

Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света

Кристо и Жан-Клод с първа изложба в България - 1
Снимка: Sghg.bg

„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти” ще е първата изложба на двамата художници в България. Огранизира се със съдействието на Христо Явашев – Кристо, съобщиха от пресцентъра на Софийска градска художествена галерия (СГХР).

Експозицията, която ще бъде представена от 14 септември до 22 ноември 2015 година, се състои от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 г.

Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света. Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно както хронологически, така и тематично може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство: Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други.

Както е известно, Кристо и Жан-Клод не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

Кристо лично проектира подреждането на творбите в залите на СГХГ. Той пое и по-голямата финансова част по организирането на изложбата. Проектът се осъществява и с подкрепата на Столична община и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА