Last news in Fakti

25 Юли, 2012 19:24 2 007 0

Разград домакин на Панаир на киселото мляко

  • панаир-
  • кисело мляко-
  • фестивал-
  • художествени-
  • традиции

От днес до 27 юли 2012г. в Разград ще се проведе традиционният Панаир на киселото мляко и фестивал на художествените традиции и художествените занаяти. Гости на тазгодишното единадесето издание ще бъдат официални делегации от побратимените градове Орел, Русия, Витенберге, Германия и Шалон ан Шампан, Франция.

В продължение на три дни градът ще бъде една голяма сцена. В концертната програма на трите вечери на Панаира ще участват фолклорни художествени колективи от Сърбия, Мексико, Русия, Индонезия, Италия, Китайско Тайпе/Тайван/, Молдова и от побратимените градове – Орел, Авджълар и Витенберге. Първия ден ще бъде представена новата „Песен за Разград" в изпълнение на Петя Буюклиева. Жителите и гостите на Разград ще могат да участват в панаирните изяви на откритите сцени „Ритмите на Лудогорието" и „Танцувай с нас", където ще имат възможност да научат български хора. Всяка вечер от 17,30ч. пред „Кауфланд" и „Т-маркет" ще има концертни изпълнения на чуждестранни фолклорни състави. Програмата предвижда и множество конкурси и състезания за малки и големи, дегустации и демонстрации, организирани от участниците в изложението.
Днес от 16,30ч. на пл. „Независимост" майстори готвачи, сред които и японката Каорун, се състезаваха в приготвянето на млечни салати и десерти. На 26 юли от 10,30ч. в Етнографския музей започват традиционният конкурс за най-добре приготвено кисело мляко и ястия с млечни продукти и демонстрациите на автентични ритуали от празнично-обредната система на Лудогорието. От 17,30 ч. пред Общинския културен център е забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор".
На 27 юли от 10ч. в Етнографския музей започва конкурсът за баба, дядо и внуче „Заедно пеем, танцуваме и разказваме". По същото време пред Художествената галерия ще се проведат конкурсът за детска рисунка на открито „Панаир на киселото мляко" и детското шоу „Млечните приключения на Зайо Байо" на Сатиричен театър –София. От 16,30ч. във фоайето на Общинския културен център е откриването на изложбата „Първи стъпки в занаята".
Над 80 занаятчии от цялата страна и чуждестранни гости ще се включат във фестивала на народните традиции и художествени занаяти. Те ще демонстрират своите умения по грънчарство, дърворезба, иконопис, стъклопис, керамика, кожарство, металопластика и галванопластика, медникарство, българска бродерия, везба, производство на сувенири от кожа и мъниста и др. 32-ма от тях ще разкриват тайните на занаятчийството на над 60 деца.
В базара за продажба на кисело мляко, млечни продукти и пчелен мед участие ще вземат „Данон Сердика" АД, „Мизия Милк" ООД , „Пчелин Рума-Румен Матев", „Селур Фарма" ЕООД- производител на закваски за млечно-кисели продукти и пробиотици, оказващи благотворно влияние върху равновесието на стомашно-чревната микрофлора и обмяната на веществата. На 26 юли фирмата ще отвори вратите си за посещение на специалисти и дегустация на кисело мляко, приготвено с нейни закваски. Под нейна егида ще се проведе изявата на 27 юли в Етнографския музей. Ще се предлага и домашно кисело мляко, приготвено от майсторките от селата Гецово, Осенец, Дряновец, Побит камък и Балкански.
С информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони ще участва Министерството на земеделието и храните.
Трима журналисти от областния град ще представят свои фотоси в уличната фотоизложба „Лица и емоции от панаира на киселото мляко през обектива на журналистите".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА