Last news in Fakti

18 Март, 2016 22:00 1 032 0

Българският Метох в Истанбул става музей

  • българският-
  • метох-
  • истанбул-
  • музей

Триетажната каменна сграда край Златния рог е строена през 1850 година и е един от центровете на българското духовно и национално възраждане

Българският Метох в Истанбул става музей - 1
Снимка: БТА

Във възстановения със средства на държавата български Метох в Истанбул ще има представителна музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов, който бе днес на кратко еднодневно посещение в Истанбул.

Собствеността на Метоха на Българската екзархия и още шест екзархийски имота в Истанбул беше възстановена по време на първия мандат на Рашидов. Триетажната каменна сграда е строена през 1850 година и е един от центровете на българското духовно и национално възраждане. В нея е имало приют, редакция, печатница, семинария и българско училище. Тук се списвали и печатали над двадесет вестника и списания.

Сега прочутата и знакова за българската история сграда край Златния рог, която близо 100 години беше необитаема, е напълно реставрирана. Екип от специалисти под ръководството на директора на НИМ проф. Божидар Димитров подготви тематичен план за реализирането на бъдещата музейна експозиция в Метоха.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА