Last news in Fakti

20 Април, 2016 12:47 966 0

Отпускат 300 000 лв. за „Глобални библиотеки – България“

  • глобални библиотеки-
  • българия-
  • 300 000
Отпускат 300 000 лв. за „Глобални библиотеки – България“ - 1

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 300 000 лв. по бюджета на Министерството на културата. Средствата са предвидени в централния бюджет за реализиране на дейностите по програмата „Глобални библиотеки”. Тя е продължение на приключилия проект „Глобални библиотеки – България”, реализиран с подкрепата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Осигурените средства позволяват надграждане на получените до момента резултати – по програмата „Глобални библиотеки – България“ са включени 960 обществени библиотеки в 911 градове и села в страната, внедрени са общо 13 492 единици компютърно и телекомуникационно оборудване, от които 4395 са компютри за граждани, и е осигурен интернет достъп. Осъществени са над 3000 индивидуални участия на библиотекари в обучения за придобиване на ИКТ умения и предоставяне на иновативни библиотечни услуги. Оборудвани са 50 обучителни центъра.

Програма „Глобални библиотеки – България“ донесе реални и значими промени в живота както на потребителите, така и на служителите в библиотеките. Библиотеките по програмата подпомогнаха социалното включване на групи, при които често липсват други възможности за достъп до информационните технологии. Самите библиотекари вече могат да консултират, обучават и подпомагат гражданите за работа с информация в интернет.

МК и МТИТС, чрез своите представители в управляващите органи на фондация „Глобални библиотеки – България”, ще следят за целесъобразното използване на отпуснатите средства. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА