Last news in Fakti

29 Юни, 2016 01:15 1 315 0

„Вариант 5“ с 25-годишен юбилей

  • марк летау-
  • вариант 5-
  • швейцария-
  • българия
„Вариант 5“ с 25-годишен юбилей - 1

Българо-швейцарското сдружение „Variant 5“ отпразнува своя 25-годишен юбилей на 25 юни 2016 г. По този повод и в знак на признателност за дейността на сдружението посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн д-р Меглена Плугчиева връчи на учредителя и председател на сдружението - швейцарския гражданин Марк Летау - най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка”.

Марк Летау бе удостоен с отличието от името на министър Даниел Митов в знак на признателност за многостранна и активна дейност по българо-швейцарски проекти в сферата на спорта и културата, както и за социални си и хуманитарни проекти през последните 25 години, насочени главно към младежта на България.

През 1991 г. Марк Летау, по професия журналист, учредява в Берн, Швейцария, българо-швейцарското дружество „Вариант 5“. То е насочено към конкретни спортни и образователни проекти в България и в Швейцария за насърчаване на контактите и сътрудничеството между двете страни. Благодарение на упоритата и постоянна ангажираност на Марк Летау с нови и нови проекти в България, постепенно дейността на дружеството се разраства през годините и днес то има 150 постоянни члена в България и в Швейцария, и повече от 400 симпатизанти и партньори.

Един от многобройните проекти е ежегодно организиране на международно състезание по ориентиране с цел привличане на български деца и младежи към този спорт. В Швейцария Марк Летау всяка година организира детски спортен летен за 10-12 български младежи. Той съдейства още за създаването на двустранни партньорски отношения между НСА и Швейцарската спортна академия. Съвместно с Българския Червен кръст в продължение на 15 години Марк Летау организира благотворителни мисии в подкрепа на деца в риск, кандидат-студенти от социално слаби семейства, хора с ментални проблеми и различни увреждания. Дружеството има разнообразна културна дейност, насочена към представяне на българската култура, нрави и обичаи в Швейцария.

Благодарение на Марк Летау подкрепа получиха и двата български екипа журналисти от „Дарик радио“, които успяха да се включат с проект по темата „Democracy is progress“, по линия на Българо-Швейцарската Програма. Марк Летау има своя голям принос и за реализацията на филма, посветен на Луи Айер, "Швейцарецът с българско сърце“, както и за издаването на биографична книга за него.

Многобройните гости на празника на сдружението „Вариант 5“ се насладиха на пъстрата музикална програма с български народни песни и танци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА