31 Октомври, 2015 03:00 3 315 0

„Белжар” – смайваща история за първата любов, вдъхновена от Силвия Плат

  • силвия плат-
  • белжар-
  • смайваща-
  • първата любов-
  • история-
  • вдъхновена

Прочутата американска писателка Мег Уолицър излиза за първи път на български

Избрана от „Амазон“ за една от 100-те книги за тийнейджъри, които всеки човек трябва да прочете независимо от възрастта си, „Белжар“ ( част от поредицата „Сиела teen”) е смайваща история за силата на първата любов и за това в какво сме готови да се превърнем заради нея, съобщиха от издателството.

С този роман утвърдената вече американска писателка Мег Уолицър дебютира в young-adult литературата, предназначена за подрастващи. Като неповторим разказвач, много от нейните романи се превръщат в бестселъри на „Ню Йорк Таймс”.

Има място, където изгубените отиват, за да бъдат намерени.

Ако животът беше справедлив, Джамайка Галахю щеше да си бъде вкъщи в Ню Джърси, заедно с обичания си приятел Рийв Максуел. Двамата щяха да гледат стари комедии през уикендите. Щяха да се разхождат в парка и да се целуват в библиотеката.

При всички положения нямаше да бъде в „Дървения хамбар“ – училище пансион за деца с проблеми в провинцията. Хората нямаше да я гледат все едно им се иска да не са там.

Но животът не е справедлив и Рийв е мъртъв.

Всичко обаче се променя, когато Джам се оказва записана в специален курс по литература за напреднали. Уроците продължават един семестър и в програмата има само един автор. Този автор се оказва Силвия Плат, а първото произведение, определено за годината, е „Стъкленият похлупак“ – роман-изповед на млада жена, преминала през мрака на депресията.

Под влиянието на харизматичната, мистериозна учителка, която го води, малката група наранени тийнейджъри, търсещи бягство от миналото, откриват нови начини да виждат света и да се справят с болката. Възложена им е задача, която ще ги промени завинаги.

С идването на края на срока, Джам се доближава все повече до това да разбере истината – истината за това какво се е случило в последния ден на Рийв, причините тя да се намира в Хамбара. Защо всички я гледат все едно е ранена и говорят, като че ли не знаят какво да кажат. Защо баща ѝ сменя темата, а майка ѝ хлипа тихо, когато си мисли, че никой не гледа. Защо старите ѝ приятели от училище я молят да превъзмогне всичко и да влезе в крачка. А истината трябва да бъде приета каквато е, колкото и дълбоко да е закопана.

Говорим за книгата, нали? А може би не. Говорим за себе си. Може би когато заговориш за някоя книга, в един момент започваш да говориш за себе си.“

„Белжар“ е смайваща история за силата на първата любов и за това в какво сме готови да се превърнем заради нея. Истинските чудовища са вътре в нас, а най-плашещото се оказва самата любов.

Книгата е възхвала и на неудържимата мощ на думите, която не бива да бъде подценявана, а темите, които разглежда, я правят идеално четиво за фенове на „Ние, лъжците“ и, разбира се, на „Стъкленият похлупак“.

Хората само разправят как вече нямало нужда да се чете литература – нямало да помогне на света. Всички трябвало да говорят мандарин и да се научат да програмират компютри. Но не може човек да каже, че наученото в часа по литература няма значение. Че великите писатели не променят света.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА