Last news in Fakti

10 Юли, 2016 03:00 3 232 0

Минчо Минчев с концерт във Варна

  • концерт-
  • минчо минчев-
  • варненско лято

На новата сцена на „Варненско лято“ най-уважаваният български цигулар ще излезе на 11 юли заедно със сина си Николай Минчев в концерт в памет на диригента Емил Чакъров

Минчо Минчев с концерт във Варна - 1

Няколко по-специални събития има в тазгодишната програма на Международната лятна академия, която е съществена част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съобщават организаторите.

Едното е свързано с концерта на струнното дуо Минчеви – проф. Минчо Минчев, цигулка и виола, и Николай Минчев, цигулка, на 11 юли от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет - Варна. Рециталът е в памет на знаменития български диригент, ученик и асистент на легендата Херберт фон Караян – Емил Чакъров /1948 – 1991/. Програмата включва произведения от Жан Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт и Хендел-Халворсен. Поводът е 25-годишнината от смъртта на Емил Чакъров. И това е не просто преклонение пред паметта на един от най-ярките ни диригенти, напуснали живота в своя разцвет. Минчо Минчев и Емил Чакъров са били изключителен музикален тандем и близки приятели. Не случайно проф. Минчев е първият носител на учредената през 2011 г. в Бургас, родния град на диригента, награда „Емил Чакъров“.

Виртуозното изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на петте континента. Блестящите му изпълнения са аплодирани продължително в най-големите музикални центрове на света  - „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Кенеди център“ във Вашингтон, Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, „Фестивал хол“ и „Роял Алберт хол“ в Лондон, зала „Херкулес“ в Мюнхен и др. Работил е с изключителни диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер. Професор е в „Фолкванг Хохшуле“ в Есен – Германия, от 1990 г. осъществява записи за най-големите музикални компании, журира на престижни международни конкурси, на които самият той е лауреат. Проф. Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“, председател на фондация „Панчо Владигеров“ и председател на журито по цигулка на едноименния конкурс, който се провежда в Шумен. От десетилетия провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Фестивалната общност ще отдаде заслужена почит към името на един от гениалните представители на музикалното изкуство на ХХ век, цигуларя и диригент Йехуди Менухин /1916 – 1999/. Концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин с участието на възпитаници на неговата школа в Англия, е на 12 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Школата „Менухин“ е създадена през 1963 г. В нея се обучават около 60 ученици на възраст от 8 до 18 г., които свирят на струнен инструмент или пиано. Сред най-известните възпитаници са цигуларите Алина Ибрахимова, Найджъл Кенеди, Никола Бенедети, Тасмин Литъл, Валерий Соколов.

Биографът на Йехуди Менухин - Хъмфри Бъртън, казва за него, че е "най-известното дете на планетата", истинско дете чудо от мащабите на Моцарт. Седем годишен е, когато свири със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а 4 години по-късно изнася първия си концерт в „Карнеги хол“. "Скъпи мой Йехуди, тази вечер имах възможност да се убедя, че все още се случват чудеса. Господ очевидно не е спрял да работи" - тези думи на Алберт Айнщайн след един концерт на 16-годишния Йехуди Менухин илюстрират може би най-добре възхищението, което поражда младият цигулар у своите съвременници, и което се запазва до края на активната му кариера. Когато е на 12 години получава изключително ценен подарък от известния банкер и ценител на изкуството Хенри Голдман - цигулка „Страдивариус“ от 1733 г. Роден в семейството на белоруски евреи, избягали през Палестина в САЩ, Йехуди Менухин се превръща в гражданин на света. Още е дете, когато сключва договор със звукозаписната компания EMI, сътрудничеството му с която продължава цели 70 години. Това е най-дългият договор в историята на музиката. Йехуди Менухин е основател на редица музикални инициативи и школи. През 1977 г. създава фондацията "Live Music Now", която организира концерти на млади професионални музиканти извън големите зали - например в затвори и в болнични заведения. Бил е председател на Международния музикален съвет на ЮНЕСКО. Той е автор на книги и есета, посветени на теми от областта на политиката, хуманизма и екологията. През последните си години живее във Великобритания. За многобройните му успешни общочовешки акции и мисии той е отличаван с най-високите отличия и благородни звания в редица държави.

100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин се отбелязва по целия свят.

Със свой ярък цвят ще обагри многонационалното семейство на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ гастролът на струнния квартет „Орфеус“ от Германия. Той е включен в програмата на Международната лятна академия на 13 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. „Орфеус“ е в истинския смисъл на думата международен ансамбъл, който през 1986 г. събира музиканти от Финландия, САЩ, Холандия и Румъния и бързо се изкачва на върха на професионалното съвършенство, което му носи и признание, и високи отличия. Концерти в Америка, Европа и Азия, както самостоятелно, така и заедно с много от най-добрите музиканти в света, записи, ангажименти като преподаватели в майсторски класове – всичко това е във всеки годишен график. „Орфеус“ издирва забравени, но с висока стойност произведения, и ги представя на публиката, непрекъснато търси възможности за разширяване на стандартния репертоар. Изпълнява и съвременна музика, и произведения, написани специално за квартета. От 2008 г. музикантите свирят със специални лъкове, изработени по тяхна поръчка от големия френски майстор Стефан Мюлер, тематично свързани с четирите основни елемента – Земя, Въздух, Огън и Вода.

На финала на Международната лятна академия са галаконцертите на участниците в майсторските класове – на 14 юли от 19 ч. на младите китаристи и на 16 юли от 19 ч. на цигуларите. И двата концерта са в Градската художествена галерия „Борис Георгиев, и двата са с вход свободен.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА