Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 04:00 1 622 0

„Борислав” от Маестро Георги Атанасов на сцената на първия ни оперен театър

  • борислав-
  • георги атанасов-
  • театър

Първата българска историческа опера може да бъде видяна на 1-ви ноември

След триумфалното турне на Операта в Словения, Германия и Япония, на 1 ноември, от 19 часа, в  Деня на народните будители, ще представим премиерата на първата историческа опера „Борислав” от Маестро Георги Атанасов. Спектакълът ще се играе и на 8 ноември от 17 часа. Спектакълът е посветен на 125-годишнината на българската оперна традиция.„Борислав” е първата българска историческа опера.

Тя е посветена на великия войвода на цар Иван Асен II. Нейн автор е големият наш композитор Маестро Георги Атанасов. Либрето е на Николай Т. Попов, по едноименната пиеса на Иван Вазов „Борислав”. Успехът на тази драма, която се играе през 1909 г. в София, е изумителен. “Борислав”, пише в спомените си Симеон Радев, владее столицата, шествува победоносно по провинцията и дава на един иначе равнодушен към художествената красота народ шумно упоение. Бащите с романтично въображение кръщават децата си на името на Борислав.”Въодушевен от пиесата на народния поет, Маестро Атанасов твори бързо и напрегнато и през месец октомври 1910 г. е готов с клавира на „Борислав”.

Два месеца по-късно е завършена и оркестрацията. Произведението е написано по типа на италианската Вердиева опера, има изградени силни конфликти и драматични сцени. В него се разгръща борбата за любов и власт, за надмощие на националните интереси над личните спекулации и интриги.

Премиерата на операта „Борислав” е през далечната 1911 година, на 4 март, на сцената на „Оперна дружба”. Тя, подобно драмата на Иван Вазов, има голям успех. Постановката е на Драгомир Казаков и в нея участват най-добрите сили на операта ни тогава. След 104 години „Борислав” се завръща отново на сцената на първия оперен театър в страната.

 

Участват:  Ангел Христов, Светозар Рангелов, Лилия Кехайова, Любов

Методиева, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Цветан Цветков,

Димитър Станчев, Николай Милев,  Слави Милев, Антон Радев, Даниел

Острецов, Николай Павлов, Благовеста  Мекки-Цветкова,  Гергана

Русекова, Елена Маринова,Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Антон

Радев, Иван Ангелов, Стефан Сахатчиев.

Диригент : Жорж Димитров

Режисьор: Пламен Карталов

Сценография: Борян Белчев и Пламен Карталов

Костюми: Християна Михалева-Зорбалиева

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Консултант: проф. Пламен Павлов

Асистент-режисьор: Вера Петрова

Помощник-режисьори: Вера Белева, Стефка Георгиева, Мария Павлова

Корепетитори: Ивайло Иванов, Йоланта Смолянова, Пелагия Чернева,

Мариана Тотева, Светлана Ананиева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА