Представиха първата книга за Апостол Николаев-Струмски

Доц. д-р Стефка Венкова изследва живота и творческия път на видния музикален деец

Публикувана: 29 Ноември, 2017 18:45
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 378

Днес в Заседателната зала на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе представена книгата на доц. д-р Стефка Венкова "Апостол Николаев-Струмски: живот, вдъхновен от музиката".

Апостол Николаев-Струмски е емблематична личност за българската църковна музика. Роден през 1886 година в София, той композира и ръководи църковни хорове. Сред най-известните му творби е музика за „Велико славословие“, която днес е сред най-често изпълняваните композиции православна музика.

Монографията на доц. д-р Стефка Венкова е първото изследване за живота и творческия път на видния деец на българската църковна музика. Неговата музика звучи в храмовете и до ден-днешен. Получила е висока оценка както от съвременниците си, така и от поколенията след това. Авторската църковна музика на А. Николаев-Струмски е от най-изпълняваните и записвани.

Книгата е посветена на живота, музикалната дейност и творчеството на композитора. Описани са и са изведени основни стилови особености на неговото композиционно творчество, очертано е неговото място и принос в българската муикална култура.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков с коментар във Фейсбук
Не всичко, което лети, е летец"

Още бисери