Last news in Fakti

4 Август, 2012 18:42 1 220 1

Йълдъз Ибрахимова даде старт на джаз фестивала в Банско

  • йълдъз ибрахимова-
  • старт-
  • джаз фестивала в банско
Йълдъз Ибрахимова даде старт на джаз фестивала в Банско - 1
Снимка БГНЕС

С концерт на Йълдъз Ибрахимова и Биг Бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев започна XV - ият Джаз фестивал в Банско, съобщи БГНЕС.
Концертът се състоя в залата на хотел "Флоримонт".
Нашата амбиция е да направим Банско летния Монтрьо и зимния Кицбюел, каза кметът на общината Георги Икономов при представянето на програмата на фестивала, който тази година ще се проведе от 3 до 11 август в полите на Пирин.
На сцената на фестивала всяка вечер ще излизат по 3-4 състава от България, Европа , САЩ, като тази година за първи път има и гости от Бразилия - Алшандре Куня Бенд. Един от акцентите е, че за първи път класически изпълнители /тенорът Бойко Цветанов, ученикът му Стоян Бончев - бас и пианистът Алекс Зографов/ ще участват с джаз концерт.
Днес на сцената ще излязат Биг бендът  на БНР с диригент Антони Дончев и специалните гости - гордостта на българската джаз и поп музика Камелия Тодорова и Васил Петров. „Марио Станчев трио“ (Франция, България). Кристина Кирова и Old Gold Band, лидер на формацията Генчо  Въртовски – тромпет, обединил блестящи студийни музиканти, чиято цел е мека камерна звучност на традиционния джаз. „Дойл бенд“ (Великобритания).
На 5  август. „Кекко Форнарелли трио“ (Италия) - джаз пианист със солидно  образование, отдаден на джаза, с успешни международни изяви. Последен проект - Room of mirorrors, съставът на групата е: пиано синтезатор, контрабас и барабани. „Чампиан Фултън трио“ (САЩ). Артистичното й битие е джаз пианист, владееща пеене, тромпет и ударни инструменти. Обикаля успешно световните джаз сцени и е желан партньор от величия в този жанр. През 2007 г. издава албума Sometimes I'm Happy, приет възторжено от критиката. „Александров рагтайм бенд“. Лидер на групата е Румен Александров, изпълнител на банджо и китара. Предпочитана  музика за музикантите е рагтайм, блус и  диксиленд, като използват оригинални съчетания на музикални инструменти: пиано, тромпет, тромбон, саксофон, кларинет и туба. Активно участие в национални и международни форуми у нас.
     И ОЩЕ:
На джаз феста ще свирят тромпетистът и тромбонистът на Тина Търнър, които са част от бенда на американската блус легенда Биг Лени Ексон. Певецът е сред най-значимите представители на чикагския блус. В програмата има още една американка - Леа Клайн, която ще пее в Банско със своя квинтет. Ще участват също "Севън кингс” – наследниците на легендарните "Джипси кингс”. В бандата свирят двама от музикантите на "Джипси кингс”, както и няколко от децата им. Сред звездите на феста ще е Мънго Джери, който пя в Банско през 2011-а, вдигна на крака и танци целия площад и както изглежда, е доволен от купона, защото възнамерява да дойде и този август. Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България, създаден през 1998 година. Фестът е място за среща на емблематични личности от музикалното ни съвремие. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Концертите са безплатни. Вечер те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско.
През цялата фестивална седмица джазът не спира - звучи и през деня, и през нощта, когато концертите на площада са приключили, в различни клубове из курортния град.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    0 0 Отговор
    Тая грозотия като се появи, и слънцето се скрива.