Last news in Fakti

13 Септември, 2015 01:30 1 506 0

В София ще има благотворителен Парижки бал

  • бал-
  • париж-
  • балет-
  • училище

На 3 октомври в столицата ни за втори път ще се проведе благотворителен Парижки бал. Той ще бъде в полза на Националното училище за танцово изкуство-София. Домакини са Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и неговата съпруга Мария Лапер дьо Кабан и Христо Куртев, президент на сдружение „Парижки бал“. В бала ще участват потомци на европейски аристократи и наши сънародници, представители на културата и бизнеса. Кувертът е от 200 лв., а дрескодът: смокинг за мъжете и вечерна рокля за жените, съобщават от фондация „Европа и светът“.

На пресконференцията, която даде по повод Парижкия бал в София, Христо Куртев обясни, че участниците от чужбина – предимно от Франция – идват на собствени разноски. Много от тях не са идвали никога в България и това ще е възможност да опознаят, макар и за кратко, страната ни.

Мария Конакчиева, която познаваме като пресаташе на Френския институт, напомни, че баловете са стара традиция в Европа. Френският монарх Людовик ХIV, наричан Кралят - Слънце, е бил голям любител на забавите с музика и танци. Тази традиция продължава и до днес в различни европейски страни. Най-известни са Виенските балове – там представителите на почти всяка професия организират всяка година свой бал. Парижките балове не са толкова масови.

Средствата, които ще бъдат предоставени на Балетното училище в София, ще дойдат от търга, на който ще се наддава за бижута, изработени от музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, както и от продажбата на билети за томбола. Сред наградите има 6 литографии на френската художничка Леонор Фини, композиция на Дечко Узунов, брошки от Ив Сен Лоран и Шанел и др. Самите ученици от училището ще продават билетите за томболата, парите от които ще останат за тяхното училище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА