Забележителна находка при разкопки на крепост край Троян

Откриха римска военна диплома от втори век в Состра

Публикувана: 25 Юли, 2018 11:55
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1844
Забележителна находка при разкопки на крепост край Троян
Снимки: Община Троян
ШРИФТ ПЕЧАТ

Римска военна диплома от средата на втори век е открита при разкопките в крепостта Состра край троянското село Ломец.

И тази година археологическите разкопките са под ръководството на проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей, като през юли археологически разкопки бяха в сектор III на кастела на пътя Ескус - Филипополис, съобщават от общинската администрация.

Цел на проучването е била сграда с условна номерация 7, разположена до южната порта на укрепения лагер. Постройката е изградена от ломени камъни на калова спойка.

Във вътрешността на сградата са открити множество керамични фрагменти от съдове, характерни за периода 4-5 век: прешлени за вретено; колективна монетна находка от медни монети, които са силно обгорели и стопени при опожаряването на сградата.

Сред най-интересните находки археолозите посочват фрагмент от бронзова военна диплома, открита в повърхностния насип на помещението. Фрагментът, макар и малък по своите размери, дава интересна информация за заселен ветеран от помощните военни части на римска провинция Долна Мизия в околностите на кастела Состра.

Според един от най-добрите европейски епиграфи - Николай Шаранков, дипломата е на войник от Първа Атонска кохорта, името на командира му е Елиан. Датата на отсичането на дипломата може би е по времето на император Антонин Пий (средата на II век), от когото са повечето дипломи за Тракия и всички досега известни конституции, включващи името на Атонската кохорта. Професор Христов обръща внимание на факта, че досега нямаше диплома конкретно за войник от Атонската кохорта, само за II Луценска и II Матиакска, посочват от администрацията.

Дипломите са се издавали на пенсионираните войници от римската армия в два екземпляра. Единият получавал ветерана, а другият се съхранявал в централния архив в столицата Рим. На металните пластини се изписвала важна информация като името на притежателя на дипломата, в кои части е служил, при кой император е издаден официалният документ, имената на свидетелите от военната част, пред които се пенсионирал войникът и други. Важно било също, че наред с документа войникът получавал и торба сребърни пари и плодороден парцел земя, като по този начин било гарантирано доброто съществуване на войника до неговата смърт.

За Атонската кохорта се знае малко. Вероятно тя е създадена в началото на II век в провинция Фригия (дн. Турция). Около средата на столетието е отбелязана в станция Мелта - съседна на Состра някъде в околностите на днешния град Ловеч. През 193 г. кохортата е преместена в укрепения лагер Кабиле (до едноименното ямболско село).

Краят в използването на постройката номер 7 се датира с монети от края на 4-ти и първата половина на 5-ти век, както и керамични фрагменти, характерни за същите столетия. Относно нейното предназначение, може да се изкаже хипотезата, че тя е била първоначално сграда, свързана с бита на войниците в кастела, а впоследствие е използвана и в постлагерния период от края на 4-ти до края на 5-ти век.

Със своите дебели зидове, запазени на височина до 2 метра, сама по себе си сградата е била и добре защитена, била масивна за времето си структура на два етажа.

Със средства на Община Троян предстои консервация на откритата сграда и нейното включване в зоната на посещение от туристи, които това лято са многобройни в римската крепост.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.