Last news in Fakti

14 Декември, 2015 15:46 1 759 0

Академик Васил Казанджиев бе удостоен с наградата "Свети Паисий Хилендарски"

  • васил казанджиев-
  • награда-
  • свети паисий хилендарски-
  • награда-
  • удостоен
Академик Васил Казанджиев бе удостоен с наградата "Свети Паисий Хилендарски" - 1
Снимка: БТА

На тържествена церемония в Гранитната зала на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов връчи наградата "Свети Паисий Хилендарски" на световноизвестния български композитор академик Васил Казанджиев.

Премиерът Борисов изрази голямата си чест да връчи наградата на академик Васил Казанджиев и допълни, че е впечатлен от неговата биография: Още 10-годишен е започнал да композира, за да стигне до диригент на Симфоничния оркестър на радиото, солистите на София  и всичко, което сте постигнали на световната сцена.

Академик Васил Казанджиев сподели от своя страна: Аз самият съм много развълнуван и трогнат от тази награда, която е много висока чест и признание на цялостната ми творческа дейност като музикант, композитор, диригент и педагог. От малко дете се занимавам с музика и до ден днешен това е единствената професия, на която съм способен да работя. Тя е смисълът на живота ми.

Наградата се връчва за изключителния принос на академик Казанджиев за развитието на националната култура, идентичност и духовни ценности, който започва своята кариера като диригент на Софийската опера. Казанджиев е основател на камерния ансамбъл "Софийски солисти" и се занимава активно със звукозаписна дейност, а също така е и преподаване в Консерваторията. Автор е на множество музикални произведения - пет симфонии, инструментални концерти, музика към филми и театрални постановки.

Годишната държавна награда "Свети Паисий Хилендарски" е учредена през 2000 година и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свръзани с българската история и традиции.

Сред нейните носители до момента са професор Вера Мутафчиева, академик Светлин Русев, професор Стефан Данаилов, Йордан Радичков и академик Антон Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА