Last news in Fakti

22 Март, 2012 07:35 1 182 0

Три дни "София Поетики"

  • софия поетики-
  • поезия-
  • проза-
  • култура

От днес стартира програмата от нощни културни събития, която се поддържа от платформата за съвременни изкуства "София: Поетики".

Международният фестивал "София: Поетики", съчетаващ поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства, е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата през 2019 г., отбелязват организаторите.

В четвъртък (22 март) от 23:00 ч. в програмата Нощта на поетите ще се представи поетът Стефан Иванов – носител на голямата награда на международния фестивал "София: Поетики" 2011. Стиховете на Стефан Иванов ще бъдат съпроводени от музика на Radiohead, "Нова генерация", "Остава", Joy Division, John Cage, Bjork и откъси от филми на Мая Дерен, Шантал Акерман, Клод Льолуш, Кшищоф Кешловски, Херц Франк.

В петък (23 март) от 23:00 ч. започва "Кратка повест за небцето”: авторски пърформанс на Ангел Иговпо романа му "Кратка повест за срама”, който спечели конкурса на фондация "Елизабет Костова” за превод на английски език и публикация в американското издателство "Open Letter”.

Вечерта е посветена на героя Борил Кръстев и на това как той вижда себе си и как го виждат другите трима герои, и съответно ще бъде озвучена с любимата му музика: ранен прогресив рок от края на 60-те и началото на 70-те – Jethro Tull, Blue Oyster Cult, Atomic Rooster, Camel, Van Der Graaf. С представянето на Ангел Игов стартира програмата ПроZZи.

В събота (24 март) от 23:00 ч. в програмата NightLive ще чуем Dekonstrukt – Y_NOT (един от създателите и бивш член на Ambient Anarchist), YvesO (Studio Dauhaus) и приятели – група експериментални артисти, които се занимават с предварителната преработка на аналогови и дигитални произведения на изкуството с цел създаване на нов аудио-визуален продукт, който може да се определи като experimental, cutting edge electronics, post-dupstep, IDM, electro, techno.

В неделя (25 март) от 23:00 ч. в рамките на програмата Студио Х ще бъде прожектиран документалният филм "Приказки от брат Вим”, посветен на култовия немски режисьор Вим Вендерс (официална селекция на фестивала Златната ракла ’2007), чийто сценарист и режисьор е писателят Ясен Атанасов. 

Видеопрожекцията е своеобразен поздрав към София Филм Фест, защото филмът е заснет именно при гостуването на Вим Вендерс на най-престижния на кинофорум през 2007 г., когато той получи Голямата награда на София.

Всички събития ще се провеждат в ресторант&бар "На седмото неб(ц)е” (площад "Славейков 11") от 23:00 ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА