Last news in Fakti

5 Януари, 2020 17:19 1 775 5

Кой ще се сдобие с картина на Пикасо само за 100 евро?

  • пикасо-
  • картина-
  • 100 евро-
  • търг-
  • благотворително

Най-скъпата картина на Пикасо е "Жените на Алжир", продадена за 179.4 милиона долара

Кой ще се сдобие с картина на Пикасо само за 100 евро? - 1
Снимка: Shutterstock

Благотворителна томбола в Париж предлага шанс за спечелване на оригинална картина от Пабло Пикасо, оценена на 1 млн. евро, само за 100 евро. Организаторите се надяват да превърнат събитието в ежегодна традиция, съобщава ТВ Европа.

Натюрморт от 1921 г. е изложена в парижкия музей Пабло Пикасо и представлява маслено платно, изобразяващо маса, вестници и чаша абсент. Цветовата палитра, използвана от живописеца, е сиво, синьо, червено и жълто. Картината, чиито размери са 30 на 46 сантиметра, е от колекцията на милиардера от Монако Давид Нахмад.

Организирана от френската неправителствена организация "Помогни на другите", томболата ще продаде 200 000 билета, всеки на стойност 100 евро, като името на победителя ще бъде изтеглено от компютър на 6 януари.

"Идеята е да имаме томбола, в която да може да участва всеки, да наберем пари за добра кауза. И си помислихме какво може да привлече хора от цял свят да участват. И избрахме изобразителното изкуство. А Пикасо се смята за най-известния художник, затова бе очевидният избор. Не можеш да намериш много картини на Пикасо, оценени на 1 млн. евро. Картините му са много по-скъпи. Затова смятаме, че след тази томбола стойността на "Натюрморт" ще стане много над един милион", обяснява организаторът на томболата Пери Кочин.

През 2013 г. Кочин организира първата томбола, спечелена от 25-годишния американец Джефри Гонано. Той се сдобива с платното "Човекът с оперната шапка", а лотарията набира общо 4.8 милиона евро. Най-скъпата картина на Пикасо е "Жените на Алжир", продадена от Кристис през 2015 г. за 179.4 милиона долара.

Сега всички приходи ще бъдат дарени на международната благотворителна организация CARE за проект, свързан с осигуряване на чиста вода и изграждане на канализация в училища и села в Камерун, Мадагаскар и Мароко.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимание!

    5 0 Отговор
    Тегленето е отложено за 30 март 2020 г. в 18ч. парижко време ! Естествено факти пак не са в час, пратете хонорара на журналистката за благотворителност !
  • 2 Бойко Борисов

    5 1 Отговор
    А за Перник, няма ли да отпуснат???

    Коментиран от #3

  • 3 Аукцион Герберистис

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Борисов":

    Ще ими, ще има специален търг за иконата "Свети Боко Вододържец"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чичо Чарли

    1 0 Отговор
    Вени,кажи нещо за е.не,мани тия глупости.