Last news in Fakti

12 Юли, 2012 18:41 983 0

Биг Бендът на БНР открива 15-ия "Банско джаз фест"

  • биг бендът-
  • бнр-
  • "банско джаз фест"

Стартът на тазгодишното издание на Международния джаз фестивал в Банско ще бъде даден на 3 август в 20.00ч., когато в залата на хотел „Флоримонт”  Биг Бендът на БНР, под диригентството на Антони Дончев, ще  се представи със специална програма, в която участва изключителната и неповторима джаз певица Йълдъз Ибрахимова.  Меломаните ще могат да чуят както известни джаз стандарти, така и някои пиеси, специално създадени по повод юбилея на певицата.
Във втория фестивален ден – на 4 август, в рамките на деветдневния маратон, Биг Бендът и маестро Дончев ще представят и своите специални гости – култовата певица и киноактриса Камелия Тодорова и  родната звезда с кадифен глас -  Васил Петров. По време на концерта, Камелия Тодорова ще премира пред публиката  най-новата си продукция – част от проекта с радиооркестъра, който е в процес на финализиране и ще бъде готов за началото на новия сезон.

Биг Бендът на БНР е създаден през 1960 г., като през годините съставът е записал над 1000 поп и джаз пиеси от български и чужди автори, а на диригентския пулт са заставали именити музиканти и композитори. В периода 1962 – 1966 г. музикален ръководител е джаз гуруто - пианистът Милчо Левиев. Биг Бендът  е носител на златен медал от Фестивала в Хелзинки през 1962 г. В продължение на 35 години ръководител на състава е Вили Казасян, с когото музикантите активно концертират, участват в редица български и международни форуми. В периода 1998 – 2010 г. начело на Бенда застава Янко Миладинов – композитор, пианист и диригент. Той обновява репертоара и организира концертите „Открития”, в които солисти са младите поп и джаз таланти на България. От 2010 г. на диригентския пулт е Антони Дончев – пианист и композитор, с чието име са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз в последните 20 години. Звездата му изгрява като съосновател на известната формация „Акустична версия”, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса  Hoeilaart – Белгия през 1985 г. Паралелно с работата си в „Акустична версия”, Антони участва в проекти със световноизвестни музиканти, изнася солови рецитали, представя произведения, създадени специално за него и записани заедно със  Симфоничния оркестър на БНР. Пише филмова и театрална музика. През последните години сътрудничи успешно с режисьора Теди Москов, чиито постановки в Германия се отбелязват със суперлативи от критиката. Носител е на наградите за театрална музика (1986, 1988), за филмова музика (1996 – 1997, 2007), както и на Кристална лира на Съюза на музикалните дейци в България (2001). Под негово ръководство Биг Бендът на БНР осъществи няколко нови проекта. Сред тях е и албумът „Senza Sordino”.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА