Last news in Fakti

25 Юни, 2012 16:43 3 277 0

Любими детски герои от пясък изкушават в Бургас

  • бургас-
  • фестивал-
  • пясъчни фигури-
  • детски герои-
  • пясък
Любими детски герои от пясък изкушават в Бургас - 1
Миналогодишните скулптури

Вълшебен свят от пясък отново изникна на стотина метра до морето в Бургас. Този път любопитните погледи ще се порадват на известни анимационни герои. Мястото е добре познато на всички в последните 5 години - парк "Езеро" до Конната база.

Негови обитатели са любимите на малки и големи анимационни и приказни герои Бъгс Бъни, Тазманинският дявол, Рататуй, Красавицата и Звярът, Симба, Немо, Пепеляшка, Мечо Пух, Хелбой и много др.

Под сръчните ръце на скулптори от 9 държави над 3 500 тона пясък са превърнати във внушителни фигури на герои от най-популярните и обичани анимационни и игрални филми, съобщават от бургаската община.

"Децата ще могат да видят и се "докоснат" отблизо до своите любими герои, а родителите им да си спомнят за своето детство. Това е идеята на тазгодишното издание на първия Фестивал на пясъчните фигури у нас, чиито организатор е Община Бургас", сподели на пресконференция Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти".

Той изтъкна, че първоначалната идея на фестивала - създаване на наша, българска школа и традиции в това направление на изкуството, вече се реализира в пълна степен.

Десет от общо 18-те скулптори тази година са български творци. Това са Георги Златев, Ани Златева, Огнян Петков, Петър Петров, Живко Дончев, Явор Пенев, Атанас Стоянов и Добрин Вътев. Някои от тях са участвали и предни години, а други са от първите престрашили се да ваят фигури от пясък в Бургас.

Международното участие също е представено много силно. За да покажат майсторски умения и сътворят любимите детски герои в Бургас са скулптори от Австралия, Италия, Холандия, Чехия, Португалия, Украйна, Русия и Полша.

18 скулптури ще видят съвсем скоро жителите и гостите на града в 5-то издание на пясъчния фестивал, най-високата от които е внушителен 7 - метров средновековен замък, дело на скулптори от Португалия и Австралия.
Оригиналните пясъчни произведения ще бъдат изложени до 15 септември, а при хубаво време и до октомври. Цените на билетите са като миналогодишните - 1 лв. за деца и пенсионери и 3 лв. за възрастни.

Новата пясъчна атракция ще бъде напълно готова и открита само след седмица - на 2 юли /понеделник/ от 22.00 часа, със специален светлинен и музикален шоу - спектакъл.

В първото си издание през 2008 г. Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас привлече над 20 000 посетители. През 2009 г. те бяха вече 30 000, през 2010 г. - 35 000, а 2011-та събра над 77 000 посетители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА