Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 16:04 3 094 2

Деветте картини на Нина Русева

  • деветте картини-
  • нина русева-
  • култура

Деветте картини на талантливата Нина Русева ще бъдат изложени в галерия "Юзина" от 21.10.2015 г. Те са вдъхновени от известни български забележителности – археологическият средновековен комплекс Перперикон и каменните гъби край с. Бели пласт.

Повод за предишни нейни цикли стават други могъщи земи и обекти – Антарктида, Перу и Чили. Резултатите от творческото си вдъхновение показва в изложбите „Картини от Антарктида”, „Нова земя”, „Картини от пътя”.

Включените в настоящата изложба картини са нарисувани през 2015 г., продължават темата за пътуването през времето и пространството, което вълнува авторката. Конкретният мотив изчезва, за да излезе на преден план чистата емоция на живописта. Нина Русева пречупва през собственото си виждане историческите наслоения и природните красоти, за да им придаде едно ново измерение – отвъд определеното място и време, наситено с духовна мощ и сила.

Нина Русева е родена през 1977 г. През 2002 г. завършва живопис в Националната художествена академия в класа проф. Светлин Русев. Има редица самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби. Член е на СБХ от 2002 г.

През 2004 г. печели втора награда за живопис от Националния конкурс за млади художници на Фондация „Св. св Кирил и Методий”. През 2009 г. е удостоена с Hаграда за живопис от изложбата "Родени Независими" по случай 100-годишнината от независимостта на България, организирана от Министерството на културата и СБХ. Номинирана е за участие в конкурса  Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел, Варна. През 2015 е сред поканените художници в селекцията „33-ма млади български живописци” в СГХГ.

Нейни картини са притежание на Софийска градска художествена галерия, Европейския парламент, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Испания, Израел, САЩ, Холандия.

Изложбата на "Московска" № 11 може да разгледате до 10.11.2015г. Откриването й ще бъде на 21.10.2015 г. от 18,30 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Картините на ми харесват за разлика от художничката.
  • 2 раптор

    0 0 Отговор
    Последната картина е наистина красива. Другите са прекалено контрастни.