Last news in Fakti

9 Януари, 2012 18:02 847 0

Античният театър става музей на открито!

  • пловдив-
  • античния театър-
  • музей-
  • иван тотев

С европейските проекти ще се занимава новото общинско предприятие с 15 специалисти щат

Античният театър ще се превърне в музей на открито и не е изключено това да се случи още през лятото. Тази оптимистична прогноза направи днес на брифинг кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщи в."Марица". Сега, извън концертните прояви през топлия сезон, туристите се разхождат срещу билет от три лева по древните стъпала, без да имат възможност да видят и чуят повече за историята на театъра.

Целта е при посещението на туристите да раздават слушалки и те да могат да чуят цялата информация за този уникален паметник на културата, а също така да слизат под сцената в катакомби, високи три метра.

В общината подготвят проект и до 15 февруари ще кандидатстват за финансиране по програма "Красива България". Оттам се чакат 300 000 лева, от които със 100 000 лева ще бъде монтирано художествено осветление, а останалите ще отидат за асансьор и ремонт на гримьорни. В общинския бюджет се планират 80 000 лева специално за отваряне на музея на открито.

С европейските проекти ще се занимава новото общинско предприятие с 15 специалисти щат, каза кметът. То ще бъде създадено на първата сесия след едномесечната ваканция на Общинския съвет, насрочено за 19 януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА