Last news in Fakti

25 Август, 2012 18:19 5 465 0

Нови тайни в могилата "Оструша"

  • оструша-
  • могила-
  • траки-
  • археология
Нови тайни в могилата "Оструша" - 1
Снимка: Община Казанлък

От днес тракийската могила „Оструша” може да покаже още от своите тайни. Това стана възможно след официалното откриване на обновената  и модернизирана защитна пострoйка на могилата, съобщават от Община Казанлък.

Оструша е могила край град Шипка в централна България. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В могилата е открит конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси (апликации) за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток” ЕАД Иван Караиванов, прерязаха  лентата на новото съоръжение.

То позволява да се виждат и нови партерни части от култовия комплекс "Оструша", които досега бяха недостъпни за туристите. Могилата се датира около средата на ІV в пр.Хр. Открита е през пролетта на 1993 г.

Гробницата се състои от шест помещения - кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера - саркофаг. Досега достъпна за туристите бе само централната камера.  Тя е издълбана от единствен монолитен гранитен блок и тежи около 40 тона, а заедно с каменния покрив надхвърля 60 тона. Камерата е уникална  с оформлението на тавана, който е релефен  и във всяко квадратче има красиви цветни изображения. Най- добре запазена е фреската, изообразяваща красива дамска глава.

С реконструкцията на гробично-култовия комплекс и обновяването на защитната постройка, чието тържествено откриване бе днес, стана възможно да се разглеждат и основите на светилището, съставени от внушителни гранитни късове. В гробницата бе инсталирано и специално осветление. Темпетурата и влажността в камерата се поддържат в определени граници с климатична инсталация.

Реконструкцията и модернизацията на защитната постройка бе финансирана с дарение от „Мини Марица Изток” ЕАД в размер на 15 хил. лв.

Иво Маринов подчерта, че заслуга за тази дейност има Община Казанлък, чието ръководство за първи път е толкова активно за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на общината. Развиването на културния туризъм е един от пилоните за развитие на туризма в България, каза още Иво Маринов.

Той спомена също, че Казанлък ще участва на изложението в Токио през октомври т.г. с уникалната тракийска култура и подкрепи инициативите  не само могилата „Оструша”, но и всички 9 гробници, разкрити досега на територията на община Казанлък, всяка уникална със своите особености и тайни, да влязат в Световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова изказа благодарност към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, към заместник-министър Маринов, както и към дарителя „Мини Марица Изток” ЕАД за възможността да направят „Оструша” едно наистина привлекателно място за посещение на многобройните туристи.

По думите на кмета, това е най-красивата от разкритите 9 гробници от всички над 1000 могили в района, но в същото време състоянието й е било доста жалко. Със средствата от енергийната компания „Оструша” вече няма нищо с предишното си състояние – тя се е превърнала с исторически обект, представен на туристите по модерен начин.

Само няколко седмици след посещението на министъра на финансите Симеон Дянокв и министъра на културата Вежди Рашидов в Долината на тракийските царе, първите 350 хил. лв. за изработване на Общ устройствен план на Долината и проектиране пълната реконструкция на 3 гробници – „Оструша”, „Хервеция” и „Грифоните”, са в сметката на Община Казанлък, съобщи кметът Стоянова.

Тя подчерта активността на общината целият могилен комплекс да влезе в ЮНЕСКО като паметник на културата и съобщи новината, че уникалните находки от гробниците в Казанлъшко ще гостуват на Лувъра. Бронзовата глава на Севт ІІІ и предметите, открити в неговата гробница, ще бъдат един от акцентите на експозицията на  тракийски съкровища от България, е информацията от самия президент на световния музей Анри Лоарет.

От името на „Мини Марица Изток” ЕАД заместник-изпълнителният директор Иван Караиванов обеща и занапред подкрепа за съхраняване на културното наследство в община Казанлък. Директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов допълни, че това, което се направи сега за могилата „Оструша”, е свързано не само с нейното съхраняване за поколенията, но и с естетическото й представяне пред света.

Кметът Галина Стоянова връчи на заместник-министър Иво Маринов реплика на златния киликс, открит в гробницата „Голяма Косматка”, а на заместник-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток” Иван Караиванов - грамота и паметен плакет на Община Казанлък, като израз на благодарност за оказаната подкрепа и съдействие.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА